Afvallen

6 tips om je hormonen in balans te brengen, zodat afvallen veel beter gaat!

Afvallen gaat makkelijker als je hormonen in balans zijn

Houden van jezelf zoals je bent is belangrijk. Er gaat niets boven een goede portie zelfliefde en een positief zelfbeeld. Maar mocht je nu toch wat kilo’s willen vermageren, dan kan dat soms lastig zijn. Zeker als je hormonen niet in balans zijn. Dit kun je merken aan allerlei kwaaltjes zoals puistjes of uitslag, vermoeidheid, eetbuien, vergeetachtigheid, angst, overmatig zweten,… Je hormonen terug in balans krijgen kan dus lastig zijn en gebeurt niet na één dagje goed opletten. Geef het dus tijd en hou vol. Ik geef je 6 tips om alvast aan de slag te gaan.

 

#1. Slaap voldoende

Een goede nachtrust is zo belangrijk voor ons lichaam en geest. Probeer daarom toch elke nacht acht uur slaap te halen. Heb je moeite met in slaap te raken, probeer dan een uur voor je gaat slapen geen tv of andere schermen te bekijken. Mocht je dit toch doen, gebruik dan eens een bril tegen blauw licht. Probeer in de plaats van te scrollen op Instagram en Facebook eens om te lezen, dit brengt je tot rust. Ook het druppelen van etherische Lavendel olie op je kussen of pyjama kan helpen om je tot rust te brengen. Het nemen van Melatonine supplementen kan helpen met beter in te slapen.

 

#2. Water drinken

Dagelijks voldoende water drinken is heel erg belangrijk en heeft zoveel voordelen. Zorg dus dat je dagelijks aan minimum 8 glazen water komt. Maak het jezelf gemakkelijk en verspreid je waterinname over de hele dag als je moeite hebt met water drinken. Zet een flesje op je nachtkastje en drink meteen een paar flinke slokken bij het ontwaken. Dit zorgt voor een goede hydratatie en start van de dag! Lust je geen water, probeer dan eens om een smaakje toe te voegen door middel van druppeltjes of vers fruit.

 

#3. Suikers verminderen

Zin in zoetigheid valt een beetje samen met je slaappatroon. Wanneer je moe bent of stress hebt, groeit je trek naar zoetigheid. Probeer er niet aan toe te geven en kies in de plaats eens voor een handje noten, gekookt eitje of volkoren boterham. Ook een glas water drinken als je honger of trek hebt kan helpen. Vaak denk je dat je honger hebt, maar blijkt het eigenlijk dorst te zijn.

Probeer geen koeken en snoepgoed mee te brengen als je boodschappen doet. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten! Kies in de plaats eens voor noten, verse soep of een kruidenthee zonder suiker. Dit stilt ook je honger en zorgt dat je suikerspiegel niet gaat pieken. Toch zin in zoet? Ga dan eens voor pure chocolade. Let er hierbij op dat je kiest voor een variant met meer dan 80% cacao.

 

#4. Meer proteïnen eten

Als je wilt afvallen of op gewicht blijven en je hormonen in balans houden, is het aangeraden om je proteïne inname te verhogen. Proteïnen houden je langer verzadigd en nemen dus je honger gevoel weg. Veel groenten bevatten een hoge dosis proteïnen, maar er zijn natuurlijk ook meer voor de hand liggende producten die je kunt eten. Een gekookt eitje als tussendoortje bevat al rond de 10 gram eiwitten, maar ook noten zitten boordevol eiwitten en zijn erg voedzaam.

Kies er dus bij elke maaltijd voor om voldoende proteïnen toe te voegen. Een lekker stukje verse witte vis of een bakje kwark met fruit als snack. De aanpassingen kunnen heel simpel zijn maar zo efficiënt.

 

#5. Bewegen

Meer bewegen heeft zoveel voordelen. Het zorgt voor een goed humeur en werkt ook positief op je hormonen. Probeer dus eens wat meer te bewegen op een dag. Dit wil niet zeggen dat je meteen naar de sportschool moet om je 6 keer per week in het zweet te zetten. Het kunnen simpele veranderingen in je dagelijkse routine zijn. Laat de auto een staan en neem de fiets. Parkeer wat verder weg van je werk en wandel eens goed door. Dagelijks een halfuurtje wandelen en even een frisse neus halen kan echt wonderen doen voor je gemoed en je gewicht. Het dragen van een stappenteller kan alvast helpen om je te motiveren.

 

#6. Meer goede vetten

Ik weet het, dit klinkt heel tegenstrijdig. De media heeft ons erg bang gemaakt van vetten, want hier worden we dik van, toch? Niets is minder waar, let hierbij wel op dat je kiest voor de goede vetten en niet te vetten die je vindt in chips en andere bewerkte voedingsmiddelen. Ga voor een kwalitatieve omega 6 supplement en eet eens wat vaker vette vis in de week. Ook avocado’s zitten vol goede vetten, net als noten(let bij noten wel op dat je niet overdrijft met bepaalde soorten).

Ik hoop dat deze tips jullie alvast op weg konden helpen! Wil je meer tips, gezonde receptjes en andere blogs lezen. Je vindt ze op www.lievelyne.be!

Dit blogartikel werd geschreven door Lievelyne, Mom en lifestyle blogger! Volg haar gerust op Instagram en Facebook voor meer tips en een kijkje achter de schermen. Mocht je hulp nodig hebben met je motivatie, schrijf je dan zeker in voor de GRATIS 8 weken challenge en ontvang de PDF en wekelijkse tips in je mailbox!

Dank je wel voor je fijne tips, Evelyne! Hier kunnen veel vrouwen zeker mee uit de voeten als zij willen afvallen!