Mind

Hoe ik van een baan in loondienst de switch naar ZZP’er heb gemaakt

Een baan in loondienst is niets voor mij

Als tienermeisje droomde ik al van een eigen bedrijf, maar het hoe en het waarmee, dat was jarenlang een groot vraagteken voor mij. Geen enkel idee had ik. En dat is dan ook precies de reden waarom er aan het werken in loondienst lang geen einde kwam.

 

Dromen van het ondernemerschap

De droom van het ondernemerschap bleef door het gebrek aan een goed plan lang in de ijskast liggen. Tegelijkertijd vrat het werken in loondienst enorm aan me. Ja, ik was goed in mijn job, maar deed het totaal niet met plezier.

Het is voor mij altijd vreemd geweest om voor een ander te moeten werken, om een ander mijn werk te laten beoordelen, om vrij te moeten vragen voor een doktersafspraak, om nooit eens ’s ochtends te kunnen besluiten ‘vandaag wordt ’t ‘m niet’ en een spontane vrije dag op te kunnen nemen en elke dag opnieuw weer sociaal te moeten zijn. Wellicht is dit voor jou anders en vind jij het juist hartstikke fijn om voor een baas te werken, maar bij mijn persoonlijkheid past het niet.

Ondanks dat het werken in loondienst op z’n zachtst gezegd niet mijn cup of tea was, moest het toch gebeuren, want zonder baan betaal je immers ook je hypotheek en rekeningen niet. Aan deze vicieuze cirkel kwam geen eind, totdat de welbekende burnout / depressie zich aandiende. Logisch achteraf, want als je je leven niet leidt met plezier, maar alleen maar vanuit moetjes, houd je dat natuurlijk niet tot aan je pensioendatum vol.

Geen prettige periode aan de ene kant, want als je burnout bent, ben je letterlijk opgebrand. Aan de andere kant gaf het me voor het eerst de tijd en ruimte om eindelijk eens uit die vicieuze cirkel aan gedachten – en toch ook vooral beperkende overtuigingen – te stappen en bij mezelf na te gaan hoe het leven dan moest veranderen om ervoor te zorgen dat ik wél geluk kon halen uit de manier waarop er brood op plank kwam.

Al vrij snel was het me duidelijk; het is de hoogste tijd om nu toch echt als ZZP’er aan de slag te gaan! Het precieze hoe en het wat, dat komt wel.

 

De switch van loondienst naar zelfstandige

In overleg met mijn werkgever besloot ik uiteindelijk om uit dienst te gaan. Het voelde als een enorme opluchting, ook al viel nu natuurlijk ook al mijn zekerheid weg. Eindelijk kon ik mezelf de tijd gunnen om op onderzoek uit te gaan en begon met het stellen van de volgende vragen:

  • Waar liggen mijn kwaliteiten?
  • Hoe vind je werk als freelancer?
  • Wat past bij mij?
  • Welke vakgebieden zijn gewild en betalen goed?
  • Welke werkzaamheden kun je remote uitvoeren? Mijn man komt uit Servië en plaatsongebonden werken was daarom één van mijn voorwaarden.

 

De eerste freelanceopdrachten

Mijn eerste opdrachten als vertaler haalde ik binnen via freelancersplatform Upwork. Je meldt jezelf daar als beginnend freelancer aan en kunt vervolgens aan de hand van jouw capaciteiten pitchen op vacatures die bij je passen. Absoluut geen vetpot hoor, want de meeste opdrachtgevers komen daar, ómdat ze op zoek naar zijn goedkope zzp’ers, maar het was wel een begin.

Het viel me al snel op dat er veel vraag was naar SEO-experts op het platform en speelde daarop in door een training te volgen tot SEO-expert. Deze training heeft geleid tot het starten van een eigen blog en inmiddels is bloggen hetgeen waar ik mijn inkomen mee verdien! 🙂

 

Omscholing is toch hartstikke duur?

Mocht je nu denken, zo’n omscholing zou ik ook wel willen, maar dat is toch superduur? Dan heb ik goed nieuws voor je. Via Udemy kun je namelijk cursussen volgen over allerlei onderwerpen voor prijzen vanaf een paar tientjes. En op YouTube kun je natuurlijk bijna alles gratis leren.

