Suikervrij

10 recepten voor suikervrije en suikerarme ijs en ijsjes

Suikervrij ijs maken: zo doe je dat

Wil je lekker zelf suikervrij ijs maken? Dat kan! In dit blogartikel krijg je 10 eenvoudige recepten voor suikervrij ijs en suikerarme ijsjes, zodat je kunt blijven genieten van heerlijk ijs zonder schuldgevoel. Met slechts een paar ingrediënten kun je zelf smaakvolle, gezonde ijsjes maken. Dus pak je ijsvormpjes en laten we aan de slag gaan! Maar eerst nog even, wat is het verschil tussen suikerarm ijs en suikervrij ijs?

 

Wat is suikerarm ijs en wat is suikervrij ijs?

De onderstaande 10 recepten zijn ofwel suikerarme ijsjes ofwel suikervrije ijsjes. Maar wat is het verschil tussen suikervrij en suikerarm?

Suikerarm eten betekent minder suiker dan de aanbevolen hoeveelheid. In Nederland is iets suikerarm als het minder dan 5 gram suiker per 100 gram heeft, of minder dan 2,5 gram per 100 milliliter.

Suikervrij eten betekent helemaal geen suiker, ook geen natuurlijke suikers zoals die in fruit en zuivel. In Nederland is iets suikervrij als het minder dan 0,5 gram suiker per 100 gram heeft, of minder dan 0,5 gram per 100 milliliter. Het voordeel is dat jouw bloedsuikerspiegel vrijwel niet gaat pieken en dat is beter voor je gezondheid.

 

10 recepten voor suikervrije of suikerarme ijsjes

En dan nu de recepten. Hieronder vind je 10 leuke recepten voor suikerarm en suikervrij ijs. De suikervrije en suikerarme ijsjes bevatten heel weinig ingrediënten. Bij elk recept geef ik aan of het suikerarm of suikervrij is. Maar het leuke is, is dat al deze ijsjes sowieso lekker laag in de suiker zitten. Ze worden gezoet door vers fruit en/of erythritol of stevia.

 

Recept 1 – Aardbeien-banaan ijsje (suikerarm):

Ingrediënten:

  • 1 rijpe banaan
  • 1 kopje verse aardbeien
  • 1 eetlepel erythritol of stevia (naar smaak)

Bereiding:

  • Snijd de banaan en aardbeien in stukjes.
  • Mix de stukjes banaan, aardbeien en de suikervervanger in een blender tot een glad mengsel.
  • Giet het mengsel in de ijsvormpjes en plaats ze in de vriezer voor minstens 4 uur.

 

Recept 2 – Kokos-limoenijs (suikerarm):

Ingrediënten:

  • 1 blikje kokosmelk
  • Sap van 2 limoenen
  • Rasp van 1 limoenschil
  • 1 eetlepel erythritol of stevia (naar smaak)

Bereiding:

  • Meng de kokosmelk, limoensap, limoenrasp en de suikervervanger in een kom.
  • Giet het mengsel in de ijsvormpjes en laat het bevriezen gedurende 4 uur of tot het stevig is.

 

Recept 3 – Mango-passievrucht ijsje (suikerarm):

Ingrediënten:

  • 2 rijpe mango’s
  • 4 passievruchten
  • 1 eetlepel erythritol of stevia (naar smaak)

Bereiding:

  • Schil de mango’s en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
  • Schep het vruchtvlees van de passievruchten in een blender, voeg de stukjes mango en de suikervervanger toe en blend tot een glad mengsel.
  • Giet het mengsel in de ijsvormpjes en vries in voor minimaal 4 uur.

 

Recept 4 – Yoghurt-bosvruchten ijsje (suikerarm):

Ingrediënten:

  • 1 kopje Griekse yoghurt of plantaardige yoghurt
  • 1 kopje bevroren bosvruchten
  • 1 eetlepel erythritol of stevia (naar smaak)

Bereiding:

  • Meng de Griekse yoghurt, bevroren bosvruchten en de suikervervanger in een blender tot een romig mengsel.
  • Vul de ijsvormpjes met het mengsel en plaats ze in de vriezer totdat ze stevig zijn (ongeveer 3-4 uur).

