Beauty & Body

5 tips hoe je rimpels en fijne lijntjes in je gezicht vermindert!

Rimpels en fijne lijntjes kunnen al op jonge leeftijd ontstaan

Vanaf je 25e levensjaar wordt de aanmaak van collageen en elastine steeds minder. Met als gevolg fijne lijntjes en rimpels. Rond je 50e levensjaar ben je al 50 tot 60% collageen verloren. Ontzettend veel en dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Je kunt verschillende dingen doen om huidveroudering te verminderen. Ik geef je vandaag 5 tips vanuit huidtherapeutische expertise.

 

Korte uitleg: hoe werkt collageen in je huid?

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat deel uitmaakt van het bindweefsel. Bindweefsel vind je bijvoorbeeld weer in je botten, bloedvaten en natuurlijk je huid. Je huid bestaat uit drie lagen: epidermis (hoornlaag), dermis (lederhuid) en de subcutis (vetlaag). In de dermis, de middelste huidlaag, bevindt zich het collageen en bindweefsel. Dit zorgt ervoor dat je huid stevig aanvoelt en structuur geeft in de cellagen.

collagen

 Bron (PMID: 16723701)

Hierboven op de afbeelding zie je dus dat bij jonge mensen er nog sterke collageenvezels aanwezig zijn. De fibroblasten zijn nog sterk, terwijl bij oude mensen heel de celstructuur verandert. De fibroblasten zijn slap en kronkelig. Fibroblasten werken hard om de vezels sterk te houden en collageen aan te maken.

 

5 tips om minder rimpels en fijne lijntjes te verminderen:

 

Tip 1: Gebruik elke dag zonnebrandcrème, ook in de winter

Het beschermen van je huid tegen zonnestralen is één van de allerbelangrijkste tips voor het tegengaan van fijne lijntjes en rimpels. Zonnestralen maken je cellen kapot of zorgen ervoor dat ze gaan veranderen, waardoor je bovenste huidlaag niet meer intact is en alle cellen gemakkelijk aangetast kunnen worden. Door het gebruik van zonnebrandcrème wordt de celstructuur van collageen, elastine en fibroblasten beschermt en blijven ze intact.

 

Tip 2: Gebruik het juiste collageen poeder

Er bestaan verschillende soorten collageen poeder, van dierlijke afkomst en vegan. Ik heb verschillende studies gevonden die beweren dat collageen poeder daadwerkelijk de huidverouderingstekenen kan verminderen. In mijn artikel leg ik verder uit hoe dit onderbouwd is. Zo werkt niet elk merk, maar deze merken in ieder geval wel: Oslo Skin Lab & Revitaltrax

 

Tip 3: Gebruik antioxidanten in je huidverzorgingsroutine

Antioxidanten versterken je zonnebrandcrème. Ze hebben als functie om je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals zonnestralen maar ook uitlaatgassen. Daarmee leveren ze dus een bijdrage in het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.

Antioxidanten zijn vaak vitamines, denk aan vitamine C & E. Een perfecte antioxidantencocktail is het super serum van IS Clinical of het Skin Ceuticals vitamine C & Ferulic serum. Het is altijd belangrijk om erop te letten dat er meerdere antioxidanten in zitten, want vitamine C op zichzelf werkt veel minder goed dan dat het gecombineerd is met bijvoorbeeld vitamine E. Het versterkt de werking van elkaar.

 

Tip 4: Eet gezonde voeding die rijk is aan antioxidanten

Antioxidanten kun je smeren, maar je kunt ze ook eten. De beste werking voor je huid train je door zowel van binnenuit als van buitenuit. Gezonde voeding levert een sterke bijdrage. Antioxidanten vind je bijvoorbeeld in:

  • Broccoli
  • Blauwe bessen
  • Frambozen
  • Aardbeien
  • Tomaten

 

Tip 5: Reinig je huid elke avond

Het reinigen van je huid is de allerbelangrijkste stap in je huidroutine. En het liefst bevat je reiniger dan ook nog exfoliërende bestanddelen, zoals glycolzuur of salicylzuur. Hiermee verwijder je namelijk de dode huidcellen van je huid op een milde manier. Dit voorkomt een opstapeling van cellen, waardoor je cellen beter hun werk kunnen doen en het ook een doffe teint voorkomt. Kies een reiniger die bij jouw huid past. Over het algemeen geldt een gel- of foamreiniger voor een vette huid, een melkreiniger voor een droge huid.

 

naomi schiks

Dit blogartikel is geschreven door Naomi. Dank je wel voor dit gastblogartikel dat je speciaal voor Veertigplus mus hebt geschreven, Naomi! Zij stelt zich hieronder graag aan je voor:

Aangenaam kennis te maken. Ik ben Naomi, de eigenaresse van Skincarebynaomi & HuidExpertCentrum. Skincarebynaomi is een blog waar ik al jaren artikelen deel over de huid, reviews schrijf en schrijf over huidaandoeningen. Af en toe duik ik de wetenschapsbanken in en zoek ik problemen uit, zoals werkt collageen poeder echt effectief. HuidExpertCentrum is een webshop met hoogwaardige huidverzorging en binnenkort ook een Huidtherapeutische praktijk in Breda.

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer informatie lees mijn disclaimer.