Mind

5 tips om jouw persoonlijke groei een boost te geven!

Persoonlijke groei kan jou veel energie geven

Wil je graag je persoonlijke groei stimuleren en versnellen, dan komen onderstaande 5 tips goed van pas. Met deze tips kan je jezelf verder ontwikkelen en je leven blijvend verbeteren. Het heeft even geduurd voor ik door had hoe het allemaal werkt en hoe belangrijk je persoonlijke ontwikkeling eigenlijk is.

Pas vanaf het moment dat ik ging ondernemen kwam ook langzaam dit besef. Nachten haalde ik door om mijn internet onderneming van de grond te krijgen. Met liefde hoor. En je krijgt er ontzettend veel energie van. Maar ergens onderweg verloor ik mezelf een beetje. Totdat ik mijn persoonlijke groei belangrijker maakte. En nu kan ik oprecht zeggen dat het de beste stap is geweest in heel mijn werkende carrière. Van een drukke baan met een heel goed inkomen naar onzekerheid, ontdekken en vrijheid. Man, wat heb ik veel geleerd de afgelopen jaren.

By the way… ik ben Joyce. Getrouwd met de liefste, moeder van twee pubers, ‘baasje’ van een hoop huisdieren en eigenaar van een lifestyle blog en een interieur inspiratie blog. Ik geef je graag mijn tips om tot snellere persoonlijke groei te komen.

 

5 tips om jouw persoonlijke groei een boost te geven:

 

Tip 1 – Zorg voor een goede balans tussen werk, privé en me-time

Bovenstaande spreekt misschien voor zich, maar het is toch belangrijk om te benoemen. Deze balans zorgt namelijk voor een stabiele basis. En deze basis heb je nodig als je tot snellere groei wilt komen. Natuurlijk mag je tijdelijk uit balans zijn als het heel druk is op je werk. Maar zorg ervoor dat deze onbalans niet je nieuwe norm wordt.

Ik weet er alles van. In mijn vorige functie als business unit manager maakte ik aardig wat overuren. Dat was normaal. Met een baby thuis en een vader die ernstig ziek werd merkte ik pas hoezeer ik uit balans was. Ik zorgde niet goed voor mezelf en was alleen maar aan het interen. Mijn energie putte ik langzaam helemaal uit en ik was nog maar net op tijd om een burn out te voorkomen.

Op dat moment kon ik niet anders meer dan voor mezelf beginnen. Ik moest en zou op mezelf vertrouwen en de balans weer terug zien te vinden tussen mijn gezin, mijn werk en de tijd die ik voor mezelf nodig had. Pas op het moment dat ik los kon laten, kon ik ook weer groeien.

 

Tip 2 – Ontwikkel goede gewoontes

Naast de bovenstaande balans die belangrijk is voor je persoonlijke groei, is het ook van belang dat je ‘ontvankelijk’ bent voor die groei. Dat klinkt misschien wat heftig, maar eigenlijk moet je het als volgt zien: pas als jij open staat voor verandering, kan deze verandering ook plaatsvinden.

Dat kan bijvoorbeeld door te mediteren, maar ook door van je af te schrijven. Denk bijvoorbeeld maar aan het bijhouden van een bullet journal of je morning pages om je creativiteit te laten stromen. En wat dacht je van manifesteren? Door bewust je aandacht ergens aan te geven zorg je voor persoonlijke groei. Want dat wat je aandacht geeft groeit, dat weten we inmiddels allemaal.

 

Tip 3 – Wees nieuwsgierig en leergierig

Nieuwsgierigheid is de sleutel tot leren. Hoe meer je leert, hoe meer je groeit. Blijf dus nieuwsgierig en leerzaam, en je zult je steeds verder ontwikkelen. Probeer elke dag iets nieuws te leren, of het nu een nieuwe vaardigheid is of een stukje kennis over iets waar je geïnteresseerd in bent. Je hoeft niet per se een formele opleiding te volgen om te leren, je kunt ook gewoon leren door middel van boeken, online cursussen, of door gewoon veel te oefenen.

En denk je dat je tijd tekort komt? Probeer dan eens out of the box te denken voor je persoonlijke groei zoals bijvoorbeeld luisterboeken. Momenteel word ik bijvoorbeeld erg geïnspireerd door de boeken van Willemijn Welten.

 

Tip 4 – Doe dagelijks iets om je doelen te bereiken

Als je wilt groeien, is het belangrijk om doelen te stellen. Bedenk wat je wilt bereiken en focus je er vervolgens dagelijks op om het te bereiken. Het is natuurlijk wel belangrijk om realistische doelen te stellen. Want als je doelen te hoog zijn, zal je teleurgesteld raken en ontmoedigd raken, en dat stimuleert je niet om door te gaan.

Als je doelen echter te laag zijn, zal je ze snel bereiken en zal je geen uitdaging hebben om je verder te ontwikkelen. Ga dus voor realistische doelen die uitdagend genoeg zijn om je te stimuleren, maar niet onhaalbaar hoog. Of denk bijvoorbeeld groots als het om je doelen gaat, maar hak ze op in kleinere stukjes om ze ook bereikbaar te maken.

 

Tip 5 – Onderzoek en experimenteer

Onderzoek waar je interesse in hebt en experimenteer met nieuwe dingen. Er is niets zo stimulerend als het ontdekken van iets waar je echt in geïnteresseerd bent. Als je iets hebt ontdekt waar je echt in geïnteresseerd bent, zal je er alles aan doen om het te leren en er alles over te weten te komen. Probeer dus nieuwe dingen uit, experimenteer, en doe onderzoek naar waar je interesse in hebt, en je zult je steeds verder ontwikkelen.

Doen wat je leuk vindt zorgt ervoor dat je je best blijft doen en er plezier aan blijft beleven. Dit stimuleert je weer om door te gaan en je verder te ontwikkelen.

 

Hoe ga jij je persoonlijke groei stimuleren?

Heb ik je kunnen prikkelen en ben je toe aan meer persoonlijke groei? Dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt gehad. En vergeet niet dat iedere stap er weer één is. Stap voor stap kan je precies bereiken wat je wilt!

 

Dank je wel voor je inspirerende gastblogartikel dat je als gastblogger speciaal voor Veertigplus mus geschreven hebt, Joyce!