Mind

7 manieren hoe je je gelukkiger gaat voelen!

Iedereen kent ongelukkige periodes…

Je kent het wel: je zit er even doorheen. Alles zit je tegen en het lijkt wel of iedereen om je heen gelukkiger is dan jij. Maar is dat wel zo? Ben je misschien een klein beetje geneigd om jouw geluk te vergelijken met een ander, waardoor je dénkt dat de ander meer geluk heeft dan jij? Hoe dan ook, probeer te zien dat er genoeg dingen zijn waar je gelukkig over mag en kan zijn. Lees hieronder 7 manieren die je helpen om je gelukkiger te voelen.

 

#1. Kijk naar wat je wél hebt in plaats van wat je niet hebt

Het is zó makkelijk om in mineur te zijn over dingen die je graag zou willen hebben die je niet hebt of over dingen die je zou willen doen terwijl dat nu niet kan. Draai het om en kijk naar wat je wél hebt en wat je wél kunt doen. Dat is zoveel! Wees er blij mee, wees er trots op, dat geeft je een gelukkiger gevoel.

 

#2. Geniet van kleine dingen

Het klinkt misschien suf, maar ga vaker genieten van de kleine dingen. De kleine geluksmomentjes. Dat kan van alles zijn! Bijvoorbeeld, het eten van een ijsje op een mooie zomerdag, het zien van een prachtige vlinder, de kast die uitpuilde en die je eindelijk hebt opgeruimd, de dame die je hebt geholpen om over te steken bij een drukke weg en ga zo maar door. Als je leert te genieten van de kleine dingen, dan kom je erachter dat jouw dag uit heel veel geluksmomenten bestaat.

 

#3. Wees trots op waar je goed in bent

Het is heel gemakkelijk om je minpunten te benoemen, maar waar ben je goed in? Wat is je talent? Waar draai jij je hand niet voor om? Dat vinden mensen vaak moeilijk om over zichzelf te zeggen. Maar probeer het wel! Misschien ben je heel creatief of heel gestructureerd. Misschien ben je een kei in koken of verzorgen of rekensommen oplossen? Ga bij jezelf op zoek naar waar je goed in bent! Schrijf minimaal 10 dingen op waar je goed in bent en bewaar het op je telefoon of op een papiertje in je portemonnee of op je nachtkastje. Kijk ernaar als je je even minder gelukkig voelt en zeg hardop tegen jezelf de dingen waar je goed in bent. Hierdoor ga je je blijer, vrolijker en gelukkiger voelen.

 

#4. Voel de liefde van je dierbaren

Het maakt niet uit hoeveel vrienden, familieleden of kennissen je hebt. Het gaat erom dat je trots mag zijn dat je lieve mensen om je heen hebt. Dat doen zij niet zomaar, dat doen zij omdat zij jou lief, leuk, aardig en een fijn mens vinden. Koester het, wees er dankbaar voor en voel je gelukkig met al hun liefde en aandacht.

 

#5. Leef meer met de natuur en dieren

Wandelen in de natuur, het aaien van een hond of kat, het wroeten met je handen in de aarde, het zijn allemaal manieren om je dagelijkse zorgen te vergeten en terug te gaan naar de basics. Ik heb vaak dat ik in de natuur of omringd door mijn kat denk: “Ach, waar maak ik mij eigenlijk druk om, laat ik genieten van het hier en nu”.

Door in je gedachten bepaalde angsten, gevoelens, nare woorden of nare gebeurtenissen iets ‘losser te laten’, valt er een ballast van je af en is de weg meer vrij om je blijer en gelukkiger te gaan voelen. Misschien lukt dit niet in één keer, maar probeer het anders in kleine stapjes. Echt, het helpt…

 

#6. Verwen jezelf met iets leuks

Hier zit meteen ook wel een klein gevaar in als je jezelf gaat verwennen met iets leuks. Want, het te vaak kopen van kleding of spullen, terwijl je daar het geld niet voor hebt, geeft je uiteindelijk een minder gelukkig gevoel. Maar als jij maat weet te houden met geld uitgeven en je wilt eindelijk na lang sparen die ene vakantie gaan boeken? Doe het! Of als het voorjaar is aangebroken en je leuk wat kleding voor het voorjaar wilt aanschaffen, trakteer jezelf daar dan op.

En als jij wel te vaak teveel geld uitgeeft en je wilt jezelf verwennen, doe dat eens met iets dat bijvoorbeeld vrijwel géén geld kost. Zoals, geef jezelf een middag vrij en ga wandelen of fietsen in de natuur. Of geef je lichaam zelf een beautybehandeling door je lichaam te scrubben en in te smeren met heerlijke olie, lak je nagels, geef je gezicht een gezichtsmaskertje, neem een uitgebreid bad, doe die leuke jurk of broek aan, geef je haar zelf een leuk kapsel en kijk vooral meerdere keren in de spiegel. Ja, dat ben jij, en daar mag je trots op zijn!

 

#7. Wees trots op je lichaam

Lang niet alle vrouwen zijn trots op hun lichaam. Herken jij dat ook? Misschien vind je jezelf te dik of vind je je haar lelijk of je mond of je buik? Zet dat opzij en kijk naar wat je wél mooi vindt aan jezelf. Je sprankelende ogen? Je mooie nagels? Je ronde borsten? Je gladde huid? Benoem voor jezelf minimaal 5 mooie dingen die je mooi vindt aan je lichaam. En denk nu niet dat je niks kunt bedenken! Doe je best, zet je positieve bril op en zie de 5 mooie dingen die wél mooi zijn aan je lichaam.

 

Extra tip! Maak plannen om je droom waar te maken

Wat ook super leuk om te doen is om plannen te maken. Plannen van wensen die je hebt en om die wensen ook te laten uitkomen. Wil je bijvoorbeeld een bijzondere reis maken, zoals een cruise op het klimaatneutrale cruiseschip MSC Euribia? Ga ervoor sparen, ga het inplannen en werk ernaar toe. Wil je iets bijdragen aan de medemens en heb je altijd al vrijwilligerswerk willen doen? Ga ervoor! Heb je andere dromen, wensen, doelen? Maak ze concreet door een datum te prikken dat je ermee wil starten en maak een lijstje wat je nog moet regelen om tot dat moment te komen. Dat geeft je absoluut een goed gevoel.

 

Zoek hulp als je in je ongelukkige gevoel lang blijft hangen

Vind je het moeilijk om enig lichtpuntje te zien in je leven? Heb je het gevoel dat je je steeds ongelukkiger gaat voelen? Vraag om hulp! Vraag om hulp bij vrienden, familie en/of je partner. Vraag om hulp bij je huisarts en/of specialisten. Er zijn heel veel mooie manieren die je helpen gelukkiger te voelen. Soms lijkt het misschien dat je er alleen voor staat of dat jij de enige bent die ongelukkig is, maar dat is echt niet zo. Heel veel mensen hebben hun geluk weer weten te vinden met goede hulp. Dus zet die stap en voel je weer een gelukkig mens!