Hoe krijg je weer vertrouwen in anderen na (seksuele) mishandeling?
Hulp zoeken na (seksuele) mishandeling is heel belangrijk
Dagelijks zie ik in mijn praktijk vrouwen, en soms ook mannen, die na een (seksuele) mishandeling hun leven weer willen oppakken. Misschien heb jij dit helaas ook meegemaakt en vind je het lastig om hiermee om te gaan? Dat is heel begrijpelijk. Daarom lees je in dit blogartikel hoe je deze gebeurtenissen verwerkt en hoe je weer vertrouwen krijgt in anderen.
Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Sonja Bos en haar bedrijf heet groeienmeer.nl. Zij heeft een praktijk voor coaching en hypnotherapie waarbij zij zich gespecialiseerd heeft in trauma en depressie /burn-out en alle hieruit voortkomende klachten en beperkingen. Zij vindt het fijn en waardevol om haar kennis en praktijkvoorbeelden te delen op Veertigplus mus, zodat zij vrouwen met diverse fysieke en mentale problemen kan helpen. Daarom deelt zij graag haar tips hoe je jouw leven weer oppakt na (seksuele) mishandeling.
Er zijn 2 grote thema’s die altijd terugkomen en die dus centraal staan in de therapie:
- Het verwerken van deze vervelende gebeurtenis of te wel trauma therapie
- Werken aan het terugkrijgen van het vertrouwen in anderen.
Het beschadigen van het vertrouwen in de ander kan je onderverdelen in 2 groepen:
- Je vertrouwen is beschadigd door iemand die je kent en waar je een (vorm van) relatie mee hebt/had
- Er is jou iets aangedaan door een persoon die je niet kent.
Wat is de functie van vertrouwen
Vertrouwen in jezelf maakt je zelfverzekerder, hierdoor kan en durf je meer. Vertrouwen in de ander zegt iets over je eigen kwetsbaarheid en de mate waarin je jezelf durft over te geven. Maar zegt ook iets over het geloof in de ander. Geloof dat er eerlijk en oprecht gehandeld wordt vanuit goede intentie.
Aangaan van een relatie
Er zijn verschillende redenen om relaties aan te gaan. Dit kan een liefdesrelatie zijn maar ook een werkrelatie of vriendschapsrelatie. Er worden ook relaties aangegaan op basis van een hulpvraag zoals dokter/ hulpverlener en patiënt/cliënt etc. Kortom er is altijd een reden om een relatie aan te gaan. Er is in de basis vertrouwen. Vertrouwen is een gevoel en komt vanuit je hart.
Geen vertrouwen meer hebben
Als iemand waar je een relatie mee hebt jou kwetst of pijn doet, dan wordt je vertrouwen geschonden. Onbewust, en soms bewust, bouw je de spreekwoordelijke muur om je hart. Deze muur is voor jou een bescherming. Je laat de persoon die je pijn heeft gedaan niet meer helemaal toe. Je kan misschien nog wel oppervlakkig met degene communiceren en of samenwerken maar meer ook niet. Er zullen geen diepe gesprekken meer plaatsvinden en je zal je nooit meer (zo) kwetsbaar opstellen. Je zal altijd “op je hoede” zijn.
Een onbekende
Er zijn ook situaties waarin jou pijn wordt gedaan door iemand die je niet kent. Denk hierbij maar aan zinloos geweld en/of verkrachting/ aanranding door een onbekende. Omdat hier geen sprake is van een vertrouwensband met een persoon zal je vertrouwen in (onbekende) anderen meer beschadigen. Iedereen die je nu tegenkomt kan je dus pijn doen. De angst die je hebt als je bijvoorbeeld op straat of in een winkel loopt. Want wie heeft het nú op je gemunt?
Bekende versus onbekende
Er is dus een duidelijk verschil als je kijkt naar bovenstaande. Wordt jou pijn aangedaan door iemand waar je een relatie mee hebt, dan is het vertrouwen in degene beschadigd. Als jou iets wordt aangedaan door iemand die je niet kent, dan is je vertrouwen op een groter vlak beschadigd. De therapie zal hier dan ook altijd op afgestemd dienen te worden door de behandelaar.
Hoe krijg je weer vertrouwen in anderen na (seksuele) mishandeling?
Over het algemeen genomen is er een aantal zaken waar je aan kan werken. Ik zal er hieronder een aantal benoemen:
#1. Maak jezelf niet tot slachtoffer
Je bent wel slachtoffer van de gebeurtenis maar dit bepaalt niet wie je bent! Een slachtoffer van een gebeurtenis weet dat het bij deze gebeurtenis blijft en wil dit verwerken en hier sterker
uit komen. Het slachtoffer wil verdrinken in de gebeurtenis en het verdriet en de pijn. Iedereen lijkt nu tegen je te zijn. Maak je jezelf een slachtoffer dan is het ontzettend lastig om anderen ooit weer te kunnen vertrouwen
#2. Wees altijd eerlijk en geef je grenzen aan
Na een vervelende gebeurtenis kan je het vertrouwen in jezelf ook kwijt zijn. Het is daarom belangrijk dat je zelf goed weet wie je bent en wat je wilt. Geef in een gesprek of samenwerking aan wat je wel en ook zeker niet wilt. Als het goed voelt voor je, dan kan je de ander in vertrouwen nemen en (deels) vertellen wat er gebeurd is. Op deze manier kan je om begrip vragen. Begrip en geen medelijden, dit is belangrijk
#3. Geef jezelf ruimte om te verwerken
Geef jezelf de tijd om te verwerken wat er gebeurd is, laat de tijd die je hiervoor nodig hebt niet door een ander bepalen. Sommigen zullen de tijd te kort of juist te lang vinden. Weet dat het jouw proces is. Zorg er wel voor dat je er niet in blijft hangen en jezelf een slachtoffer maakt.
Geef anderen de ruimte
Wat er met jou gebeurt heeft invloed op hoe anderen jou zien en hoe ze met je omgaan. Geef hen ook de ruimte en vertel wat jij wel en niet fijn vindt. Zo ontstaan er nieuwe omgangsvormen waar iedereen zich prettig bij voelt. Er zijn natuurlijk veel meer tips en adviezen om het vertrouwen in anderen weer terug te krijgen. Enkele daarvan vind je hier; 3 adviezen waarmee je leert het vertrouwen in anderen weer terug te krijgen. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van dit blog neem dan gerust contact met me op https://www.groeienmeer.nl/.
Dank je wel voor dit inspirerende blogartikel dat je speciaal voor Veertigplus mus hebt geschreven, Sonja!