Huis & tuin

5 tips voor het gezellig inrichten van je eethoek

Een eethoek is vaak meer dan een eettafel en eetkamerstoelen

De eethoek is meestal een belangrijke plek in huis. Een plek om te eten, te werken en te kletsen met een kop thee of een lekker wijntje. Ook spelen kinderen vaak een spelletje aan de eettafel of knutselen er met plezier uren aan. En niet te vergeten, aan de eettafel vinden vaak de gezelligste avonden tot in de late uurtjes plaats met familie en vrienden. Is de eethoek toe aan een nieuwe look en wil je het gezelliger inrichten? Lees dan de onderstaande 5 tips!

 

5 tips om jouw eethoek gezelliger te maken:

 

Tip 1 – De grootte en vorm van de eettafel is belangrijk

Welke functie heeft jouw eettafel? Zitten er vaak veel personen aan? Kies dan voor een grote tafel. Wordt er door de kinderen veel aan gegeten en geknutseld? Neem dan een tafel die tegen een stootje en vlekje kan. Moet de eetkamertafel echt een eye-catcher zijn? Kies dan voor een opvallende vorm, kleur of materiaal. Je kunt kiezen wat je wilt en zowel op internet als bij diverse woonwinkels kun je enorm veel inspiratie opdoen.

 

Tip 2 – Eetkamerstoelen geven extra sfeer

Ik vind zelf dat een eetkamerstoel goed moet zitten. Als ik na een half uur tafelen pijn in mijn rug krijg van de stoel, dan kan ik mij daar echt aan irriteren. Dus, bij deze de tip om eerst uit te proberen of een eetkamerstoel comfortabel zit. Daarna kun je kiezen uit vele soorten, maten, kleuren en materialen.

Ook is het – net als bij een eettafel – belangrijk om voor jezelf helder te hebben wie erop gaan zitten. Met bijvoorbeeld kinderen en/of huisdieren in huis is een spierwitte stoelbekleding die gevoelig is voor vlekken niet aan te raden. En wil je alleen eetkamerstoelen of kies je voor een eetbank of een combinatie? Ook een variatie aan stoelen geeft een speels effect. Alles kan en mag. Kies er een aantal uit die voldoen aan jouw wensen en maak dan je definitieve keuze.

 

Tip 3 – Vergeet ook de verlichting niet

De verlichting boven de eettafel geeft vaak een extra gezellige sfeer. Afhankelijk van de grootte en vorm van de tafel, maar ook van waar de eettafel in huis staat, kun je kiezen voor hele grote of juist wat bescheiden tafelverlichting.

Ook hierbij is het belangrijk om van tevoren te weten wat er aan de eetkamertafel gedaan wordt. Wordt er bijvoorbeeld ook aan gewerkt, dan is goede verlichting en het feller maken en dimmen van de verlichting belangrijk. Maar als er enkel aan gegeten wordt, dan volstaat alleen sfeerverlichting. Denk ook eens out-of-the-box door een gekke vorm van de lamp te nemen of een opvallende kleur. Je zult verrast zijn over de extra gezellige sfeer die je daarmee geeft aan de eethoek.

 

Tip 4 – Verander de eethoek van plek

Staat de eetkamertafel al jarenlang op dezelfde plek? Wellicht is het een idee om wat te gaan schuiven met meubels in huis. Vaak creëer je een hele andere sfeer als je bijvoorbeeld de woonkamer en de eethoek omwisselt. Dit moet natuurlijk wel kunnen, maar veel mensen zijn nogal ‘vastgeroest’ wat de indeling van hun huis betreft. Ook hierbij geldt, probeer het gewoon eens uit en misschien komt je eethoek ineens veel meer tot zijn recht!

 

Tip 5 – Maak het gezellig met accessoires

Kaarsen, vaasjes, een grote vaas met bloemen en andere accessoires geven je eethoek een cosy sfeer. En vergeet vooral ook niet de muren! Hang er schilderijen of foto’s aan, zowel klein of groot. Of geef de muren een andere kleur of een ander behang. En heb je een eetbank aan de eettafel? Leg er bijvoorbeeld sierkussens op in verschillende kleuren en vormen. Maak de eethoek af met bijvoorbeeld een paar grote of kleine planten. Wedden dat je met de bovenstaande tips nóg meer uurtjes gezellig in de eethoek gaat verblijven?