Huis & tuin

Duurzame terrasoverkapping of tuinkamer plaatsen? Bekijk de tips!

Alle seizoenen genieten van je tuin

Je wilt veel meer genieten van je tuin? Dan is een terrasoverkapping of tuinkamer zeker het overwegen waard. In de herfst en winter biedt het je een fijne mogelijkheid om beschut buiten te zitten. En in de lente en zomer kun je eindeloos lang genieten van warme dagen of zwoele avonden, zelfs als het regent! Bekijk de onderstaande tips hoe je een terrasoverkapping of tuinkamer zo duurzaam mogelijk kunt gebruiken.

 

Verschil terrasoverkapping en tuinkamer

Misschien is het handig om eerst het verschil te vertellen tussen een terrasoverkapping en een tuinkamer. Bij een terrasoverkapping is er 1 zijde open en dat is meestal de voorzijde. Het is dus geen afgesloten ruimte. Dat is een tuinkamer wel. Deze is voorzien van een voorwand en zijwanden die meestal van glas zijn. Met een tuinkamer kun je dus meer kanten op, want doordat het af te sluiten is, kun je het nog slimmer op een duurzame manier gebruiken.

 

Tips om je tuinkamer of terrasoverkapping duurzaam te gebruiken:

 

#1. Kies voor duurzame materialen

Je kunt gaan voor een houten frame en plastic wanden of plastic dak, maar beiden vergen onderhoud en als het even tegenzit, moet je het na een aantal jaren weer vervangen. Hout zul je ook om de zoveel jaar moeten schilderen en/of impregneren en de middeltjes waarmee je dat doet zijn vaak niet zo vriendelijk voor het milieu. Beter is om te kiezen voor bijvoorbeeld een aluminium frame en om wanden te kiezen van een goede kwaliteit glas. Deze gaan veel langer mee en vragen nauwelijks onderhoud. Hooguit af en toe een schoonmaakbeurt met een zachte borstel of met een natte doek met een drupje afwasmiddel.

 

#2. Ga efficiënt met de warmte om

Staat jouw tuinkamer of overkapping vrij veel uren per dag in de zon? Dat kan interessant zijn voor het opvangen van warmte voor de rest van je huis. Zeker als je een tuinkamer hebt, dan kan de warmte ook bijvoorbeeld je woonkamer verwarmen als je de deur naar je woonkamer open zet. Dat scheelt in de energiekosten.

 

#3. Opvangen van regenwater

Een overkapping of tuinkamer heeft gauw al een oppervlakte van 10 of 20 m2 of zelfs wel meer. Dat geldt dus ook voor het dak. Al het regenwater dat hierop komt, kun je slim opvangen in bijvoorbeeld een regenton. Je zult versteld staan hoeveel regenwater er van af komt. Daar kun je je tuin het hele jaar door flink mee bewateren.

 

#4. Je bent veel meer één met de natuur

Weliswaar niet een tip in het kader van duurzaamheid, maar wel een tip op het gebied van je gezondheid: een terrasoverkapping en tuinkamer geven je veel meer het gevoel dat je één bent met de natuur.

’s Ochtends wakker worden met een kop koffie in een heerlijke stoel in de tuinkamer. Of ’s avonds na je werk een wijntje met je partner op de loungeset onder de terrasoverkapping. Het zijn voorbeelden die je dichter bij jezelf en dichter bij de natuur brengen, want je haalt de natuur nóg dichter bij huis.

Niet voor niets geven veel mensen aan dat zij thuis veel meer ontspannen en vaker gezellige momenten hebben met dierbaren onder hun overkapping of in hun tuinkamer. Dus tja, waar wacht je nog op?

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.