7 tips om te minimaliseren: zo ontdoe je je van jouw spullen!
Minimaliseren is je ontdoen van spullen die je niet meer nodig hebt
Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan. Vrienden, buren en familieleden zijn aan het minimaliseren geslagen. En ook op de sociale kanalen zien we minimaliseren vaak voorbij komen. We hebben het hier niet over de voorjaarsschoonmaak, waarbij we ons huis even lekker fris en grondig schoonmaken. Nee, we hebben het hier over een hele nieuwe leefstijl, waarbij we ons ontdoen van alle spullen die we niet nodig hebben. Uiteraard is dit niet in één dag gedaan. Dit kan wel een proces van jaren zijn. Een nieuwe leefstijl kost namelijk tijd. Wist je dat het gemiddeld 66 dagen duurt totdat iets een gewoonte is? Geen wonder dat goede voornemens dus zo vaak mislukken. In dit blogartikel lees je de voordelen van minimaliseren en krijg je tips om hiermee aan de slag te gaan.
Waarom is minimaliseren zo populair?
In deze tijd leven we behoorlijk snelle levens. We moeten van alles en kopen van alles. En dit moeten we vooral van onszelf. Behoorlijk stressvol. Een daar komt dan nog eens bij dat het besef dat alles hebben en gelukkig zijn, niet altijd met elkaar hand in hand gaan. En dat is voor mensen schokkend. Eigenlijk levert dit jachtige leven ons vooral veel stress op. En dus ook veel spullen in ons huis. En hierdoor kost het ons ook veel tijd, want we moeten al onze spullen schoonmaken en bijhouden. Dit levert ook weer stress op en dus zit ons hoofd ook snel vol. We zitten in een vicieuze cirkel.
Hieronder een paar redenen waarom minimaliseren zo populair is:
Reden 1 – Minder stress
Je voelde hem al aankomen natuurlijk, maar door te minimaliseren krijg je minder stress. Het is bewezen dat je door teveel spullen (troep) om je heen, je minder kan focussen op je taken en dat levert stress op. Door te werken en te leven in een nette ruimte kan je beter tot rust komen.
Reden 2 – Meer ruimte in huis
Door te minimaliseren krijg je steeds meer ruimte in je huis. Er staan niet overal tierelantijntjes en de tafels en vloeren zijn lekker leeg. Dit geeft rust in je hoofd.
Reden 3 – Minder tijd aan het schoonmaken
Deze is wel heel erg fijn! Doordat je veel minder spullen hebt, ben je veel sneller klaar met je schoonmaak. Je haalt nu gewoon een doekje over je tafel, terwijl je voorheen misschien eerst de hele tafel leeg moest halen met allemaal troep. En waar moest je die spullen daarna weer laten? Precies! Dan was je dus vooral aan het verplaatsen van spullen.
Reden 4 – Het kost minder geld
Dit is ook een groot voordeel. Doordat je jezelf een andere leefstijl aanleert, koop je ook veel minder nieuwe spullen. Je vraagt jezelf bij alles namelijk eerst af of je het echt nodig hebt. En dat antwoord is dus heel vaak nee.
Reden 5 – Klaar voor bezoek
Ken je dat? Dat je schoonouders langskomen en dat je al snel een paar uur nodig hebt om je huis toonbaar te maken omdat er overal troep ligt? Ja? Dan is minimaliseren echt wat voor jou. Hierdoor is je huis op elk moment van de dag toonbaar en hoef je niet bang te zijn voor onverwachts bezoek.
En zo zijn er nog meer redenen om te gaan minimaliseren! Maar hoe start je hiermee? Hieronder zeven tips om te beginnen met minimaliseren:
#1. Plan tijd in
Je hebt besloten dat je de spullen in je huis wilt minimaliseren, maar je vindt het erg lastig om te beginnen. Logisch! Het idee om je hele huis aan te pakken klinkt nogal heftig. Het hoeft gelukkig ook niet in één dag en zelfs niet in één maand. Je kan er de tijd voor nemen en kijken wat werkt voor jou. Misschien heb je een drukke gezinssituatie en is het niet handig om dit te doen met je partner en kinderen erbij. Plan daarom tijd voor jezelf in om ermee aan de slag te gaan. Misschien werkt 15 minuten per dag voor jou of 1 uur per week. Denk ook na over het tijdstip. Zorg ervoor dat je je houdt aan deze afspraak met jezelf.
#2. Gebruik vijf dozen
Als je een ruimte wilt gaan aanpakken, kan het handig zijn om vijf dozen te gebruiken. Eén voor spullen houden, één voor weggooien, één voor het goede doel/kringloop/kledingbak, één voor items die een andere plek in huis moeten krijgen en één voor spullen die je wilt verkopen. Zorg ervoor dat je echt alle spullen in de ruimte in een bak doet. Ook kleine onbenullige spullen zoals een haarelastiekje. Je moet dus echt per item een bewuste keuze maken.
