5 tips als je last hebt van een herfstdip!

Wat kun je doen bij een herfstdip?

Merk je dat je last hebt van een herfstdip? Je bent niet de enige! Er wordt geschat dat 1 op de 10 mensen hier last van heeft. Tijd dus om je snel weer uit de dip te halen, want de herfst kan ook heel mooi zijn! Lees daarom hieronder 5 tips wat je kunt doen.

 

Maar eerst, waardoor ontstaat een herfstdip?

Eén van de belangrijkste oorzaken van een herfstdip is dat de dagen korter worden. Minder daglicht, maar ook minder zonlicht kunnen ervoor zorgen dat je lichaam erop reageert. Ook hebben mensen in de herfst minder de behoefte om te bewegen, zeker als het buiten nat, donker en koud is.

Het gevolg: de één komt moeilijker uit zijn bed, de ander voelt zich somber of is chagrijnig en weer een ander heeft echt depressieve gedachtes.

Erg vervelend is dat en als je er te lang last van hebt, dan kun je er ook met je huisarts over praten. Je ervoor schamen hoeft zeker niet, want het is inmiddels wel bewezen dat veel mensen écht last van een herfstdip kunnen hebben. Het is dus zeker geen aanstellerij!

 

Wat kun je doen aan je herfstdip? Probeer deze 5 tips!

Vraag je je af wat je kunt doen tegen een herfstdip? De onderstaande tips gaan je zeker helpen:

 

#1. Zorg voor voldoende daglicht

Je dag beginnen met een wandeling of in de lunchpauze een wandeling maken, het zijn allemaal momenten waar je extra daglicht kunt pakken. En het is ook echt aan te raden! Heb je ’s ochtends of tijdens de lunchpauze geen zin of tijd om naar buiten te gaan, pak dan je moment als je uit je werk komt of maak op je vrije dagen extra tijd vrij om buiten te zijn. Wandelen, fietsen, hardlopen en tuinieren zijn enkele voorbeelden van wat je zou kunnen doen. Een extra idee is om een daglichtlamp te kopen. Hiermee kun je je portie daglicht aanvullen als je dagen hebt waarop je weinig daglicht ziet.

 

#2. Geen zin om op te staan? Kom je bed uit!

Het is bekend dat je moeilijker uit je bed komt als je een herfstdip hebt. Dit kun je doorbreken door wel gewoon op vaste tijden je bed uit te komen en niet je wekker 10x te snoozen. Een wake up-light wekker kan jou hiermee extra helpen, doordat het de zonsopgang nabootst en dat schrijnt super te helpen! Zorg dus dat je slaapritme goed blijft. Sta dus lekker op tijd op, neem een verfrissende douche en zoals bij punt 1 staat, probeer nog even wat daglicht te pakken voordat je naar je werk gaat of aan andere verplichtingen begint.

 

#3. Drink genoeg water en eet gezond

Zeker als je minder lekker in je vel zit, dan is ongezonder eten zeer aantrekkelijk. Lekker op de bank hangen met een zak chips of een pak koekjes en oh ja, je hebt die reep chocola nog in de koelkast liggen. Je lichaam heeft deze overtollige suikers en vetten niet nodig, maar jij blijft je lichaam het maar geven, omdat je je eventjes beter voelt van al dat lekkere (ongezonde) eten.

Maar, voordat je het weet word je dikker (waar je dan ook weer depressiever van wordt!), word je luier en krijg je misschien wel vervelende kwaaltjes door de ongezonde voeding. Dus, herpak jezelf, gooi alle ongezonde voedingsmiddelen weg en ga voor gezond eten en drinken! Drink ook voldoende water, het liefst anderhalve liter water per dag.

 

#4. Vitamines

Een vitamineboost kan geen kwaad in de herfst. Vaak heeft men een Vitamine D tekort en deze kun je aanvullen met een goed Vitamine D supplement. Gooi je niet klakkeloos vol met voedingssupplementen, maar informeer er eens naar bij je huisarts, een diëtist, een voedingsdeskundige, de apotheker of bij iemand anders die er verstand van heeft. Je kunt zelf al beginnen door gezonder te gaan eten en te drinken.

 

Lees ook: O jee, heb jij ook last van een Vitamine D tekort? Dit zijn de symptomen!

 

#5. Plan iets waar je naar uitkijkt

Zorg in de herfst ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken. Dat kan bijvoorbeeld iets zijn waar je dagelijks naar uitkijkt, zoals het koken van een gezond gerecht of elke dag even je leuke hobby oppakken.

Het kan ook iets zijn waar je wekelijks naar uitkijkt, zoals elke week een leuk uitje of een bezoekje aan een vriend of vriendin. En het kan ook iets zijn waar je een paar weken of maanden naar uitkijkt, bijvoorbeeld een vakantie naar de sneeuw of het plannen van een wereldreis of het kopen van een nieuwe auto of het plannen van een heerlijke wellnessdag of noem maar op.

Creëer dus in de herfst en winter kleine en grote genietmomentjes die je door de herfst en winter heen slepen. Echt, dat gaat je zeker lukken!

 

Extra tip!

Ga tijdens je herfstdip extra bewegen! Ook al heb je er geen zin in! Bewegen, zoals sporten, stimuleert je bloedsomloop en maakt endorfine (het gelukshomoon) vrij in je hersenen. Hierdoor voel je je beter, ga je meer ontspannen en krijg je gezonde energie. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen met je partner, een vriend of vriendin. Dat is gezelliger én meteen een stok achter de deur. Ook yoga-oefeningen doen helpt tijdens een herfstdip!

 

 

Bewaar deze pin voor later:

herfstdip, 5 tips om ervan af te komen

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer informatie, lees mijn disclaimer.