Huis & tuin

Hoe kun je je slaapkamer sfeervol inrichten?

Maak van je slaapkamer een fijne plek

Nu het volop najaar is, de maan schijnt door de bomen, is er niets fijners dan lekker in je bed liggen. Althans, als je het mij vraagt. Omdat je nu eenmaal veel tijd doorbrengt in je slaapkamer is het fijn als deze goed en sfeervol is ingericht. Is jouw slaapkamer wel toe aan een make over of heb je plannen om je slaapkamer anders in te gaan richten? Dan deel ik in dit blog graag wat tips en inspiratie.

 

Hoe kun je je slaapkamer het beste inrichten?

Voordat je begint met het inrichten van je slaapkamer, is het handig om een moodboard te maken. Zo kon je er achter in welke stijl je je slaapkamer wilt, welke meubels je terug wilt laten komen en welke sfeer er in de slaapkamer moet komen. Als je eenmaal weet welke stijl je zou willen, kun je beginnen met het maken van een grondplan. Om alles makkelijk op papier te zetten, kun je het beste een schaal van 1/25 (delen door 25) of 1/50 (delen door 50) aanhouden. Zo weet je zeker dat de verhoudingen kloppen. Op een ander blaadje kun je de meubels tekenen en uitknippen. Je kunt nu makkelijk schuiven met de meubels tot je de juiste indeling hebt gevonden.

Denk er bij het inrichten van je slaapkamer wel aan dat je het bed het beste in het midden van de kamer kunt zetten. Zet hem dus niet onder een raam of tegen de verwarming aan en houd genoeg ruimte om het bed, zodat je er nog makkelijk omheen kunt lopen.

 

Hoe maak je een sfeervolle slaapkamer?

De slaapkamer is een plek waar je tot rust komt en heerlijk kan ontspannen. Daarom is het belangrijk om, naast een juiste inrichting, te kiezen voor de juiste materialen die dit ook uitstralen en ook zo aanvoelen. Wil je een warme uitstraling, ga dan voor zachte stoffen zoals zijde, fleece of wol. Deze stoffen kun je combineren met warme natuurlijke materialen, zoals hout.

 

#1. Ga voor rustige kleuren
Gebruik een specifieke kleur voor de wanden van je slaapkamer of zorg voor een aantal kleuren (niet teveel!). Wil je meerdere kleuren terug laten komen in je slaapkamer? Ga dan voor ton-sur-ton, een kleur in verschillende tinten. Door goed na te denken over je kleurgebruik, zorg je voor rust en ontspanning in je kamer. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een wand eruit te laten springen en de andere wanden in een andere tint te verven. Mooi is wanneer de achterwand waar je bed tegenaan komt te staan in één kleur te verven en de rest van de kamer in een bijpassende tint.

 

#2. Muurdecoratie
Voor de slaapkamer is het in ieder geval belangrijk om de muren niet te vol te hangen, wat zorgt voor onrust. En dat wil je in deze ruimte nu net niet. Ga dus voor een eyecatcher aan de muur, een schilderij, een mooie grote foto of poster. Ook is het gaaf om een muur te behangen met een mooie print, dan heb je verder eigenlijk niet veel meer nodig voor aan de muur.

 

#3. Slaapkamer verlichting
Om een sfeervolle slaapkamer te creëren is verlichting super belangrijk! Ga voor een eyecatcher van een lamp met een dimbaar licht, zodat je je slaapkamer praktisch kunt verlichten, maar ook gezelliger kunt maken door het licht te dimmen. Voor het lezen van een boek in bed, kun je een lampje naast je bed zetten. Zorg er ook voor dat deze niet te fel is en aangenaam licht geeft. Zo val je na het lezen lekkerder in slaap.

 

#4. Raamdecoratie
Raamdecoratie is niet alleen onmisbaar bij het inrichten van een sfeervolle slaapkamer, het is natuurlijk ook praktisch. Een verduisterde slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Kies daarom voor verduisterende gordijnen, rolgordijnen of shutters. Er is heel veel keus in raamdecoratie, dus laat je vooral goed adviseren.

 

#5. Kies de juiste accessoires
Heb je je slaapkamer ingericht, de wanden geverfd en voorzien van wanddecoratie, verlichting uitgekozen? Dan kun je de kamer verder gaan aankleden met accessoires. Ga je voor de trend Hotel Chique, kies dan voor diepe, warme kleuren en luxe materialen. Zo geven fluwelen accessoires, zoals kussens, je slaapkamer een luxe uitstraling. Wil je je slaapkamer rustig houden, werk dan met natuurlijke materialen en natuurlijke kleuren en tinten. Denk bij accessoires ook aan een fijn vloerkleed zodat je voeten niet direct op een koude vloer terecht komen wanneer je uit bed stapt. Een vloerkleed geeft ook extra sfeer aan je slaapkamer!

 

Linda van blog LindaSchrijft

Linda van Linda Schrijft

 

Deze gastblog is geschreven door Linda van LindaSchrijft.nl. Op mijn blog mama- en lifestyleblog schrijf ik graag over mijn ervaringen als moeder, deel ik inspiratie voor huis en tuin, maar ben ik ook bezig met duurzaamheid op een betaalbare manier. Ik hoop dat je eens komt lezen en ik je met mijn blogs nog meer kan inspireren!