Kwaaltjes

Gebeten door een teek? Volg deze stappen bij een tekenbeet!

Tekenbeet kan gevaarlijk zijn

Ben je gebeten door een teek, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Een tekenbeet kan namelijk de ziekte van Lyme veroorzaken. Een ziekte die je liever niet wilt oplopen.

 

Wat moet je doen als je gebeten bent door een teek?

Heb je een tekenbeet, volg dan de onderstaande stappen:

 

#1. De teek zo snel mogelijk verwijderen

Zit de teek nog in je huid, dan is het vaak makkelijk terug te vinden waar je gebeten bent. Verwijder de teek zo snel mogelijk aan de hand van de onderstaande stappen. Zit de teek niet meer in je huid, onthoud dan goed waar je gebeten bent en behandel de tekenbeet zoals aangegeven in de volgende stappen.

Zorg dat je in het tekenseizoen thuis of op vakantie de spullen voor het verwijderen van een teek bij de hand hebt. Heb je iets niet in huis, zoals jodium, pure alcohol, een pincet of een tekentang, koop dat dan alvast bij de drogist of apotheek. Zo kun je snel handelen als je een tekenbeet hebt opgelopen.

 

#2. Verwijder de teek met een pincet, tekentang of tekenkaart

Een teek kunt je het makkelijkste verwijderen met een pincet, tekentang of een tekenkaart. Ikzelf vind een pincet het makkelijkste. Als je een pincet gebruikt, plaats de pincet dan zo dicht mogelijk tegen je huid en trek de teek er met een rustige beweging uit.

De teek niet eerst verdoven met alcohol of door er een vuurtje tegenaan te houden, want als reactie kunnen zij dan stoffen in je lichaam lozen. Ook de teek niet met de pincet of tekentang bij het lijf vastpakken, want dan krijg je de teek er vaak niet goed uit. Gebruik je een tekentang of een tekenkaart, dan staat er vaak op de verpakking of de bijgevoegde beschrijving hoe je de teek moet verwijderen.

 

#3. Zorg dat de teek zo goed mogelijk is verwijderd

Heb je de teek verwijderd? Check dan goed of je de hele teek eruit hebt gekregen. Zie je nog wat poten of een deel van de kop of het lijf, probeer dat dan te verwijderen, als het kan. Ontsmet de plek van de tekenbeet vervolgens met jodium of met pure alcohol.

 

#4. Blijf de plek van de tekenbeet een tijdje controleren

Het is belangrijk om de periode na de tekenbeet de plek te controleren op huidverkleuringen, ontstekingen of andere opvallende afwijkingen. Een tip is om de plek van de tekenbeet op te schrijven, bijvoorbeeld in je mobiele telefoon, zodat je het precies weer kunt terugvinden. Bijvoorbeeld op het hoofd is het nogal eens lastig om de plek van de tekenbeet terug te vinden.

Door het voor jezelf op te schrijven waar de teek je gebeten heeft, vind je het sneller terug. Blijf deze plek minimaal 3 maanden regelmatig controleren. Zie je iets vreemds, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

 

Wanneer met een tekenbeet naar je huisarts?

Misschien vind je het ook wel fijn om te weten wanneer het sowieso tijd is om contact op te nemen met je huisarts als je gebeten bent door een teek. Ga in ieder geval meteen naar de huisarts als je:

  • Binnen 3 maanden na de tekenbeet je huid ziet verkleuren op de plek waar de teek je heeft gebeten. Als je bijvoorbeeld een rode vlek ziet die steeds roder wordt, dan is het belangrijk om je huisarts te bezoeken
  • Griep met koorts en spierpijn krijgt
  • Dubbel gaat zien of een scheef gezicht krijgt
  • Hartklachten, zenuwklachten of gewrichtsklachten krijgt.

Ben je er vroeg bij als je de bovenstaande klachten ontdekt en schakel je snel de huisarts in? Dan is de tekenbeet goed te behandelen, meestal met antibiotica. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts, zodat je de kans op de ziekte van Lyme of andere vervelende klachten van een tekenbeet verkleint.

 

Dit blogbericht bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.