Huis & tuin

5 voordelen en 3 nadelen van zonnepanelen!

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken

Tegenwoordig kun je niet meer om zonnepanelen heen. In kranten, vakbladen en tijdschriften lees je er veel over en in tv-programma’s is het aan de orde van de dag. Denk jij er ook over om zonnepanelen aan te schaffen? Laat je goed informeren en lees in ieder geval de onderstaande 5 voordelen en 3 nadelen van zonnepanelen.

 

5 voordelen van zonnepanelen:

Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op zonnepanelen. Dit zijn de 5 grootste voordelen:

 

#1. Je bespaart op je energiekosten

Voor veel mensen is de belangrijkste reden dat je met zonnepanelen kunt besparen op je energiekosten. Ondanks dat de aanschafkosten relatief hoog zijn en ondanks enkele subsidies die zijn weggevallen, kun je nog steeds slim besparen op je energiekosten. Veel huishoudens hebben binnen 10 jaar de investering terugverdiend. En met slimme hulpmiddelen, zoals accu’s, kun je energie opsparen voor momenten waarin de energieproductie van je zonnepanelen even iets minder is, bijvoorbeeld met slecht weer.

 

#2. Het is duurzame energie

Stikstof en andere soorten milieuvervuiling nemen steeds heftigere vormen aan. Neem je zonnepanelen, dan ben jij in ieder geval goed bezig als het om het opwekken van energie gaat. Er is namelijk geen CO2 uitstoot! De zon laten schijnen kost niks en je zonnepanelen doen het werk. En de meeste zonnepanelen gaan maar liefst 25 jaar mee, dus ook op dat gebied ben je goed duurzaam bezig.

 

#3. Het kan fiscaal aantrekkelijk zijn

Zoals gezegd, enkele jaren geleden kon je nog flinke subsidies krijgen op zonnepanelen. Dat is nu langzaam aan wel aan het wegvallen. Toch kun je ook in 2023 subsidie zonnepanelen krijgen. Zo is er de mogelijkheid dat je de BTW kunt terugkrijgen. En aangezien de BTW 21% is, loopt dat toch wel lekker op naar tot wel een paar honderd euro of zelfs meer dan € 1.000 die je terug kunt krijgen. En als je zakelijk een aantal zonnepanelen aanschaft, bijvoorbeeld voor op het dak van je bedrijf, dan heb je nog meer fiscale voordelen.

 

#4. Veilig in gebruik

Zonnepanelen zijn veilig in gebruik en je hoort zelden dat er ongelukken mee gebeuren.

 

#5. Je huis kan meer waard worden

Mocht je op den duur jouw huis willen verkopen, dan is de kans groot dat jouw huis met zonnepanelen in trek is. De meeste huizen hebben namelijk een beter energielabel gekregen zodra zij overgestapt zijn op zonnepanelen. Ook hoeft de potentiële koper de zonnepanelen niet meer zelf aan te schaffen en dat wordt vaak als prettig ervaren.

 

3 nadelen van zonnepanelen

 

# Nadeel 1.  De aanschafkosten kunnen pittig zijn

Zonnepanelen zijn niet goedkoop en kunnen een behoorlijke investering zijn. Ook al kun je na bijvoorbeeld 10 jaar je investering al hebben terugverdiend, je moet het geld wel tijdens de aanschaf kunnen ophoesten. Tussen de € 3.000 en ruim € 12.000 ben je wel kwijt aan zonnepanelen, afhankelijk van het aantal panelen.

 

#2. Nadeel 2. Het staat niet echt mooi

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zonnepanelen op een dak maar lelijke dingen vind. Maar ja, dat het beter is voor het milieu en voor je portemonnee vind ik dan wel weer belangrijker dan hoe iets eruit ziet. En er zijn zelfs ook zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Je ziet dat nog niet zo veel, omdat dat vaak duurder is, maar wie weet wordt dat wel de toekomst.

 

#3. Nadeel 3. Ook met zonnepanelen heb je onderhoud

Je zult rekening moeten houden met wat jaarlijkse onderhoudskosten of onvoorziene kosten. De onderhoudskosten zijn bijvoorbeeld het schoonmaken en laten checken van de zonnepanelen. Daarnaast zijn er bij de aanleg ervan soms ook nog aanpassingen aan je elektriciteitskast nodig. En een heel enkele keer, met bijvoorbeeld een tropische storm, dan kun je loszittende zonnepanelen op je dak krijgen. Of schade door bijvoorbeeld grote hagelstenen. Dat moet dan wel weer worden gefixt, wat kosten met zich meebrengt. Houd daar dus rekening mee.