Lifestyle

5 ideeën hoe jouw ouders op leeftijd langer thuis kunnen blijven wonen!

Veel ouderen willen niet verkassen

Veel ouderen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde huis blijven wonen. Herken jij dat ook bij je ouders? En ik snap het wel. Vaak bevat het huis zoveel herinneringen. En vaak voelen de ouderen zich zo plezierig in hun omgeving en met de buren waar ze een fijne band mee hebben. Maar ouder worden in je eigen huis vraagt op een bepaalde leeftijd ook om aanpassingen. Om te weten welke aanpassingen handig zijn, vind je daarom hieronder 5 ideeën hoe jouw ouders op leeftijd langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen.

 

Oude bomen moet je niet verplanten

De gezegde: “Oude bomen moet men niet verplanten”, dat geldt voor heel veel senioren. Oftewel: ouderen moet je niet uit hun vertrouwde omgeving halen. Tegelijkertijd snappen ouderen ook wel dat er wellicht wat aanpassingen nodig zijn om dit voor elkaar te krijgen. Over welke aanpassingen kun je nu alvast nadenken?

 

#1. Traplift

Wonen je ouders in een huis waar trappen zijn, dan is een traplift een aanrader. Je kunt een nieuwe traplift aanschaffen, maar je kunt ook een hele goede gebruikte traplift kopen! Trapliften worden goed aangepast aan de woonsituatie, waardoor je ouders er lang mee kunnen doen. Wat kost een traplift, zul je misschien denken? Een nieuwe traplift kun je bijvoorbeeld kopen vanaf € 2.630,-. Een gebruikte traplift kun je zelfs voor veel minder geld kopen of je kunt ook een traplift huren.

 

#2. Stangen en leuningen

Het extra bevestigen van extra stangen en leuningen in het huis is ook belangrijk. Bijvoorbeeld bij het toilet, bij de trap, in de badkamer of op plekken waar bijvoorbeeld een drempel ligt en het fijn is om extra houvast te hebben.

 

#3. Haal zoveel mogelijk hobbels in huis weg

Bevinden zich in het huis van je ouders veel drempels, opstapjes of andere ‘hobbels’? Laat er dan een expert naar kijken of deze verwijderd kunnen worden of dat er handige manieren zijn om hier makkelijker over heen te stappen. Ook meubels, accessoires en andere plekken waar je ouders zich makkelijk aan zouden kunnen stoten, kun je beter op tijd weghalen.

 

#4. Maak de tuin, terras of balkon senioren-proof

Veel ouderen vinden het heerlijk om te tuinieren. En dat is ook een fijne bezigheid voor ze. Maar ook op leeftijd gaat dat op een bepaald moment allemaal niet meer zo soepel. Dan is het goed om het onderhoudsproof te maken. Wellicht het gras vervangen door een terras? Of de vijver weghalen en vervangen door een leuk plekje om te zitten? Ook een idee: laat de tuinman vaker komen die het grote snoeiwerk op zich neemt!

 

#5. Weet waar je hulpmiddelen kunt krijgen

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen verkrijgbaar om het leven van ouderen die thuis wonen zo makkelijk mogelijk te maken. Denk aan rollators, toiletverhogers, een badlift en een stoel in de douche. Maar ook aan aangepaste stoelen, banken en bedden. En zo zijn er nog vele andere artikelen. Maak een lijstje wat nodig is en waar je deze hulpmiddelen kunt krijgen, zodat je het altijd bij de hand hebt als het plotseling nodig is.

 

Extra tip: hulp in het huishouden!

Heel handig in de ondersteuning is een huishoudelijke hulp. Soms moeten ouderen er niet aan denken dat een ander aan hun spullen komt, maar heel vaak zijn het hele lieve mensen die het huis van ouderen schoonmaken. Zo ook bij mijn moeder, heb ik ervaren. En met een beetje geluk heeft de gemeente waar je ouders wonen ook een potje beschikbaar van waaruit de huishoudelijke hulp deels vergoed wordt, zodat de kosten niet te hoog oplopen. Het is zeker een idee!

 

Bewaar deze pin voor later:

5 ideeën hoe jouw ouders op leeftijd lang thuis kunnen blijven wonen

 

Dit is een gesponsorde blogpost. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.