7 voordelen van lavendel en lavendelolie voor je huid!

Lavendel heeft je huid heel wat te bieden

Lavendel en lavendelolie, alleen al bij het zien van de vrolijke paarse bloemen word ik blij. En dan heb ik het nog niet eens over de heerlijke geur die de plant geeft. Heerlijk! Maar wist je dat lavendel heel goed kan zijn voor je huid en bij diverse huidproblemen? Lees hieronder welke!

 

Lavendelolie is al eeuwenoud

Eeuwen geleden wist men al dat lavendel bijzondere eigenschappen in zich heeft. In dit blogartikel wordt ingegaan op wat lavendel en lavendelolie voor je huid kan betekenen, maar het kan ook gebruikt worden voor diverse kwaaltjes of het in balans brengen van je emoties. Ook wordt het in de keuken gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten.

 

7 redenen om lavendel en lavendelolie te gebruiken voor je huid

#1. Het gaat huidveroudering tegen

Dit is voor ons vrouwen goed om te weten: lavendelolie kan rimpels verminderen en huidveroudering vertragen! Natuurlijk, als je ouder wordt, dan gaat je huid er meestal ook ouder uitzien. Maar met lavendelolie kun je dit proces meestal wat vertragen en de fijne lijntjes verminderen. Meng 1 of 2 druppels lavendelolie samen met een theelepel basisolie, zoals amandelolie, kokosolie of jojoba-olie, en smeer het bijvoorbeeld voor het slapen gaan op je gezicht. Twijfel je of krijg je een allergische reactie? Overleg het met een arts of deskundige.

 

#2. Het kan acne verlichten

Heb je last van acne? Dan zou je kunnen overwegen om lavendelolie samen met een basisolie op je huid te smeren. Lavendelolie is bacteriedodend, schimmelwerend, antiseptisch en ontstekingsremmend en dat helpt acne-klachten te verlichten. Ook hierbij geldt: overleg het met een deskundige of arts.

 

#3. Helpt brandwonden sneller te genezen

Heb je een brandwond, dan kan lavendelolie uitkomst bieden. Maak eerst de brandwond schoon met lauwwarm water. Daarna wordt er aangeraden om een half kopje aloë vera sap (of aloë vera gel) te mengen met 4-8 druppels etssentiele lavendelolie en dat op de wond te smeren. Laat het een tijd goed intrekken en herhaal het in de uren en dagen erna een paar keer.

 

#4. Verlicht de pijn bij een wespensteek

Een wespensteek kan lelijk pijn doen. Belangrijk is dat de angel er niet meer in zit. Daarna zou je een druppel pure lavendelolie op de pijnlijke plek kunnen smeren. Grote kans dat de pijn snel wegzakt en het wondje snel geneest.

 

#5. Littekens

Lavendelolie staat erom bekend dat het littekens kan voorkomen. Het zal niet van de ene op de andere dag gaan. Dus je zult wat vaker lavendelolie moeten smeren op de plek waar een litteken is of gaat ontstaan, maar het kan zeker helpen. Meng 1 druppel lavendelolie met een theelepel basisolie (zoals amandelolie, kokosolie of jojoba-olie) en masseer het een paar minuten op de plek in. Herhaal dit dus elke dag (ochtend en avond) en dat enkele dagen of weken.

 

#6. Helpt bij een gevoelige huid

Heb je een gevoelige huid, bijvoorbeeld in je gezicht? Dan kun je lavendelolie vaak prima gebruiken. Meng 1 of 2 druppels lavendelolie met een theelepel amandelolie of jojoba olie en smeer er je gezicht mee in, bijvoorbeeld voor het slapen gaan of onder je make up. Je kunt het ook verwerken in een zelfgemaakte crème. Probeer het eerst uit op een klein stukje huid en krijg je geen huidirritatie of allergische reactie, dan is dit een goede oplossing voor het verlichten van je gevoelige huid.

 

#7. Eczeem

Ook bij eczeem kan lavendelolie goed helpen. Overleg dit eens met een arts of andere specialist hoe je lavendel of lavendelolie het beste kunt gebruiken.

 

Waar kun je goede lavendelolie kopen?

Probeer, als het even kan, om biologische lavendelolie te gebruiken. Dit kun je vaak kopen bij diverse natuurwinkels of reformwinkels. Ook online is het goed te verkrijgen.

 

Ik raad je bijvoorbeeld de volgende 2 biologische lavendeloliën aan:

 

#1. Aromed Lavendel olie – 10 ml – Biologisch

Aromed Lavendel olie 5ml biologisch

BEKIJK HET HIER >>

 

#2. Biover Lavendel Olie Bio (10ml)

biover lavendel holland and barrett

BEKIJK HET HIER >>

 

Kortom…,

De heerlijk geurende lavendelplant met schattige paarse bloemetjes heeft veel te bieden. Probeer het eens uit! Wel is het een aanrader om bij huidklachten dit in overleg met een arts of specialist te doen.

En let ook op als je zwanger bent of borstvoeding geeft, want dan wordt het gebruik van lavendel en lavendelolie afgeraden. Daarnaast moet je ook oppassen met het gebruik van lavendel(olie) en bepaalde medicijnen, zoals medicijnen tegen een hoge bloeddruk, antidepressiva, slaappillen, hartproblemen, astma en dergelijke.

Slik je medicijnen en wil je lavendel of lavendelolie gaan gebruiken, overleg het eerst dus met je huisarts of andere specialist.

 

Extra tip!

Gebruik je lavendelolie voor de 1e keer? Test het dan eerst op een klein stukje huid. Krijg je geen huidirritatie of allergische reactie, dan kun je lavendelolie gebruiken op je huid. Doe dit het liefst gemengd met een basisolie, zoals amandelolie, jojoba olie of kokosolie.

 

Kleine waarschuwing

Veertigplus mus en de bovengenoemde specialisten, winkels en producenten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij het kopen van de bovengenoemde producten. Laat je altijd goed informeren voordat je het product gebruikt.

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info zie mijn disclaimer.