Huis & tuin

Het goed inrichten van de achtertuin: handige tips!

Handige tips om je achtertuin goed in te richten

Het maakt niet uit of je een grote tuin hebt of een wat compactere tuin: een goede indeling is altijd van belang! Zo zorg je ervoor dat je tuin groter lijkt dan er is en dat er voldoende zitruimte is wanneer de zon schijnt. Ook voldoende schaduw tijdens de warme dagen is belangrijk. In dit artikel gaan we je meer vertellen over het goed en gunstig inrichten van de achtertuin.

 

Tuinmeubelen uitzoeken

Veel mensen gebruiken hun tuin voornamelijk als de zon schijnt, om met een drankje in de hand plaats te nemen op een fijn lounge- of tuinmeubel. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel van de tuin en daarom is het handig om hier eerst naar te kijken. Heb je nog tuinmeubels die voldoen aan je eisen, dan is het handig om te bedenken waar het fijn is om te zitten. Heb je bijvoorbeeld achterin je tuin de meeste zon? Dan zou dat een fijne plek zijn om een loungeset neer te zetten. Zet er een mooie parasol bij wanneer je daar in de schaduw wilt eten bij felle zon.

Heb je geen tuinmeubelen of zijn ze echt toe aan vervanging? Dan is het goed om te bedenken wat je wilt. Wil je vooral lekker ontspannen buiten? Dan is een loungeset met eventuele aanvulling van een (opklapbaar) ligbed prima. Houd je van buiten eten en nog lekker lang natafelen tijdens de lange zomeravonden? Dan is een grote buitentafel met stoelen een beter idee. Is de tuin groot genoeg, dan zou je ook voor beide kunnen kiezen natuurlijk.

 

Overkapping plaatsen

Wanneer je weet welke meubelen er in de tuin komen, weet je ook waar je een stuk moet betegelen en waar je ruimte over hebt om groen te plaatsen. Wil je net dat beetje extra? Bekijk dan de mogelijkheden om bijvoorbeeld een kapschuur te laten plaatsen. Dat is een overkapping met een bijzondere vorm dak, wat ook wel een kapschuur genoemt wordt. Door te spelen met kleur van het houtwerk en het dak kan je de kapschuur naadloos laten aansluiten op het huis. Hier kun je ook heel goed een tuinset plaatsen, omdat je meubels veel langer mooi blijven wanneer zij permanent overdekt staan.

 

Het plaatsen van gras en bomen

De meeste tuinen beschikken wel over een grasmat en dat is niet voor niets. Op een warme zomerdag kun je hier heerlijk liggen met een grote handdoek. Ook kinderen spelen graag op gras en daarbij is het natuurlijk een fijne kleurrijke toevoeging aan je tuin. Het regenwater kan ook beter wegzakken in gras dan op tegels, waardoor je tuin sneller droog zal zijn na een flinke regenbui.

Als je weet waar je tuintegels wilt plaatsen kun je voor de overige plekken een nieuwe invulling bedenken. Behalve een grasmat zijn ook planten en bloemen een mooie aanvulling op je tuin. Ook bomen, zoals leibomen, zijn fijn voor de privacy. Plaats je deze achterin de tuin, dan zorgt het ervoor dat je achterburen minder makkelijk in je tuin kunnen kijken. Zo kun je met een gerust hart in je bikini door de tuin heenlopen.

 

Het toevoegen van planten

Het plaatsen van planten kun je op diverse manieren doen. Dat kan in borders aan de zijkant van de tuin of in verhoogde plantenbakken die gemaakt zijn van steen. Ook het combineren van hoge en lagere borders zorgen voor een extra dimensie in de tuin. Daarbij kun je ook hoge en lage planten met elkaar afwisselen. Op plekken waar het aanleggen van een border lastiger is, kun je ook mooie plantenpotten neerzetten met een mooie plant erin. Deze valt extra op en fleurt een gedeelte waar wat minder groen is direct op.

Met oog op het steeds droger worden van de grond is het ook verstandig om, naast de wat hogere planten en bloemen, ook een grondbedekker plaatst. Dit kan met houtsnippers, maar er zijn ook verschillende planten die de grond goed bedekken. Zo droogt de grond minder snel uit en dus hoef je minder water te geven.

Om je tuin extra sfeervol te maken kun je ook eetbare planten toevoegen. Dat kan in de vorm van een moestuin, door een stuk grond vrij te maken, maar ook in losse potten. Denk hierbij aan groente en fruit, zoals een aardbeienplant of tomaatjes, maar ook aan diverse kruiden zoals munt en peterselie. Het ruikt heerlijk als je er langs loopt en natuurlijk is het heel fijn om mee te koken!

 

Tips voor een gebruiksvriendelijke tuin

Hoewel een volledig betegelde tuin door makelaars vaak omschreven wordt als onderhoudsvrije tuin, kost het verwijderen van onkruid tussen de tegels stiekem toch best veel tijd. Er zijn genoeg andere manieren om een mooie tuin te hebben waar je weinig aan hoeft te doen. Het gebruik van grind met daaronder een worteldoek bijvoorbeeld is een mooie manier om wat afwisseling te brengen in de tuin zonder veel werk. Het worteldoek houdt onkruid tegen, maar regenwater kan hier goed doorheen waardoor er geen plassen ontstaan.

Ook het toevoegen van planten kan zonder al teveel onderhoud. Kies bijvoorbeeld voor makkelijke planten die gemakkelijk zelf groeien en die het goed doen op weinig water. Bij voorkeur in de grond en niet in een plantenpot, omdat een plantenpot of –bak meer onderhoud vergt. Denk maar aan het regelmatig water geven en het verpotten als de plant groeit. Planten in de volle grond regelen zelf het verkrijgen van vocht, mits er genoeg in de grond zit natuurlijk, en deze hoef je niet te verpotten.

 

Dit gastblogartikel is speciaal voor Veertigplus mus geschreven door Nikki. Hier stelt zij zich voor: “Ik ben Nikki, 25 jaar en ik schrijf geregeld blogartikelen voor diverse websites en bedrijven. De onderwerpen lopen uiteen van interieur en wonen tot aan op vakantie gaan. Nadat ik mijn studie Communicatie heb afgerond ben ik veel gaan schrijven en de mogelijkheden die het biedt. Het schrijven van blogs is meer dan een hobby geworden en ik doe het met veel liefde!”