Mind

Hevige ruzie met een dierbare, hoe ga je met die situatie om?

Ieder zijn eigen weg en dat lijkt ondenkbaar

Een raar gevoel is het. Een raar gevoel is het dat je heel veel jaren of zelfs je hele leven een goede band hebt gehad met iemand en nu niet meer. Het is weg, het is op, je hebt ruzie met elkaar. Je ziet elkaar niet meer. Ieder zijn eigen weg en dat lijkt ondenkbaar. Toch zul je verder moeten. Jouw leven gaat door en die van hem of haar ook. En dat is maar goed ook. Want, tijd heelt zachtjes de wonden. Er valt mee te leven en zeker met de onderstaande inzichten. Dus lees de tips en sta op met opgegeven hoofd, want dat kun je. Echt waar.

 

Ruzie komt in de beste families en vriendschappen voor

Ineens geen contact meer hebben met iemand komt vaak voor. Het komt voor in de beste families en in de beste vriendschappen. En het is niet zomaar ‘ineens’ ontstaan. Er is vaak veel aan vooraf gegaan. De eerste irritaties, de eerste woordenwisselingen, de eerste kwetsende uitlatingen over elkaar. De band die jullie hadden was zo stevig als een betonnen huis en niet omver te krijgen, zo leek het. Maar de eerste scheuren in de muren werden zichtbaar. En op het laatst – als een soort van aardbeving – werd dat solide huis tot puin geschud.

 

En dan…de realiteit

Je gelooft het gewoon niet en alles lijk je in een roes te beleven. Maar dan…. de realiteit. Je emoties worden heviger. Woede, verdriet, onbegrip en ongeloof. Je adrenaline draait overuren en je piekert je suf. Wat heb je fout gedaan? Welk aandeel heb jij in de breuk? Waarom reageerde de ander zo en waarom reageerde jij zo? Hoe komt het dat jullie elkaar niet begrepen? Komt het ooit nog goed? Of niet? Zal je hem/haar bellen? Of nee, beter nog, ga je gemeen zijn en iets heel naars over die persoon op Facebook zetten om de ander pijn te doen? Nee! Niet doen.

 

Ga rouwen, relativeren en respectvol verder leven

Niet doen, omdat je nog in je hevigere emotie zit en je later misschien spijt krijgt van je Facebook-frustratie-post. Niet doen, niet doen. Wat wel doen? Rouwen, relativeren en respectvol verder leven.

 

#. Rouwen

Afstand nemen van een vriend, vriendin, familielid of een andere dierbare kun je vergelijken met in de rouw zijn. Het gemis is een gevoel waar je doorheen moet. Neem daar de tijd voor, want de rouwperiode kan echt wel weken, maanden of soms jaren duren. Niets is goed of fout, jij bepaalt daarin je eigen tempo. Maar één ding: blijf er niet in hangen, laat dingen los. Ga je niet onnodig eenzaam voelen. Vergooi niet je eigen leven door de kwellende gevoelens die je over de ander hebt in je lichaam en in je geest rond te laten dwalen. Pak op een gegeven moment al die kwellende gevoelens en gedachtes bij elkaar en stop ze figuurlijk in een kooitje met een groot slot erop. Bewaar de sleutel, want als je elkaar later nog eens tegenkomt en jullie leggen de ruzie bij, dan is het goed om over deze gevoelens en gedachtes met deze persoon te praten om het weer bij te leggen.

 

#. Relativeren

Er is nog zoveel moois om voor te leven. Heb geen haat, geen wrok, duw de negativiteit naar achteren. Heel ver weg. Misschien kom je er wel nooit achter waarom het is mis gegaan, maar denk er minstens wel een tijd over na. Vlieg als een soort van luchtballon boven de situatie, eventjes zonder gevoel en zonder emotie, maar wel met een leergierige blik. Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen: wat heb ik van deze situatie geleerd? Wat zegt dit over mij? Wat zegt dit over de ander? Welke wijze les neem ik mee voor de rest van mijn leven?

