Lifestyle

Wat kun je gebruiken in plaats van zonnebloemolie?

Goede alternatieven voor zonnebloemolie zijn er volop!

Is zonnebloemolie op? Geen probleem! Er zijn genoeg goede vervangers van zonnebloemolie. Zelfs oliën die misschien wel gezonder zijn! Wil je weten hoe je zonnebloem olie kunt vervangen en wat je in plaats van zonnebloem olie kunt gebruiken? Lees hier 5 handige tips!

 

Goede vervangers van zonnebloemolie:

#1. Kokosolie

Ik ben zelf een grote fan van kokosolie. Je kunt er heel goed mee bakken en braden en er zelfs taarten, koekjes of andere lekkernijen mee bakken. Het is meestal verkrijgbaar in vaste vorm, maar al zo rond de 25 graden smelt het. Je kunt het verwarmen tot temperaturen van tot wel 250 graden. Neem als het even kan wel goede biologische kokosolie, zoals degene hieronder:

 

Kokosolie – Royal Green Kokoscreme – Extra Virgin – 325ml

royal green extra virgin coconut cream

BEKIJK HET HIER >>

 

#2. Olijfolie

Olijfolie is ook een favoriet van mij. Het is een gezonde olie en er is volop keuze. Zorg er wel voor dat je biologische olijfolie koopt. Dat is het meest gezond. Ik gebruik het om erin te bakken en braden. Daarnaast gebruik ik het ook veel in dressings. Wees wel voorzichtig met extra vierge olijfolie, want daarvan wordt aangeraden om er niet te heet in te bakken of eigenlijk om het niet te gebruiken om te bakken. Maar als je het gebruikt in bijvoorbeeld dressings, dan is de onderstaande olijfolie aan te raden:

 

Carapelli Bio extra vergine

BEKIJK HET HIER >>

 

#3.Lijnzaadolie

Lijnzaadolie is niet geschikt om te bakken en braden, maar wel heel gezond als olie voor in een dressing! Ik gebruik het graag in dressings. Bewaar deze olie in de koelkast, dan behoud je de kwaliteit.

lijnzaadolie biologisch Your Organic Nature

BEKIJK HET HIER >>

 

#4. Ghee

Ghee, ook wel geklaarde boter genoemd, is ook prima om in te bakken. Het is gezond en je kunt er de lekkerste dingen mee bakken en braden. Ook kun je het best wel verwarmen tot hoge temperaturen, ongeveer tot 225 graden. Probeer de onderstaande biologische ghee:

Lois Harmony Bio Ghee

BEKIJK HET HIER >>

 

#5. Roomboter

Ook roomboter kun je aan dit lijstje toevoegen. Ook al moet je roomboter niet te warm laten worden (niet boven de 180 graden), want dan wordt het ongezond. En ik gebruik zelf roomboter niet veel, omdat ik een lactose intolerantie hebt. Maar af en toe een biefstukje bakken in roomboter is voor velen een echte lekkernij. De meeste supermarkten verkopen roomboter en koop het liefst biologische roomboter.

 

Extra tip: koken zonder olie

Je kunt ook overwegen om je eten niet te verwarmen met extra oliën, maar door het bijvoorbeeld te stomen, grillen of te smoren in eigen vet. Dat is best prima voor een keertje!

 

Welke olie is geschikt als frituurolie?

Wil je frituren en gebruikte je daarvoor zonnebloemolie? Je kunt het ook vervangen door rijstolie, arachideolie of koolzaadolie. Natuurlijk kun je ook frituurvet gebruiken, maar daar zitten vaak verzadigde vetten in en die zijn niet echt gezond. Probeer de onderstaande rijstolie:

king rijstolie frituurolie

BEKIJK HET HIER >>

 

Hopelijk heb je veel ideeën opgedaan voor als je thuis geen zonnebloem olie hebt of als het uitverkocht is in de winkel. De keuze is reuze met goede vervangers en alternatieven!

 

Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer informatie zie mijn disclaimer.