Mind

Hoe houd je vertrouwen in jezelf en anderen bij een nare gebeurtenis?

Hoe Annemarie het vertrouwen in haarzelf en anderen verloor…

Jong en verliefd was Annemarie toen ze na 5 jaar verkering eindelijk trouwde met haar jeugdliefde Anton. De eerste jaren gingen heel goed en voelde erg fijn en vertrouwd. Toen Anton na 3,5 jaar een ernstig ongeluk kreeg waarbij hij hersenletsel opliep (NAH- Niet Aangeboren- Hersenletsel) veranderde hij.

Na 5 maanden in het revalidatiecentrum kwam Anton weer thuis. Al snel werd duidelijk dat hun relatie nooit meer zou worden zoals deze was. Anton werd op zijn 26e volledig afgekeurd. Hij deed thuis wel het e.e.a. maar was snel moe en had veel last van hoofdpijnen. Annemarie moest fulltime gaan werken en als ze thuis was, dan had ze de zorg voor Anton.

Ondertussen was Anton 30 jaar en het alleen thuis zitten ging hem opbreken. Hij kon niets meer en het leven had voor hem weinig zin. Annemarie (28) stond daartegenover vol in het leven, had veel vriendinnen en ging met enige regelmaat uit. De enige afleiding van Anton was Annemarie. Hij ging haar steeds meer claimen.

 

Emotionele chantage

In het begin leek dit gedrag van Anton onschuldig. Annemarie wist dat hij niets kon en was steeds vaker thuis voor hem. Ze zaten dan op de bank en keken tv. Als iemand haar belde of ze kreeg een berichtje was Anton gelijk heel alert: “Wie is dat en waar ga je nu naartoe? Je laat me toch niet weer alleen hè? Misschien gooi ik mezelf wel van de trap of spring ik uit het raam” waren uitspraken die ze steeds vaker te horen kreeg. Dit was niet het leven dat Annemarie zich had voorgesteld maar ja, ze zijn getrouwd in Voor – en Tegenspoed…..

 

Mishandeling

Langzaam aan ging het met Anton steeds slechter. Het claimende gedrag werd erger en helaas bleef het daar niet bij. Op een avond had Annemarie afgesproken om te gaan sporten en Anton wilde dat niet. In een woordenwisseling kreeg ze de eerste klap op haar gezicht. Beide schrokken hier zo van dan ze de rest van de avond stil naast elkaar op de bank hebben gezeten.

Helaas bleef het niet bij deze ene klap. Eerst was het wekelijks, maar later reageerde Anton zijn frustratie alleen nog maar uit middels fysiek geweld. De huisarts en hulpverlening was al ingeschakeld, maar die konden weinig doen.

Om de “vrede” te bewaren bleef Annemarie thuis en ze kwam op een gegeven moment zelfs in de ziektewet terecht. Mentaal en fysiek was ze gebroken. Dit ging zo niet verder. Toen Anton 35 jaar was werd hij opgenomen in een instelling voor jonge mensen met hersenletsel.

 

Het herstel

Nu Anton uit huis geplaatst was begon de moeilijke periode voor Annemarie om te herstellen. Fysiek was ze snel weer de oude, maar mentaal was een andere, moeilijkere weg. Doordat ze jarenlang als een soort kluizenaar geleefd had, waren er nog weinig vriendinnen waar ze contact mee had. Dit contact was oppervlakkig, omdat ook iedereen kinderen had gekregen en daar verplichtingen voor hadden. Anton belde soms wel 20 x per dag naar Annemarie met allerlei verhalen, smoesjes en dreigementen. Uiteindelijk heeft ze een scheiding en contactverbod aangevraagd, hoe moeilijk ze dit ook vond.

Nu jaren later heeft ze een nieuwe partner, maar ze merkt dat ze dagelijks aan Anton herinnerd wordt. Soms worden herinneringen getriggerd door iets op televisie of op internet. En laatst had haar nieuwe partner een luchtje op wat Anton vroeger droeg. Annemarie kan dan de hele dag (en nacht) van slag zijn. Gelukkig is haar nieuwe partner heel begripvol en gunt haar een fijn, rustig en gelukkig leven. Het was haar nieuwe partner die aangaf dat ze misschien hulp moest gaan zoeken.

 

Hulp vragen

In haar zoektocht kwam Annemarie terecht bij Groei&Meer. Ze vertelde haar verhaal en gaf aan dat ze weer die vrolijke, energieke en blije vrouw van vroeger wilde zijn. Nu was ze bang en angstig dat ze Anton ergens zou tegenkomen. Hierdoor piekerde ze de hele dag door, sliep ze slecht en deed ze lelijk tegen haar nieuwe partner, terwijl hij juist zo lief en begripvol voor haar was. Ze was bang om hem kwijt te raken.

 

Succes verhaal

We spraken af dat Annemarie zou starten met het 7 weken traject. Een bewezen en succesvol traject waarna ze bevrijd was van alle ballast van vroeger. Na de 2e sessie gaf Annemarie al aan dat ze dit niet had verwacht. Elke week ging beter met haar. Ze bloeide op en doet nu dingen die ze voorheen niet had durven dromen.

 

Vertrouwen in jezelf en anderen

Na een heftige gebeurtenis waarbij jij als persoon mentaal of lichamelijk pijn gedaan bent, kan het vertrouwen in anderen maar ook in jezelf beschadigd zijn. Hierdoor voel je je beperkt en heb je dagelijks bange of angstige gevoelens en ben je op je hoede. Je merkt dat je wereld steeds kleiner wordt.

Je kunt eraan werken en ik kan jou daarbij helpen. Speciaal voor jou heb ik 3 adviezen geschreven. Adviezen waar je zelf mee aan de slag kunt gaan om een begin te maken anderen weer te vertrouwen. Ook heb ik een werkblad gemaakt dat je kunt uitprinten. Zo kan je hier dagelijks naar kijken en aantekeningen op maken voor jezelf.

 

Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Sonja Bos en haar bedrijf heet groeienmeer.nl. Zij heeft een praktijk voor coaching en hypnotherapie waarbij zij zich gespecialiseerd heeft in trauma en depressie /burn-out en alle hieruit voortkomende klachten en beperkingen. Zij vindt het fijn en waardevol om haar kennis en praktijkvoorbeelden te delen op Veertigplus mus, zodat zij vrouwen met diverse fysieke en mentale problemen kan helpen. Dank je wel voor je gastblogartikel, Sonja!