Kwaaltjes

5 grote voordelen van compressie sokken voor je benen en voeten!

Compressie sokken zijn écht niet alleen maar voor oudere mensen

Denk je bij compressie sokken meteen aan oudere mannen en vrouwen die met hun oude benen in deze soort sokken rondlopen? Dan heb je het goed mis. Compressie sokken, ook wel compressiekousen genoemd, zijn ook heel geschikt voor jongere mensen. Het heeft zelfs 5 grote voordelen om deze compressie sokken te dragen en dat lees je hieronder.

 

Wat zijn compressie sokken?

Compressie sokken zijn speciale kousen die op verschillende delen op je onderbenen en op je voeten een druk uitoefenen. Deze druk heet ‘compressie’. De druk is bij compressie sokken het hoogst bij de enkels en neemt richting de knie steeds meer af.

De compressie sokken worden ingedeeld in klasse 1 tot en met klasse 4, waarbij klasse 4 de sterkste druk uitoefent op benen en voeten. Ze worden gemaakt van verschillende soorten materialen en je kunt kiezen uit diverse kleuren, maten, wel of niet naadloos, wel of geen verdikking van het voetbed en wel of geen verstevigde hiel.

 

compressie sokken vrouwen

 

Verschil tussen compressie sokken en steunkousen

Ik wist zelf eigenlijk niet dat er een verschil is tussen compressie sokken en steunkousen. Maar het belangrijkste verschil is de soort druk en de mate van de druk die zij uitoefenen. Bij steunkousen is de druk op de voeten en benen vrijwel overal hetzelfde. Bij compressie sokken daarentegen is de druk op diverse plekken op je benen en voeten verschillend en neemt de druk richting de knieën af.

 

5 grote voordelen van compressie sokken

 

#1. Betere doorbloeding!

Een goede bloedcirculatie in je benen en voeten is belangrijk. Maar door diverse oorzaken kan het gebeuren dat het de spieren in je onderbenen minder goed lukt om samen te trekken en goed te fungeren als pomp. Als dat het geval is, dan kan het bloed uit je benen via je aderen minder goed terug worden gepompt naar je hart, wat normaal gesproken geen probleem zou moeten zijn.

 

Wat gebeurt er dan? Het wordt voor je benen zwaar om het bloed weer terug te pompen naar je hart, omdat bijvoorbeeld de aders in je benen beschadigd kunnen zijn geraakt of belemmerd worden om andere redenen. Hierdoor kunnen er bloedophopingen in je aderen ontstaan, waardoor je last kunt krijgen van vermoeide, rusteloze en/of zware benen, tintelingen in je voeten en benen, zwellingen, pijn, vochtophopingen (oedeem), spataders of ontstekingen in je bloedvaten.

 

Door het dragen van compressie sokken wordt er een goede druk uitgeoefend op de aderen van je benen. De kans op vocht in je benen en bloedophopingen wordt daarmee sterk verminderd, waardoor het bloed uit je benen weer makkelijker naar je hart kan worden teruggepompt.

 

#2. Goede ondersteuning als je veel zit of staat

Je herkent het vast wel: je hebt de hele dag gezeten of gestaan en je benen voelen aan het einde van de dag totaal niet lekker aan. Ze voelen bijvoorbeeld zwaar aan of zijn opgezwollen en pijnlijk. Je kunt dan echt baat hebben bij het dragen van compressie sokken. Veel mensen in de zorg, jong en oud, maar ook mensen die bijvoorbeeld voor hun werk veel zitten, staan of reizen, dragen deze sokken dan ook graag.

 

#3. Verlichten van klachten bij spataderen

Spataders komt bij oudere mensen veel voor, maar ook bij jongere mensen. Spataders zijn te wijde aders in je benen die vervelend pijn kunnen gaan doen. Ze zien er vaak dik uit en hebben meestal een blauwe of rode kleur. Door het dragen van compressie sokken worden klachten verlicht. Ook is het raadzaam om compressie sokken te dragen ter preventie van spataders, bijvoorbeeld als er in je familie aanleg voor spataderen is.

 

#4. Werkt ondersteunend tijdens de zwangerschap

Diverse zwangere vrouwen merken dat zij tijdens de zwangerschap spataderen krijgen. Dit ontstaat meestal door veranderingen in de hormoonhuishouding. Daarnaast zorgen gewichtstoename en andere zwangerschapskwaaltjes ervoor dat er vocht in de benen komt, waardoor de benen zwaar, vermoeid en rusteloos aanvoelen. Veel zwangere vrouwen vinden het fijn om dan compressie kousen te dragen om deze klachten te verminderen of te voorkomen.

 

#5. Goed voor tijdens het sporten

Voor sporters, zoals wandelaars, fietsers, hardlopers, skiërs en andere sportbeoefenaars is het raadzaam om ook compressie sokken te dragen. Dit vermindert of voorkomt klachten zoals blessures, spierpijn, krampen, vermoeide benen, spataderen en vochtophoping. Tegenwoordig heb je een grote keuze uit diverse soorten sport compressie kousen, dus voor ieder wat wils!

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer informatie zie mijn disclaimer.