Mind

Wat doet emotionele afhankelijkheid met jou in een relatie?

Wat doe je als je emotioneel te afhankelijk van een ander wordt

Emotionele afhankelijkheid maakt je kwetsbaar, remt je, kost – net als stress – bakken met energie en veroorzaakt gevoelens van gemis, jaloezie, spanning en onrust. Het zorgt ervoor dat we ons aanpassen, gestrest worden en het kan ons zélfs onaantrekkelijk maken. Hoe ontstaat emotionele afhankelijkheid, wanneer word jij te afhankelijk van een ander en hoe voorkom je dit? Dat lees je hieronder!

 

Hallo, mijn naam is Sharon Verkaart en ik ben van “Stap in je Hart”. Ik zorg ervoor dat vrouwen gaan staan voor wie zij zijn. Dat zij zonder moeite zeggen wat zij vinden, voelen, denken en willen. Het piekeren, twijfelen aan jezelf en de ‘ja maar / stel dat / wat als’ behoort tot de verleden tijd. Zo ook het jezelf frustreren over alles wat jij maar voor je houdt, maar het liefste zou zeggen/delen. Zeg maar welkom tegen een ontspannen en genietend leven!

 

Hoe ontstaat een (liefdes)relatie?

Welke relatie jij ook aangaat, een relatie begint vaak vanuit wederzijdse afhankelijkheid. Jij valt voor bepaalde positieve gevoelens die jij bij jezelf mist en die de ander wel heeft. Dát is hetgeen waardoor jij aangetrokken wordt tot iemand. Dit is een heel natuurlijk proces en werkt voor je partner/vriend(in)/collega precies zo én is niet per definitie verkeerd.

 

Hoe zit dat in elkaar?

Iemand is niet zomaar jouw partner, goede vriend of vriendin geworden. Jij hebt iets in hen gezien/gevoeld wat jij zelf te kort komt. Eigenlijk vul jij jezelf dus aan met positieve gevoelens, die zij jou geven, door in hun aanwezigheid te zijn.

 

Wanneer word jij te afhankelijk van een ander?

Wanneer jij last hebt van gevoelens van onzekerheid, negatief zelfbeeld (ik ben niet goed genoeg) of angst, zorgt dat voor onbalans in je relatie. Hierbij ga jij in je relatie constant op je tenen lopen omdat jij het gevoel hebt dat je op bepaalde vlakken de ander te weinig brengt. Je geeft jezelf hierbij letterlijk weg, wat heel veel energie kost.

 

Wat gebeurt er precies?

Zoals eerder beschreven ben jij in meer of mindere mate, afhankelijk van de mensen die je om je heen hebt aangetrokken, om je eigen gemis van positieve gevoelens te compenseren. Maar let op. Dit werkt voor je partner precies zo! Dus wanneer jij niet in je kracht staat, geef jij jouw positieve gevoelens af aan de ander. Maar dit waren nu precies de gevoelens waar de ander juist op viel! Hierdoor word jij dus letterlijk minder aantrekkelijker voor de ander waardoor hij/zij je wellicht (nog) verder van zich afduwt.

 

Dus:

In een relatie val je dus op elkaars positieve gevoelens die je bij jezelf mist. Zo ontstaat vaak, zonder dat wij ons daar bewust van zijn, wederzijdse afhankelijkheid. Afhankelijkheid is dus een gevoel of gedachte dat je iets mist wat een ander wel heeft en wat jij nodig hebt om het leven te kunnen leiden dat jij voor ogen hebt.

 

Bijvoorbeeld:

Stel ik heb weinig vertrouwen (in mijzelf) en ik ontmoet iemand die dat wel van heeft. Kan jij je voorstellen dat je zo iemand dan heel aantrekkelijk vindt? En kan jij je dan ook voorstellen dat jij met zo iemand aan jouw zijde dingen durft en onderneemt, die je zonder deze persoon niet zou doen? Zo vullen wij elkaar dus aan.

 

Maar dan…

Door verschillende gebeurtenissen in je leven, verlies je gaandeweg zelf-liefde, geloof in jezelf en zelfvertrouwen. Dit maakt ons afhankelijk en kwetsbaar naar anderen en je hebt, als het ware, de ander nodig om je goed te voelen. In zo’n situatie ga jij je aanpassen door op je tenen te lopen omdat jij bijvoorbeeld gevoelens van zelf-afwijzing, onzekerheid, ongeloof in jezelf en zelfopoffering hebt.

Afhankelijkheid weerhoudt je van het maken van belangrijke keuzes in het leven. Je blijft ‘ergens in hangen’. Ook zorgt het ervoor dat jij je aanpast aan de ander en niet volledig voor jouw eigen geluk durft te gaan. Je verliest hiermee je autonomie waardoor je minder gaat stralen. Daardoor word jij (meer) onzeker en dat gaat ten koste van jouw geluk in dit leven.

In situaties waarin wij in onszelf een tekort aan positieve gevoelens ervaren, vragen wij dan vaak de ander om dit tekort in te vullen, bijvoorbeeld met:
– Hou van mij
– Zie mij
– Waardeer mij
– Hoor mij.

 

Wat als je de ander niet meer nodig hebt

Je de ander niet meer nodig hebt om dit tekort in jezelf aan te vullen? Wat zou het voor je betekenen wanneer je niet meer afhankelijk bent van de ander. Maar dat jullie elkaar aanvullen en versterken? Wat zou er voor jou veranderen wanneer jij weer zeker bent van jezelf, geniet van het leven en straalt? En dát is nu precies datgene wat ik doe bij Stap in je Hart.

 

Wat doet Stap in je Hart

Na een kortdurend traject bij Stap in je Hart sta je vol zelfvertrouwen in het leven. Je voelt je vrij in het zijn wie je bent. In de praktijk betekent dit dat jij zonder problemen zegt wat jij vindt, voelt, denkt en wilt. Je straalt, geniet en dat maakt je woest aantrekkelijk!

 

Nieuwsgierig?

Neem dan snel een kijkje op: https://www.stapinjehart.nl/. En download hier https://www.stapinjehart.nl/gratis mijn 3 tips om bijvoorbeeld makkelijker ‘nee’ te zeggen tegen de ander en daarmee ‘ja’ tegen jezelf!

 

Dit gastblogartikel is speciaal voor Veertigplus mus geschreven door Sharon Verkaart van Stap In Je Hart. Dank je wel voor dit gastblogartikel met fijne tips, Sharon!