Heb je bijvoorbeeld te maken met een dierbare die narcistisch is en waar je ruzie mee hebt en wil je weten hoe je hier goed mee om kunt gaan? Je staat er niet alleen voor. Met Narcisme Coaching kijk je samen met een coach naar jouw situatie en leer je hoe je er sterker uit komt. Door op deze manier terug te blikken op de situatie, ben je beter in staat om lering te trekken uit wat er is gebeurd.

 

#. Respectvol verder leven

En dan volgt de volgende stap. Je moet verder, het leven gáát verder. Ga zo respectvol mogelijk om met jezelf, met degene waarmee je ruzie hebt, met iedereen. Klinkt raar misschien, want hoe kun je respectvol zijn naar iemand waarmee je ruzie hebt? En toch zul je merken dat dat het beste werkt. Misschien zie je elkaar nooit meer, maar probeer wel te leven met de volgende instelling naar degene waarmee je ruzie hebt: “Jij jouw leven, ik mijn leven. Wat er gebeurd is, is gebeurd en ik hoop dat je gelukkig bent en gelukkig blijft, net als ik”. Door in die positieve gedachte verder te leven, wordt de ruzie steeds minder zwaar en kun je het een plek geven. Waarom zul je verder leven vol van haat en wrok? Dat heeft geen zin en maakt je kapot.

 

Wel of geen contact: de tijd zal het leren

Mocht ooit de kans ontstaan om weer contact met elkaar te hebben, doe dan wat goed voelt. Je kunt de band weer voorzichtig proberen op te vijzelen, maar voel je niet verplicht. Praat met elkaar, leg jouw kant van het verhaal uit en vertel hoe je je voelt. Luister naar wat de ander te vertellen heeft en probeer je in te leven in de ander. Kijk wat er nog over is van de innige band die jullie hadden en of dat nog te lijmen valt. De tijd zal het leren.

 

Vervolg je ‘treinreis’

Soms zit het er niet meer in en zijn familiebanden of vriendschappen over en voorbij voor de rest van je leven. Het was een mooie tijd die jullie hadden, maar daar blijft het bij. De kaars is uit, de bloem is uitgebloeid, de storm is gaan liggen. Het is tijd voor nieuwe vriendschappen en nieuwe mensen om je heen. Er mogen als het ware weer nieuwe passagiers instappen in je trein. Want, dat is zoals ik het leven zie: als een bijzondere treinreis. Bestemming onbekend en met mensen die tijdens je reis in- en uitstappen. Waar je van leert, waar je ervaringen mee deelt en dingen mee beleeft. Die heel lang met je meereizen, of juist heel kort. Samen met jou voor de rest van je leven of heel even en daarna ieder zijn eigen weg.

 

Vond je dit een inspirerend verhaal? Blijf Veertigplus mus volgen op Facebook.

 

Extra tip!

Veel mensen vinden het moeilijk om zich te uiten. Ze kroppen dingen op en durven het niet uit te spreken. Totdat het niet meer gaat en dan komt het er vaak als een explosie uit. Herken je dit bij jezelf, probeer dan eerder uit te spreken als je ergens mee zit of als je je ergens aan irriteert. Dat lucht op en dan weet de ander hoe je in een bepaalde situatie staat en valt er meestal op tijd nog wat aan te doen.

 

Heb jij nog tips?

Heb jij nog tips over hoe je omgaat met ruzie met een dierbare, zoals een vriend, vriendin, je ex, je ouders, broer of zus? Of wil je graag jouw verhaal delen met anderen? Zet het gerust in een reactie hieronder.

 

Dit is een gesponsorde blogpost. Voor meer info lees mijn disclaimer.

 

2 gedachten over “Hevige ruzie met een dierbare, hoe ga je met die situatie om?

  • En hoe moet j ermee omgaan als j zoon van 16 geen contact meer wil en ex hem ook niet stimuleerd om contact met ze moeder te zoeken. Het vreet me op en na vele probeersels werkt het niet en sluit hij mij af.
    Ik weet werkelijk niet wat ik moet doen…

    Beantwoorden
    • Hoi Karin, wat afschuwelijk voor je! Ik weet niet of je al hulp hebt gezocht bij mensen die je erbij kunnen helpen om hiermee om te gaan? Dat is het eerste wat in mij opkomt als tip. Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat je op een dag je zoon weer kunt en mag omarmen. Groetjes, Muriel

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *