Mind

Hoe houd je je relatie gezond en wordt het geen sleur? 7 tips!

Na een tijdje ontstaan vaak de eerste barstjes…

Heel veel singles dromen ervan om een serieuze relatie te hebben. Maar als je er eenmaal in zit, dan kunnen na een tijdje de eerste barstjes ontstaan. Je irriteert je aan de ander of de ander aan jou. Je vindt bepaalde karaktertrekjes niet prettig. En wat doe je als je begint te denken: “Is dit het? Moet ik zo de rest van mijn leven in deze relatie zitten?”. Kortom, tijd om deze 7 tips te lezen om je relatie gezond te houden. Zodat je eeuwig recht uit je hart tegen je partner kunt zeggen: “Ik hou van jou, met heel mijn hart!”


7 tips om je relatie gezond te houden

 

#1. Laat elkaar in elkaars waarde

Een cliché, maar wel zo ontzettend waar! Accepteer jouw partner zoals hij of zij is. Dat is heel belangrijk en andersom ook! Jouw partner zou jou ook moeten accepteren zoals je bent. Iemand willen veranderen heeft vaak geen zin. Dat geeft meestal alleen maar teleurstellingen. Zorg er ook voor dat je geen pleaser bent in jullie relatie, want daarmee doe je jezelf tekort. Als er iets is wat irriteert, praat er dan over met elkaar. En daarmee komen we meteen op de 2e tip om je relatie gezond te houden: praat met elkaar en luister naar elkaar!


#2. Praat met elkaar (en niet alleen over koetjes en kalfjes) en luister naar elkaar

De meeste relaties gaan stuk doordat partners niet met elkaar praten. Écht praten. Ook wordt er vaak niet geluisterd naar wat een ander bedoelt. Oftewel, wat de diepere boodschap is van wat iemand zegt.

Veel wordt niet uitgesproken en aannames liggen op de loer. Om nog maar niet te spreken over dat de één zich aangevallen voelt en de ander in de verdediging schiet en andersom. Dan ontstaat er meestal een welles-nietes-gesprek en dat leidt nergens naar. Na verloop van tijd durven partners niet meer met elkaar te praten over hun wensen omtrent hun seksleven, hun behoeftes, de opvoeding van de kinderen, etc.

Probeer dit rustig met elkaar te bespreken zonder dat je je meteen aangevallen voelt en het uitmondt in ruzie. In alle rust bepaalde problemen met elkaar bespreken en door te vragen en te luisteren geeft vaak zo onwijs veel nieuwe inzichten!


#3. Maak tijd voor elkaar vrij

Wel of geen kinderen, wel of geen drukke baan, wel of geen druk sociaal leven, tijd voor elkaar vrij maken is zó belangrijk. Eigenlijk zou het iets spontaans en natuurlijks moeten zijn, maar tegenwoordig moeten zulke momenten steeds meer ‘ingepland’ worden. Voorkom een gepland samenzijn! Tijd voor elkaar vrij maken, betekent niet altijd dat je elke keer een hele dag met elkaar hoeft door te brengen. Ook kleine contactmomentjes zijn zo waardevol. Denk aan het versturen van een Whatsappje met een aantal lieve woorden erin of elkaar even kort omhelzen. Ook van zulke kleine momenten kun je weer enorm opbloeien!


Volg je mij al op Facebook? Lijk me leuk! Zie ik je daar?


#4. Doe ’s iets verrassends

Schaam je niet en maak het niet te ingewikkeld, maar doe eens iets geks of grappigs. Iets waar jullie het laatst een keer over hadden en voer dat gewoon ’s uit. Dat kan een nieuw standje zijn tijdens een vrijpartij of koop een spannende sextoy. Of vindt jouw partner dat ene lingeriesetje dat je in de kast hebt liggen super sexy? Trek dat dan vaker aan. En andersom ook, als jij jouw partner in een spijkerbroek met Beeren T-shirts heel sexy vindt, vraag of hij dat vaker wil dragen. En zo zijn er nog veel meer dingen te verzinnen, zoals het koken van een bijzonder gerecht dat jouw partner graag wil proeven, het organiseren van een dagje of weekendje weg, het regelen van een leuke verrassing samen met de vrienden van je partner, etc! Of ga samen op reis, bijvoorbeeld met Vakantiegoals! Het kan van alles zijn. Graaf in je geheugen en bedenk iets waarmee je jouw partner op een leuke manier onverwacht kunt verrassen.


#5. Samen lachen schept een extra band

Maak dagelijks lol met elkaar. En daarmee wordt niet bedoeld om elkaar compleet ‘af te zeiken’ en daar dan grapjes over te maken. Nee, tease elkaar, doe ’s een gek stemmetje, zet een komische film op waar je allebei van in een deuk ligt en kruip lekker tegen elkaar aan als jullie de film bekijken, kietel elkaar, maak ’s een grapje over jezelf of doe iets grappigs wat je partner totaal niet van jou had verwacht.


#6. Maak een dreamlist

Maak samen een dreamlist, oftewel, een lijstje met dromen en wensen die jullie allebei zouden willen doen. Samen een reis naar Zuid-Amerika maken, samen een huis kopen, samen aan kinderen beginnen, samen een huisdier nemen, samen een oude bus kopen en het ombouwen tot camper. Bedenk iets! Ga samen dromen over leuke, bijzondere, mooie, ontroerende, vrijwel onmogelijke maar toch haalbare dromen en voer ze in de komende weken, maanden of jaren uit!


#7. Zeg vaker ‘Ik hou van jou’

Iedereen wil ergens bij horen, iedereen wil een bevestiging dat je ertoe doet en belangrijk bent voor de ander. En in een relatie is dat minstens zo belangrijk. Vaak vergeten partners de 4 woordjes ‘Ik hou van jou’ te zeggen. Maar de kracht van deze woorden verricht wonderen. Iemand die ‘Ik hou van jou’ tegen je zegt, daar ga je van stralen. Zeg het wat vaker (en ook oprecht!), zeker als je relatie al een paar jaar duurt. Het kost niets, je draagt de woorden altijd bij je en je kunt ze uitspreken wanneer je wilt.

Maarten Fest van de blog Papa’s wereld heeft er bijvoorbeeld een hele mooie ode aan zijn vrouw over geschreven. Erg inspirerend om te lezen!

 


Bewaar deze pin voor later:

Hoe houd je je relatie gezond en wordt het geen sleur 7 tips


Heb jij nog tips?

Hoe zorg jij ervoor dat je relatie geen sleur wordt en jullie samen oud kunnen worden? Zet gerust je tips en ideeën in een reactie hieronder!


Kleine waarschuwing: 
Veertigplus mus en de genoemde supermarkten/winkels/producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij het gebruik van de hierboven vermelde producten en/of diensten. Check bij producten altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik!


Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

2 gedachten over “Hoe houd je je relatie gezond en wordt het geen sleur? 7 tips!

  • Zet elke week een avond apart voor elkaar, elke maand een dag, ga eens per half jaar samen naar een hotel en eens per jaar samen een weekje weg.

    Beantwoorden
    • Bedankt voor de fijne tips! Ik hoop dat veel stellen die in een sleur zitten hierdoor geïnspireerd raken! Groetjes, Muriel

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *