Huis & tuin

6 tips om zo lang mogelijk te genieten van jouw bos bloemen

Geef bloemen de verzorging die zij verdienen

Heb je een bos bloemen ontvangen of zelf gekocht? Daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Het verzorgen van bloemen lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Hieronder vind je daarom 6 handige tips om jouw bos bloemen van bijvoorbeeld de bloemist langer te laten stralen in hun vaas.

 

Wat vaak bij de verzorging van bloemen wordt vergeten

Ik geef eerlijk toe, bij mij komt het regelmatig voor dat een bos bloemen al na één dag of na twee dagen begint te verwelken. En dat vind ik eigenlijk doodzonde. Ik maak regelmatig de fout dat ik het water niet vaak genoeg ververs en dat ik uitgebloeide bloemen of afgestorven blad te laat verwijder. Andere fouten die mensen vaak maken is dat de stelen niet of niet schuin genoeg worden afgesneden of dat er geen bloemenvoeding in de vaas wordt gedaan.

 

6 verzorgingstips voor een bos bloemen

 

#1. Zorg voor vers water

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het regelmatig verversen van het water is belangrijk voor het goed houden van je bloemen. Vaak vergeten mensen dit te doen, zoals ik, waardoor het water troebel wordt en bacteriën zich kunnen ophopen. Stel je voor dat je elke dag een slokje water neemt uit een glas dat al een week op je nachtkastje staat. Niet erg smakelijk, toch? Zo ervaren bloemen het ook.

 

#2. Verwijder dode bladeren en uitgebloeide bloemen

Haal regelmatig dode bladeren en uitgebloeide bloemen weg. Hierdoor kan de energie van de plant naar de gezonde delen gaan. Vaak gemaakte fout: oude bloemen laten zitten, waardoor de rest van de bos wordt aangetast.

 

#3. Snijd de stelen schuin af

Wil je bloemen kopen of heb je bloemen gekregen en wil je er extra lang van genieten? Zorg er dan voor dat ze genoeg water kunnen opnemen. Door de stelen schuin af te snijden, vergroot je het oppervlak waar de bloemen water door kunnen opnemen. Een veelgemaakte fout is het rechtdoor knippen of helemaal niet knippen van de stelen. Vergelijk het met het drinken door een rietje: als het uiteinde scheef is, kun je meer vloeistof opnemen.

 

#4. Plaats bloemen niet bij rijpend fruit

Hoe leuk is het als je een bos bloemen op tafel zet met een gevulde fruitschaal ernaast? Dat staat kleurrijk, maar slim is het niet. Fruit produceert namelijk ethyleengas, wat de bloemen kan doen verwelken. Zet de bos bloemen dus een eind weg van een fruitschaal.

 

#5. Kies de juiste locatie

Zet je bloemen niet in direct zonlicht of naast een warmtebron, zoals een verwarming. Bloemen moeten het niet te warm hebben en ze houden van wat schaduw. Zet je bos bloemen dus het liefst op een koelere plek in huis, maar wel met voldoende daglicht.

 

#6. Gebruik voeding voor bloemen

Bloemenvoeding bevat belangrijke voedingsstoffen om de bloemen langer vers te houden. Een veelgemaakte fout is het niet toevoegen van deze voeding in de vaas. Vaak wordt er bij een bos bloemen een zakje met voeding meegegeven door de bloemist. Lees de instructie even door en voeg het dan toe aan de vaas met bloemen.

 

Geniet langer van jouw bos bloemen

Eigenlijk is het heel simpel: door de bovenstaande 6 tips te volgen, kun je lekker lang van je mooie boeket bloemen genieten. Met een beetje extra zorg en aandacht blijven de bloemen mooi. Bloemen geven je interieur een extra touch! En ze maken je vrolijker, zeker als je een mooie bos bloemen hebt gekregen van je partner, kinderen, collega’s, vrienden of familie.

 

Dit blogartikel is geschreven vanuit een samenwerking. Voor meer info lees mijn disclaimer.