Mind

Hoe gezinscoaching en ambulante begeleiding jou helpt bij problemen

Ambulante begeleiding en gezinscoaching: hulp is er voor je

Stapelen de problemen zich in jouw leven op en zoek je hiervoor hulp? Loopt het stroef binnen je gezin en zoek je begeleiding? Ambulante begeleiding is er voor je om jou te assisteren in het terugkrijgen van de controle over je leven of in het bijsturen van je gezin.

Of het nu gaat om uitdagingen binnen je gezin, de opvoeding van je kinderen, sociale hobbels, financiële zorgen of andere situaties waar hulp bij gewenst is, je kunt daar vaak goede hulp bij krijgen. In dit blogartikel lees je meer over ambulante begeleiding en gezinscoaching. Wie weet is dat een eyeopener voor je en een zetje om deze hulp in te schakelen. Lees daarom zeker verder!

 

Wat is ambulante begeleiding?

Bij ambulante begeleiding krijg je hulp en begeleiding aangeboden van een ambulant begeleider om jouw problemen in jouw dagelijks leven op te lossen. Ambulant betekent letterlijk ‘niet gebonden aan een vaste plaats’, waardoor de hulpverlening overal kan plaatsvinden. Of het nu bij jou thuis is of op een andere locatie naar keuze, dit kun je afstemmen met degene die jou gaat helpen.

 

Voor welke problemen kun je ambulante begeleiding krijgen?

Ambulante begeleiding is er voor iedereen, van jong tot oud. Blijf dus niet te lang rondlopen met je probleem of problemen, maar schakel daarvoor hulp in. Je kunt daarbij denken aan:

 

#1. Hulp bij het opvoeden van je kind

Opvoeden is een uitdagende taak waarbij je als ouder soms tegen vervelende obstakels aanloopt. De ambulante begeleider kan helpen bij gedragsproblemen van je peuter, kleuter, tiener of puber. Als je kind bijvoorbeeld driftbuien heeft, agressief gedrag vertoont of moeite heeft om zich te omringen met andere kinderen, dan krijg je tips en tools om hiermee om te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe je beter met je kind kunt communiceren, maar ook hoe je jouw grenzen stelt en meer zelfvertrouwen krijgt in je rol als opvoeder.

 

#2. Hulp bij leerproblemen

Heeft je kind moeite met leren? Ook hiervoor kunnen jij en jouw kind hulp krijgen. Heeft je kind bijvoorbeeld dyslexie of ADHD, dan kan je kind studiehulp krijgen. Dat geldt ook bij concentratieproblemen of als je kind extra structuur nodig heeft met huiswerk in de vorm van huiswerkbegeleiding.

 

#3. Jongerencoaching

Jongeren krijgen in hun leven regelmatig te maken met momenten waarbij extra hulp een welkome aanvulling is. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij problemen op school of bij onzekerheid over zichzelf. Ook een scheiding van hun ouders kan een grote impact hebben, waarbij de ambulante begeleider een extra steun is.

 

#4. Financiële hulp

Heb je schulden en beheerst dat je leven? Loop er niet te lang mee rond, want ook hierbij is begeleiding van een ambulante begeleider mogelijk. Denk hierbij aan hulp hoe je een wekelijks of maandelijks budget voor jezelf opstelt en hoe je je hieraan kunt houden.

Of hulp bij het aflossen van je schulden door stapje voor stapje je schulden aan te pakken. Ook kun je hulp krijgen bij het voeren van een goede administratie, hoe je slim kunt sparen of hoe je goed met geld om kunt gaan, zodat toekomstige schulden niet meer ontstaan.

 

#5. Eetproblemen

Heb jij of heeft je kind of je partner een eetprobleem? Ook daarvoor kun je terecht bij een ambulante begeleider. Eetstoornissen kunnen een enorme impact hebben op je leven of op die van je dierbaren. Het kan zelfs levensgevaarlijk zijn voor de gezondheid. Samen met een begeleider kun je voedingsadvies krijgen voor een gezonder dieet, kun je leren om emotioneel eten te beperken en leer je bijvoorbeeld om een positiever zelfbeeld te krijgen.

 

#6. Gezinscoaching

Problemen binnen een gezin hoor je helaas regelmatig. Soms zelfs ook op het nieuws als het te erg uit de hand is gelopen. Laat het niet zover komen en schakel op tijd hulp in. Ook hier sta je als ouder of kind er niet alleen voor.

Samen met een gezinscoach leer je als gezin weer beter te communiceren met elkaar en weer meer begrip te hebben voor elkaar. Hierdoor kunnen conflicten vaak beter en sneller opgelost worden en voorkomen worden. Ook begeleiding in het geval van een traumatische gebeurtenis binnen het gezin kan begeleid worden met een gezinscoach.

 

Hoe kun je een beroep doen op ambulante begeleiding?

Heb je de stap gezet om hulp te vragen van een ambulante begeleider? Dan ben je al super goed bezig. Hiervoor is een indicatie van je gemeente nodig. Je kunt bijvoorbeeld direct contact opnemen met instanties die ambulante begeleiding leveren, zoals Groeii.nl. Samen met hen ga je een indicatie bij je gemeente aanvragen.

Je kunt dit ook zelf bij je gemeente aanvragen en/of dat je contact opneemt met het WMO Zorgloket van je gemeente. Zij helpen je graag verder om te bekijken of ambulante begeleiding mogelijk is voor je en hoe je ambulante begeleiding in gang kunt zetten.

 

Zet de stap en vraag om hulp als je problemen hebt

Hopelijk heeft dit blogartikel je een duwtje in de rug gegeven als je problemen ervaart en je daarbij hulp wilt inschakelen.

Of het nu gaat om het verbeteren van je opvoedingsvaardigheden, om begeleiding van je kind bij schoolproblemen of om het aanpakken van leerproblemen van je kind. Of om het krijgen van financiële hulp, het omgaan met eetproblemen en/of om het oplossen van conflicten binnen je gezin: een ambulante begeleider is er voor je.

Samen met hem of haar doorloop je vaak een fijn stappenplan, zodat je zo goed mogelijk begeleid wordt, vanaf het eerste gesprek tot en met het evaluatiegesprek en bij eventuele nazorg.

 

Dit blogartikel is geschreven in samenwerking met Groeii.nl.