Hoe merk je dat je hormonen uit balans zijn?
Hormonale disbalans: wat vrouwen boven de 40 moeten weten
Ben je als vrouw de 40 gepasseerd? Dan zul je misschien al wel gemerkt hebben dat jouw lichaam vaker ineens anders functioneert of reageert dan dat je wilt. Of, dat jouw stemmingen alle kanten op schieten, variërend van vrolijk naar verdrietig of ineens super boos. Wie dit in jouw lichaam grotendeels regelt? Jouw hormonen! En wellicht komt het door een hormonale disbalans.
Daarom is het goed om te weten hoe je merkt dat jouw hormonen misschien wel uit balans zijn, maar ook wat je eraan kunt doen. Want, gelukkig zijn er genoeg oplossingen om jouw hormonen weer meer in balans te krijgen, zoals advies van een hormoonexpert en diverse andere goede mogelijkheden. Lees je mee?
Wat zijn hormonen en wat is hun functie?
Hormonen kun je zien als de boodschappers in je lichaam. Zij reguleren vele processen in je lichaam, zoals je metabolisme, je stemming, je algehele welzijn en zaken als voortplanting. Een hormoonhuishouding die in balans is, daar functioneer jij het beste bij. Want, zodra jouw hormoonhuishouding verstoord is, dan kunnen er vervelende klachten ontstaan. Maar wat veroorzaakt een disbalans in je hormonen?
7 veel voorkomende oorzaken van hormonale disbalans
Een hormonale disbalans wil je zoveel mogelijk vermijden als vrouw. Helemaal voorkomen kun je het misschien niet, maar er is een aantal oorzaken die een disbalans wel vergroten, namelijk:
- Overgang (menopauze): de overgang, vaak tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, is de periode waarin jouw lichaam toewerkt naar het einde van jouw vruchtbare periode. Tijdens deze fase dalen de oestrogeen- en progesteronspiegels behoorlijk, wat kan leiden tot diverse symptomen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen.
- Ongezonde leefstijl: te weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding en teveel stress kunnen een hormonale disbalans vergroten. Teveel stress stimuleert bijvoorbeeld de productie van cortisol, wat de balans tussen hormonen kan verstoren.
- Ziektes en aandoeningen: bepaalde medische aandoeningen, zoals schildklieraandoeningen, kunnen leiden tot hormonale disbalans. Deze aandoeningen kunnen de aanmaak en werking van bepaalde hormonen aardig in de war schoppen.
- Slechte voeding: bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en ongezonde vetten kunnen jouw hormoonspiegels beïnvloeden. De verleiding is groot om je tanden in een reep chocola te zetten of om tussendoor lekker wat koekjes, chips of een frietje te eten, maar verstandig is het niet. En jouw hormonen worden er allerminst blij van.
- Blootstelling aan chemicaliën en gifstoffen: dagelijkse blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen, chemicaliën in cosmetica en pesticiden in bijvoorbeeld je voeding kan jouw hormonale balans verstoren.
- Medicijnen: sommige medicijnen kunnen invloed hebben op jouw hormoonspiegels.
- Gebrek aan slaap: onvoldoende slaap kan leiden tot verstoringen van jouw hormonen. Dit kan ervoor zorgen dat je steeds slechter gaat slapen en dat kan diverse gezondheidsproblemen geven.
10 veel gehoorde klachten dat hormonen uit balans zijn
Het is niet altijd makkelijk om te herkennen dat jouw hormonen uit balans zijn. Veel vrouwen staan daar niet direct bij stil en trekken soms pas laat aan de bel. Daarom is het goed om te weten wat 10 veel gehoorde klachten zijn:
- Vermoeidheid: hormonale schommelingen, vooral een afname van oestrogeen, kunnen vermoeidheid veroorzaken. Je kunt je uitgeput voelen (zelfs na voldoende slaap) en je kunt diverse energiedips ervaren tijdens de dag.
- Haarproblemen: veranderingen in hormoonspiegels kunnen haarverlies of dunner wordend haar veroorzaken. Ook kan er sprake zijn van een drogere hoofdhuid of een verandering in de textuur van jouw haar. Een haarspecialist kan jou hierbij helpen.
- Darmproblemen: hormonen beïnvloeden jouw spijsvertering. Een disbalans kan leiden tot bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping of juist diarree.
- Teveel of te weinig eten: hormonale schommelingen kunnen eetbuien veroorzaken of dat je juist geen zin hebt om te eten.
- Depressiviteit: hormonen spelen een rol bij hoe jij je emotioneel voelt. Een disbalans kan leiden tot vervelende stemmingswisselingen of zelfs tot een depressie.
- Hoofdpijn: schommelingen in oestrogeen kunnen hoofdpijn of migraine veroorzaken.
- Stijve spieren: een tekort aan bepaalde hormonen kan spierstijfheid en gewrichtspijn veroorzaken.
- Menstruatieproblemen: hormonale disbalans kan een onregelmatige menstruatie, hevige bloedingen of juist lichte bloedingen veroorzaken.
- Huidproblemen: veranderingen in hormonen kunnen je huid beïnvloeden, zoals het ontstaan van acne, droge huid of juist een vette huid.
- Slaapproblemen: hormonale schommelingen, vooral tijdens de overgang, kunnen leiden tot slaapproblemen. Bijvoorbeeld, het welbekende nachtzweten is één van de veroorzakers dat jij slechter slaapt tijdens de overgang.