 

Recept 5 – Chocolade-avocado ijsje (suikervrij):

Ingrediënten:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 3 eetlepels erythritol of stevia (naar smaak)

Bereiding:

  • Schep het vruchtvlees uit de avocado’s en doe ze in een blender.
  • Voeg cacaopoeder, suikervervanger en eventueel een beetje water toe en mix tot een gladde massa.
  • Vul de ijsvormpjes en laat ze minstens 4 uur bevriezen.

 

Recept 6 – Ananas-kokosijsje (suikerarm):

Ingrediënten:

  • 1 rijpe ananas
  • 1/2 kopje kokoswater
  • 1 eetlepel erythritol of stevia (naar smaak)

Bereiding:

  • Snijd de ananas in stukjes en doe ze in een blender.
  • Voeg kokoswater en de suikervervanger toe en mix tot een glad mengsel.
  • Giet het mengsel in de ijsvormpjes en laat ze bevriezen voor minstens 4 uur.

 

Recept 7 – Citroen-munt ijsje (suikerarm):

Ingrediënten:

  • Sap van 3 citroenen
  • Rasp van schil van 1 citroen
  • Handvol verse muntblaadjes
  • Blikje kokosmelk
  • 2 eetlepels erythritol of stevia (naar smaak)

Bereiding:

  • Pers het sap uit de citroenen en rasp de schil.
  • Doe het citroensap, kokosmelk, citroenrasp, muntblaadjes en de suikervervanger in een blender en mix goed.
  • Vul de ijsvormpjes en laat ze minimaal 4 uur bevriezen.

 

Recept 8 – Pindakaas-banaan ijsje (suikerarm):

Ingrediënten:

  • 2 rijpe bananen
  • 1/4 kopje natuurlijke pindakaas
  • 1 eetlepel erythritol of stevia (naar smaak)

Bereiding:

  • Snijd de bananen in stukjes en plaats ze in de vriezer tot ze bevroren zijn.
  • Doe de bevroren bananen, pindakaas en suikervervanger in een blender en mix tot een romig mengsel.
  • Vul de ijsvormpjes en laat ze minimaal 4 uur bevriezen.

 

Recept 9 – Vanille-aardbei ijsje (suikerarm):

Ingrediënten:

  • 1 kopje bevroren aardbeien
  • 1 kopje kokosmelk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel erythritol of stevia (naar smaak)

Bereiding:

  • Mix de bevroren aardbeien, kokosmelk, vanille-extract en suikervervanger in een blender tot een glad mengsel.
  • Giet het mengsel in de ijsvormpjes en plaats ze in de vriezer voor minstens 4 uur.

 

Recept 10 – Koffie-chocolade ijsje (suikervrij):

Ingrediënten:

  • 1 kopje ongezoete amandelmelk
  • 1 kopje sterk gezette koffie zonder suiker, afgekoeld
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 eetlepel erythritol of stevia (naar smaak)

Bereiding:

  • Meng de amandelmelk, afgekoelde koffie, cacaopoeder en suikervervanger in een kom en roer goed door.
  • Giet het mengsel in de ijsvormpjes en laat het bevriezen gedurende 4 uur of tot het stevig is.

 

Suikervrij ijs om van te smullen

Dat waren de 10 recepten voor heerlijke suikervrije en suikerarme ijsjes. Met erythritol en/of stevia als suikervervangers kun je genieten van een zoete smaak zonder de toegevoegde suiker. Zet de ijsvormpjes in de vriezer en wacht geduldig tot het ijs stevig is voordat je ervan gaat genieten. Je kunt ook variëren met andere toevoegingen, zoals noten, zaden, pure chocoladestukjes of kokosvlokken, om je ijsjes nog smakelijker te maken.