Lifestyle

5 ideeën wat je kunt doen als je later met pensioen gaat

Tijdens je pensioen kun je dingen ondernemen die je altijd al wilde doen

Als je met pensioen gaat, begint er een nieuwe fase in je leven. Je hebt meer vrije tijd en kunt eindelijk genieten van je rust. Maar wat kun je eigenlijk allemaal doen als je met pensioen gaat? Hieronder vind je vijf ideeën die jou inspireren, zoals lekker gaan reizen van je AOW vakantiegeld.

 

Wat is AOW en wat is pensioen?

Voordat we verder gaan met de ideeën, is het belangrijk om te weten wat AOW en pensioen precies zijn. AOW betekent Algemene Ouderdomswet en het is een basispensioen dat je van de overheid krijgt als je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt. De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop je voor het eerst AOW krijgt. Op dit moment is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden. De AOW-leeftijd wordt in stappen verhoogd naar 67 jaar in 2024.

Naast de AOW kun je ook pensioen opbouwen via je werkgever of zelf sparen voor je pensioen. Dit pensioen is bedoeld als aanvulling op je AOW en zorgt ervoor dat je ook na je pensioen een inkomen hebt.

 

5 tips wat je kunt doen als je met pensioen gaat

 

Nu je weet wat AOW en pensioen zijn en wanneer je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt, is het tijd om te kijken naar vijf ideeën wat je kunt doen als je later met pensioen gaat.

 

Tip 1 – Ga reizen

Wist je dat je bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd ook in mei elk jaar vakantiegeld krijgt? Dit krijg je elk jaar rond 23 mei. Als je wilt weten hoeveel dit is (en dat is best een leuk bedrag): meer over AOW vakantiegeld.

Het vakantiegeld kun je lekker gaan besteden aan reizen. Reizen is namelijk een van de populairste activiteiten onder gepensioneerden. Nu je meer tijd hebt, kun je eindelijk die wereldreis maken die je altijd al wilde maken. Of je nu gaat backpacken door Azië, een roadtrip door Amerika maakt of een cruise maakt langs de Noorse fjorden, er zijn genoeg mogelijkheden om de wereld te ontdekken. Bovendien zijn er speciale reizen voor senioren waarbij rekening wordt gehouden met de wensen en behoeften van oudere reizigers.

 

Tip 2 – Volg een cursus of opleiding

Nu je niet meer hoeft te werken, heb je tijd om nieuwe dingen te leren. Misschien wil je wel een nieuwe taal leren, je verdiepen in geschiedenis of een cursus fotografie volgen. Er zijn genoeg manieren om jezelf te blijven ontwikkelen. Bovendien is het goed voor je hersenen om actief te blijven en nieuwe dingen te blijven leren.

 

Tip 3 – Ga vrijwilligerswerk doen

Vrijwilligerswerk is zowel goed voor de samenleving, maar ook voor jezelf. Door vrijwilligerswerk te doen, blijf je actief en ontmoet je nieuwe mensen met wie je een gezamenlijke interesse deelt. Bovendien kun je door vrijwilligerswerk te doen een bijdrage leveren aan een goed doel en jezelf nuttig voelen. Er zijn tal van mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, zoals het helpen van ouderen, het begeleiden van kinderen, het ondersteunen van lokale gemeenschappen en het beschermen van het milieu.

 

Tip 4 – Start een hobby

Heb je altijd al een hobby willen oppakken, maar had je er nooit genoeg tijd voor? Nu je met pensioen bent, heb je de tijd om een nieuwe hobby te starten of een bestaande hobby verder te ontwikkelen. Of je nu wilt schilderen, tuinieren, breien of muziek maken, er zijn tal van hobby’s die je kunt oppakken. Daarnaast is het goed voor je mentale gezondheid om een hobby te hebben waar je plezier aan beleeft. Er zijn ook veel dingen in en om je huis die je kunt gaan doen, waar je misschien nog geen tijd voor had, maar nu wel.

 

Tip 5 – Ga samenwerken met andere gepensioneerden

Nu je met pensioen bent, ben je niet de enige die meer tijd heeft. Er zijn tal van andere gepensioneerden die ook op zoek zijn naar activiteiten en sociale contacten. Door samen te werken met andere gepensioneerden, kun je nieuwe vriendschappen sluiten en gezamenlijk activiteiten ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een kaartclub, een wandelgroep of een kookclub.

 

Ga vooral niet achter de geraniums zitten!

Als je later met pensioen gaat, heb je alle tijd om te doen wat je altijd al hebt willen doen. Of je nu wilt reizen, een nieuwe hobby wilt starten of vrijwilligerswerk wilt doen, er zijn genoeg mogelijkheden om van je pensioen te genieten.

Met je AOW, het AOW vakantiegeld en met een aanvullend pensioen kun je hopelijk veel leuke dingen gaan ondernemen. Door actief te blijven en nieuwe dingen te blijven leren, blijf je mentaal en fysiek gezond. Dus maak een plan voor je pensioen en geniet van de vrijheid en tijd die je hebt.

 

Dit artikel is samen met en in opdracht van aow.nu opgesteld. Voor meer info lees mijn disclaimer.