Beauty & Body

7 voordelen van rozenbottels die je echt moet weten!

Rozenbottels: kleine vruchtjes bomvol voordelen!

Bij rozenbottels moet ik altijd denken aan Roosvicee: de siroop die ik vroeger als kind weleens kreeg. Pas jaren later ontdekte ik dat rozenbottels echt super gezonde superfoods zijn. Lees hieronder de 7 voordelen van rozenbottels, welke rozenbottels je zelf kunt plukken en wat je ermee kunt doen!

 

Wat zijn rozenbottels eigenlijk?

Rozenbottels zijn de vruchten van rozen. Het beste kun je de rozenbottels van wilde rozen gebruiken en liever niet van de rozenplant die je in de winkel koopt. Als je ze in de tuin wilt laten groeien, kies dan voor biologisch geteelde roos. Daarvan weet je zeker dat het geen bestrijdingsmiddelen bevat.

Het leuke is dat wilde rozen in de natuur op heel veel plekken groeien. En als je er op gaat letten, dan ontdek je ze op steeds meer plekken! Zo groeien wilde rozen voornamelijk in veel bermen langs wegen, maar ook in bossen en duinen.

 

Wanneer kun je ze plukken?

Rozenbottels kun je het beste plukken van augustus tot en met december. Vooral als de blaadjes zijn gevallen, dan zie je de felgekleurde ronde rozenbottels het beste. Maar rozenbottels zijn er ook in meerdere kleuren en vormen. Zo heb je ook langwerpige rozenbottels en kleuren zoals oranje, paars en zwart.

Je kunt de rozenbottels plukken van bijvoorbeeld de Hondsroos en de Japanse rimpelroos. Ga je ze plukken, kies dan voor rozenbottels die niet te dicht langs een weg hebben gestaan waar veel verkeer is. Uitlaatgassen kunnen de rozenbottels dan minder gezond maken.

 

7 voordelen van rozenbottels

Waarom kun je rozenbottels ook wel superfoods noemen? Dan moeten ze dus wel bijzonder zijn. En dat zijn ze! Rozenbottels hebben heel veel bijzondere eigenschappen in zich! Daarom hieronder de 7 grootste voordelen van rozenbottels:

 

#1. Oppepper voor je weerstand: ze zitten bomvol vitaminen en mineralen

Rozenbottels bevatten heel veel vitamine C. Zelfs in verhouding veel meer dan citrusvruchten! Daarom zijn rozenbottels heel goed om je weerstand een oppepper te geven als je je bijvoorbeeld grieperig voelt of moe bent. Dus neem dan bijvoorbeeld regelmatig een kop biologische rozenbottelthee!

Wil je rozenbottelthee zelf maken? Dat kan natuurlijk ook. Pluk dan rozenbottels en was ze goed. Laat ze daarna minimaal 2 weken drogen (soms langer) en snijd ze in kleine stukjes om thee van te trekken. Gebruik bijvoorbeeld 1 eetlepel gedroogde rozenbottels voor 1 tot 3 koppen thee.

Naast vitamine C bevatten deze kleine vitamine-bommetjes ook nog veel vitamine A, B1, B2, B3, B5, C, E en K. En ook veel mineralen, zoals calicum, chloor, chroom, fosfor, kalium, koper, magnesium, silicium, ijzer, zink, zwavel en meer.

 

#2. Helpt bij artrose

Rozenbottels staan erom bekend dat zij de ontstekingen en pijn bij artrose kunnen verminderen. Ook kunnen zij jichtklachten verminderen!

 

#3. Rozenbottel olie is goed voor je huid

Rozenbottelolie vind je vaak terug in verzorgingsproducten. Dat komt omdat het veel vitamine C en E bevat en de olie hydraterend werkt. Het helpt houdveroudering tegen te gaan. Daarnaast helpt het om rimpels te verminderen of te voorkomen. En tenslotte is rozenbottel olie extra goed voor bijvoorbeeld een droge huid, pigmentvlekken, littekens en (zwangerschap)striemen.

 

#4. Rozenbottels kunnen je bloeddruk en cholesterol verlagen

Er gaan ook steeds meer geluiden op dat rozenbottels je bloeddruk kunnen verlagen en je cholesterol kunnen verlagen. Dat is veel beter voor je hart! Wil je hier meer informatie over, informeer dan bij je huisarts of een andere specialist.

 

#5. Helpt bij maag- en darmproblemen

De werking van rozenbottels gaat al eeuwen terug. Toen wist men al dat deze kleine vruchten veel goede eigenschappen in zich hadden. Zo helpen rozenbottels ook goed bij diarree, maagzweren en andere maag-en darmproblemen. Het helpt je om de afvalstoffen in je darmen beter te verwijderen en heeft een positieve invloed op je spijsvertering.

 

#6. Het kan je blaasontsteking verlichten

Het drinken van rozenbottel thee kan ervoor zorgen dat je blaasontsteking wordt verlicht. Dat komt omdat het je blaas reinigt en daarmee foute bacteriën wegspoelt.

 

#7. Rozenbottels kunnen helpen met afvallen!

Dit laatste voordeel van de 7 voordelen is natuurlijk helemaal top: rozenbottels bevatten antioxidanten die ervoor kunnen zorgen dat jij je vet sneller en beter verbrandt. Hierdoor is de kans groot dat jij je kilo’s aan overtollige vet makkelijker kwijtraakt! Informeer bij een diëtist hoe je rozenbottels tijdens het afvallen het beste kunt gebruiken.

 

Kleine waarschuwing

Veertigplus mus en de eventuele genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.