Huis & tuin

Zo maak je je woning toekomstbestendig

Hoe kun je als oudere langer thuis blijven wonen?

Iedereen wordt een dagje ouder. Veel ouderen hebben de wens om langer in huis te blijven en in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen. In een verzorgingshuis wonen wordt vaak dan ook voor de langste tijd uitgesteld totdat het niet meer anders kan.

De realiteit is dat thuis wonen niet even gemakkelijk zal zijn voor iedere oudere. De één heeft namelijk meer ondersteuning nodig dan de ander en daar zullen dus aanpassingen voor gemaakt moeten worden. Zo wordt er wel eens hulp ingeschakeld van partijen, zoals Otolift, om het thuis blijven wonen mogelijk te maken. Herken jij jezelf hierin of wil jij weten hoe je je woning toekomstbestendig kunt maken? In deze blog lees je hier meer over.

 

Verbeter je levenskwaliteit

Het nadenken over de toekomst houdt nooit op. Ook wanneer je wat ouder bent, zul je moeten denken aan je toekomst: waar ga je wonen? Het antwoord voor deze vraag zal niet vanzelfsprekend zijn voor vele ouderen. Verhuis je naar een verzorgingshuis of blijf je lekker thuis?

Het thuis wonen brengt vele voordelen met zich mee. Ten eerste, je wordt elke dag uitgedaagd om je best te doen en voor jezelf te zorgen. Daarnaast kun je ook gemakkelijk je sociale contacten onderhouden door ze bijvoorbeeld thuis uit te nodigen. Hiermee verbeter je je levenskwaliteit.

Helaas heeft thuis wonen ook zijn nadelen. Je blijft namelijk niet altijd even mobiel en zult meer ondersteuning nodig hebben. Heb je niet de juiste ondersteuning, dan zul je op een gegeven moment genoodzaakt zijn te verhuizen of verzorgers in te schakelen.

 

Haal de hobbels het huis uit

Als oudere kan het lastig zijn je vrij te bewegen in huis, vooral wanneer je mobiliteitsklachten hebt. De meest voorkomende hindernis in het huis van een oudere zijn de trappen. Die trappen kunnen namelijk ontzettend veel energie en spierkracht vergen. Een geschikte oplossing voor dit probleem is een traplift.

Een traplift haalt de ‘hobbels’ uit de weg en zorgt ervoor dat je je gemakkelijk kunt verplaatsen naar een andere verdieping in het huis. Een traplift brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee, maar het voordeel is dat deze lang meegaat en voor gemak zorgt. Bovendien ben je niet verplicht een traplift te kopen, je kunt ze ook huren. Door een traplift te huren, bepaal je zelf hoelang je de traplift wilt houden.

 

Breng de juiste hulpmiddelen het huis in

Naast de trap op en af gaan, zijn er natuurlijk ook andere drempels die het thuis wonen uitdagend maken. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende middelen die je hierbij kunnen helpen.

Zo kun je extra stangen aan de muur laten bevestigen, zodat je hier elk moment op kunt terugvallen indien je leuning nodig hebt. Denk aan extra ondersteuning in de badkamer tijdens het douchen of bij het gebruik van het toilet. Verder zijn er ook meubelen die extra ondersteuning bieden, zoals de sta op stoelen, toiletverhogingen en zelf aangepaste bedden. Genoeg opties om uit te kiezen.

Kortom, wil je langer thuis blijven wonen, dan zul je aanpassingen moeten maken in je woning. Heb je moeite om de trap op en af te lopen, dan zijn trapliften de geschikte oplossing voor jouw probleem. Zo heb je ook andere hulpmiddelen die je leven in huis gemakkelijk kunnen maken. Welke heb jij nodig?

 

Dit is een gastblogartikel dat geschreven is door Otolift.