Mocht dit het punt zijn waarin je jezelf nog tegenhoudt, dan is dit het moment om dat excuus definitief van tafel te vegen!

Er zijn online genoeg vakgebieden te vinden waarin je aan de slag kunt zonder officiële diploma’s, zo lang je de kennis maar in huis hebt. Je kunt vandaag dus al beginnen met het maken van jouw ommezwaai van jouw leven in loondienst naar het leven als zelfstandige.

 

De voor- en nadelen van ZZP’er zijn

Eerlijk is eerlijk, het ondernemersleven gaat echt niet altijd over rozen. 😉 Ken je die spreuk van “I didn’t want a 9 to 5 job, so now I work 24/7”? Er zijn periodes geweest waarin die spreuk aardig dicht in de buurt van mijn realiteit kwam.

Tegelijkertijd voelt werken aan je eigen passie, aan iets wat je voor jezelf opbouwt, voor mij totaal niet hetzelfde aan als 38 uur werken in loondienst. Het is zo heerlijk om altijd voor mezelf bezig te kunnen zijn, zo op mijn eigen eilandje, op de momenten dat het mij uitkomt.

En daarmee komen we dan ook gelijk aan bij de voordelen. Want de vrijheden die je als ZZP’er hebt tegenover het leven in loondienst, zijn voor mij echt onbetaalbaar:

  • Werken wanneer het jou uitkomt

Vaak betekent dat ook werken in de avonden en in de weekenden, maar daar staat ook tegenover dat ik er altijd voor mijn dochter kan zijn op de momenten dat zij mij nodig heeft.

  • Werken waar je wil

Omdat mijn man uit Servië komt en wij onze dochter in beide landen willen opvoeden was het voor mij belangrijk om plaatsongebonden te kunnen werken. Het enige dat ik nodig heb is mijn laptop. Op dit moment wonen we dan ook in Belgrado en binnenkort komen we misschien weer een tijdje naar Nederland. Het is zo fijn om dit zelf te kunnen bepalen.

 

Heb ik spijt van de switch?

Absoluut niet! Het is echt niet altijd makkelijk om op deze manier te werken, want sales is bijvoorbeeld niet één van mijn sterkste kanten en dat is natuurlijk wel een kwaliteit die je als ondernemer echt nodig hebt om succesvol te kunnen zijn.

Maar, de vrijheid die ik ervoor heb teruggekregen en het feit dat mijn hobby mijn werk is en ik iets mag doen dat mij oprecht heel gelukkig maakt, maakt het voor mij dubbel en dwars waard om zo te leven. En vanaf dit punt gaat het allemaal alleen maar makkelijker worden, want het lastigste begin is inmiddels wel gemaakt!

 

Wil jij deze switch ook maken?

Overweeg je ook al langer om voor jezelf te gaan werken, stel het dan niet langer uit. Je hoeft niet direct helemaal uit loondienst te gaan als dat niet direct toegankelijk voor je is, maar je kunt al wel aan de slag gaan met het volgen van een nieuwe cursus, het opzetten van je website en het opbouwen van social media accounts. Begin gewoon bij die eerste stap!

Elk begin is moeilijk en daarom kun je er beter vandaag mee beginnen dan morgen als je weet dat het je droom is. Want wanneer je de eerste stappen eenmaal genomen hebt, heb je als beginnend ondernemer ook nog een heel pad te bewandelen voor je bent waar je wil zijn. Stel het dus niet langer uit.

Vertrouw op jezelf, weet dat je het kunt en zoek naar manieren waarop je het waar kunt gaan maken voor jezelf.

Angie

angie she can blog

Dit gastblogartikel is geschreven door Angie Makljenovic. Zij is een 36-jarige blogger en blog expert uit Nederland die momenteel met haar gezin in Servië verblijft. Op haar website She Can Blog vind je tips en tutorials over bloggen, social media marketing en lifestyle. Dank je wel voor dit inspirerende blogartikel, Angie!