Nadat je klaar bent, kan je alle spullen die in de doos ‘houden’ zitten weer terugzetten in de ruimte. Maar pas op! Laat de overige dozen nu niet weken staan. Gooi de spullen in de doos ‘weggooien’ ook direct weg en breng de spullen voor de kringloop/het goede doel/kledingbak ook meteen weg.
De spullen die naar een andere plek in huis moeten, leg je direct op die andere plek neer. En van de spullen die je wilt verkopen, maak je foto’s en zet ze online op marktplaats, Vinted etc. Zet de doos met deze spullen tijdelijk op zolder, in de garage of onder in je kast. Spreek met jezelf af hoelang je deze items erop wilt laten staan. Zet bij de einddatum een reminder in je agenda. Als de spullen dan nog niet verkocht zijn, breng je ze naar de kringloop.
#3. Bepaal je ruimtes
Het idee om je hele huis op te ruimen en te minimaliseren is nogal heftig. En misschien heb je geen idee waar je moet beginnen. Bepaal dan eerst eens 3 ruimtes die je wilt gaan aanpakken. Misschien zijn dat de keuken, de slaapkamer en badkamer. Dat klinkt direct al wat fijner en meer behapbaar.
#4. Maak het klein
Als één ruimte kiezen al een zweetaanval uitlokt, kan je ook nog kleiner beginnen. Bepaal welk keukenkastje of lade van je nachtkastje je wilt uitzoeken. Pak het klein aan en focus je even helemaal op dat kastje of laatje. Op deze manier ben je ook goed bezig en voelt het misschien wat minder overweldigend.
#5. Vraag jezelf bij elk item af of je het nodig hebt
We bewaren heel veel spullen, omdat we het wellicht in de toekomst nog nodig hebben. Denk aan die cocktailshaker die echt de bom was tijdens je studententijd, maar nu al vijftien jaar ligt te verstoffen ergens onder in een lade.
Of we bewaren spullen waar emotionele waarde aan zit. Zoals alle tekeningen van je kinderen die er gemiddeld 5 per dag maken. Opgeteld zijn dat heel veel tekeningen en kunstwerken, die je onmogelijk allemaal kunt bewaren.
Het is dus goed om je bij elk item af te vragen of het noodzakelijk is dat je dit nu in huis hebt of bewaard. Als jij die cocktailshaker al 15 jaar niet gebruikt, is het zeer onwaarschijnlijk dat je die de komende 15 jaar wel gaat gebruiken. En een selectie van de mooiste kunstwerken van je kind is ook genoeg om te bewaren.
Dit geldt ook voor nieuwe spullen die je wilt kopen. De beste tip is om spullen niet direct te kopen, maar er eerst een week over na te denken. Ben je na die week van mening dat je echt niet zonder dat item kan, dan kan je het kopen. Maar je zult zien dat je er in de meeste gevallen na 2 dagen al niet meer aan denkt.
#6. Vraag hulp
Het kan heel handig zijn om hulp te vragen bij het minimaliseren van je huis. Je goede vriendin/vriend of familielid is namelijk niet gehecht aan spullen uit jouw huis. Er zit geen emotionele waarde aan voor haar of hem. Dat maakt het een stuk makkelijker om te zeggen dat iets weg kan. En dit houdt jou weer een spiegel voor. Daarnaast is het ook nog eens heel gezellig om het samen te doen.
#7. Zorg voor lege oppervlakten
Het geeft ontzettend veel rust als je ervoor zorgt dat alle tafels, de vloer en je nachtkastjes leeg zijn. Het geeft rust in je huis en in je hoofd. En zoals gezegd, schoonmaken is dan ook een stuk makkelijker.
Iedereen heeft spullen die je soms even kwijt moet. Een idee is om hiervoor een plank vrij te maken in een kast. Hier kan je dingen op leggen die nog een plekje moeten krijgen in je huis. Op deze manier leg je ze niet op tafel. Het is dan wel belangrijk dat je met jezelf afspreekt dat je één keer per week die plank opruimt en zorgt dat deze weer leeg is.
Met bovenstaande tips kan je een mooie start maken met het minimaliseren van je huis. Minimaliseren is echter een doorlopend proces. Spullen waar je nu nog veel mee doet, kan je over vijf jaar helemaal niet meer nodig hebben. Zoals gezegd is het onderdeel van een leefstijl. Ik wens je veel succes met deze tips!
Dit gastblogartikel is geschreven door gastblogger Miranda. Zij is getrouwd, moeder van 2 kinderen en werkzaam als lifecoach bij Refocus Coaching & Consultancy”. Dank je wel voor dit blogartikel met super handige minimaliseren-tips, Miranda!