Oplossingen om je hormonen weer in balans te krijgen
Genoeg over de oorzaken en symptomen van een hormonale disbalans, vind je niet? Daarom hieronder tips wat je eraan kunt doen. Want, zoals ik al zei aan het begin van dit blogartikel, er zijn gelukkig genoeg manieren om jouw hormonen weer in balans te krijgen, zoals:
#1. Een bezoek aan je huisarts: raadpleeg je huisarts als je het idee hebt dat jouw hormonen uit balans zijn. Jouw huisarts kan een bloedonderzoek laten doen om de hormoonspiegels te meten en kan professioneel advies geven over mogelijke behandelingen of doorverwijzingen naar specialisten.
#2. EMB Bloedtest: een EMB (Energetisch Morfologische Bloedtest) is een uitgebreidere bloedtest dan die van de huisarts. Het kijkt verder dan alleen jouw hormonen. Je kunt een EMB test bij bijvoorbeeld Infinity Health Care in Alphen aan den Rijn laten doen. Met een vingerprik wordt een druppel bloed bij je afgenomen en dit wordt uitgebreid onderzocht. Het analyseert de samenstelling van je bloed op onder andere mineralen, enzymen, vitaminen en toxines. Dit biedt een holistisch beeld van je gezondheid en het kan helpen bij het weer in balans brengen van je hormoonhuidhouding.
#3. Voedingssupplementen: het aanvullen van voedingsstoffen met voedingssupplementen, zoals vitaminen, mineralen en kruiden, is vaak een aanrader. Een orthomoleculair therapeut kan jou helpen bij het opstellen van een supplementenplan op basis van jouw individuele behoeften en klachten, bijvoorbeeld in combinatie met een EMB bloedtest.
#4. Bioresonantie: bioresonantie is een alternatieve therapie die gebruik maakt van elektromagnetische trillingen om verstoringen in jouw lichaam op te sporen en te behandelen. Bioresonantie, zoals je kunt krijgen bij Infinity Health Care, kan worden ingezet om jouw hormonale disbalans weer te herstellen.
#5. Hormoontherapie: hormoontherapie is een therapievorm die zich bezighoudt met het aanvullen van ontbrekende hormonen, zoals oestrogeen of progesteron, om jouw symptomen van hormonale disbalans te verminderen. Het wordt regelmatig gebruikt bij vrouwen in bijvoorbeeld de menopauze.
#6. Magnesium consulent / magnesium pakking: magnesium is een belangrijk mineraal en heeft veel functies in jouw lichaam, zoals voor jouw spieren, botten, zenuwstelsel, je hart, je stemmingswisselingen, je stressniveau en de energieproductie in jouw lichaam. Een tekort aan magnesium kan leiden tot een hormonale disbalans.
Bij Infinity Health Care in Alphen aan den Rijn kun je terecht voor een Magnesium consult en voor een Magnesium pakking. Tijdens deze ontspannen behandeling lig je 30 minuten ingepakt in een folie met een speciale gel. Daaroverheen wordt een infraroodwarmte deken gelegd dat is ingesteld op maximaal 75 graden. Na verwijdering van de deken wordt de gel met een warme doek afgenomen. De diepe werking van de warmte en de infraroodstralingen verwijdt jouw bloedvaten, opent je poriën en bevordert de magnesiumopname via de huid.
#7. Leefstijlcoach: een leefstijlcoach kan jou begeleiden bij het aanpassen van jouw levensstijl om jouw hormonen weer in balans te krijgen. Vaak geeft een leefstijlcoach jou advies over voeding, beweging, slapen, roken, alcohol en stress.
#8. Zelf beginnen met gezonder leven: natuurlijk zijn er veel specialisten die jou kunnen helpen met het weer in balans brengen van je hormonen. Maar het begint ook eerst bij jezelf. Eet gezond, beweeg genoeg, verminder je stress, verbeter je slaap en zorg voor voldoende ontspanning en leuke dingen in je leven. Zorg voor voldoende sociale contacten en dat je een goede balans hebt tussen werk en privé.
Uiteraard zijn er nog veel meer oplossingen te bedenken. Kies wat bij je past en wat jou het beste helpt. Overleg met je huisarts of een specialist wat de mogelijkheden zijn.
Begrijp je hormonen en houd ze in balans
Hormonen die zoveel mogelijk in balans zijn, dat is wat jouw lichaam en geest nodig heeft. Hopelijk geeft dit blogartikel jou meer inzicht in wat hormonen zijn en waardoor ze uit balans kunnen raken. Maar ook wat jij ervan merkt als jouw hormonen zich in een rollercoaster bevinden én wat je er dan aan kunt doen.
En heb je hulp hierbij nodig? Ga dan in gesprek met je huisarts, doe een bloedtest zoals een EMB bloedtest, vraag hulp van bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut, probeer therapieën uit zoals bioresonantie en een magnesium consult en ga gezonder leven.
Een fijne praktijk waar je onder andere voor hormonale disbalans terecht kunt is dus Infinity Health Care in Alphen aan den Rijn, die ik eerder in dit blogartikel heb genoemd. Deze praktijk gaat heel graag met jou aan de slag om de oorzaken van jouw disbalans te achterhalen en te behandelen. Hun missie is om de oorzaak van jouw disbalans uit te zoeken en te behandelen en niet alleen de symptomen te bestrijden. Door de oorzaak van jouw disbalans vast te stellen, zijn de symptomen veel beter te behandelen en dat werkt veel effectiever.
Kortom, neem de regie over je gezondheid, maak die noodzakelijke aanpassingen in je leven, vind de juiste balans en leef als veertigplusser vitaal, vrolijk en fit!
Dit blogartikel is geschreven in samenwerking met Infinity Health Care.