Lifestyle

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe auto? 7 tips!

Koop geen miskoop, maar koop een auto naar je hart

Je hebt de knoop doorgehakt: er gaat privé een nieuwe auto komen. Je kijkt al wat rond en er is een aantal merken dat jou zeer aanspreekt. Maar nu? Welke stappen moet je nemen om geen miskoop in huis te halen? Waar moet je sowieso aan denken als je een nieuwe auto koopt? Ik merk dat veel vrouwen dit nog best wel lastig vinden, waaronder ikzelf. De onderstaande 7 tips helpen je hiermee een eind op weg!


#1. Kijk extra goed rond en ga niet voor de eerste de beste keuze

Ook als je al een aantal merken op het oog hebt, dan nog kan het geen kwaad om je ook te verdiepen in andere automerken. Ga langs diverse autodealers, lees reviews op internet en praat erover met vrienden, familie en bekenden. Aarzel niet om proefritten te maken, want eigenlijk kun je alleen dan écht een feeling krijgen met je mogelijke toekomstige auto.

Verzamel al deze informatie en zet eventueel wat punten op papier, zoals de voordelen en nadelen per auto die jij in je lijstje hebt staan. Op die manier kom je tot de beste keuze en is de kans kleiner dat je iets over het hoofd ziet.


#2. Breng de aanschafkosten van je auto in kaart

Zorg ervoor dat je alle aanschafkosten goed op een rij zet. Te beginnen met het volledige aankoopbedrag van je auto, inclusief alle opties die je erbij wilt hebben. Laat dat door een verkoper in kaart brengen en/of doe dat zelf. Houd ook rekening met eventuele ‘verborgen kosten’ en kosten waar je niet meteen aan denkt, zoals de auto rijklaar maken, een set winterbanden en meer.

Wil je je huidige auto inruilen voor je nieuwe auto? Informeer dan welk bedrag zij voor jouw inruilauto willen betalen. Is dat erg laag, dan kun je overwegen om je auto zelf te verkopen, bijvoorbeeld via een marktplaats of binnen je vrienden- en kennissenkring.

Pas als je dit totale bedrag voor jezelf inzichtelijk hebt gemaakt, dan kun je daarna kijken naar de overige kosten, zoals de autoverzekering, belastingen, de eventuele bijtelling en de financiering van de auto.


#3. De autoverzekering is een belangrijk onderdeel van je autokosten

In een autoverzekering, daar kun je je nog best wel in vergissen. Dat komt omdat er behoorlijk wat aanbieders zijn van autoverzekeringen en de tarieven kunnen sterk variëren. Maar ook is het belangrijk om goed te kijken wat er in de verschillende autoverzekeringen is inbegrepen. Een handige tip is om eerst bij een onafhankelijke vergelijkingssite verzekeringen van je auto te bekijken. Er zijn heel veel mensen die hun autoverzekering vergelijken, voordat ze kiezen bij wie ze de verzekering onderbrengen.


#4. Bekijk ook eerst wat je aan belasting en bijtelling betaalt

Te denken valt hierbij aan de motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting genoemd) en de bijtelling. Vergis je hier niet in, want ook dit kan soms best wel oplopen.


#5. Denk goed na over de financiering van je auto

Wat zeker niet over het hoofd moet worden gezien is de financiering van je auto. Bij vrijwel elk automerk kun je gebruik maken van de financiering die zij je aanbieden, maar dat is niet altijd interessant. Neem daarom ook contact op met een aantal andere kredietmaatschappijen of je bank om te bekijken of zij interessante kortingen aanbieden of een lagere rente.

Denk daarnaast ook na over hoe de financiering eruit komt te zien. Ga je bijvoorbeeld (een deel van) je spaargeld gebruiken of kies je liever voor een volledige privé lease? Onderzoek ook of er meerdere vormen van lenen en leasen zijn.

Moet je een aanbetaling doen en zo ja, hoe hoog is dat en hoe ga je dat financieren? En denk bij een lening of bij leasing ook na over de termijn. Ga je voor een korte betaaltermijn van bijvoorbeeld 36 maanden of mag het van jou wel langer duren en kies je voor 48 maanden of langer? Kortom, de financiering is een belangrijk onderdeel in het kooptraject van je nieuwe auto.


#6. Durf te onderhandelen

Voel je niet bezwaard om te gaan onderhandelen bij bijvoorbeeld de autodealer of de kredietverstrekker. Dit wordt namelijk vaak gedaan. Vraag of zij ‘een leuk prijsje’ kunnen maken van bijvoorbeeld een aantal accessoires of opties die je kiest. Of kunnen zij nog iets interessants voor je regelen wat betreft de garantie en de levering?

En áls je ervoor kiest om je huidige auto in te ruilen voor een nieuwe auto, probeer daar dan ook een goede prijs voor te krijgen. Daarmee kun je namelijk een goede troef in handen hebben. Ben je niet zo goed in onderhandelen (net als ik), neem dan iemand mee die dat een heerlijk ‘spel’ vindt om te spelen en prima het onderste uit de kan weet te halen.


#7. Maak het niet te kostbaar

Auto’s bekijken en proefritten maken betekent ook dat je continu verleid wordt om meer, meer en meer te kopen. En om nu niet elke autoverkoper uit te maken voor een ‘gladde verkoper’, moet je wél goed in de gaten houden dat zij ook hun maandelijkse target moeten halen. Ze weten je vaak te verleiden om nét die duurdere versie van de auto of van een autoaccessoire te nemen en voordat je het weet zit je boven je budget.

Vaak wordt dat verzacht doordat er wordt gezegd dat je de extra kosten kunt uitsmeren over bijvoorbeeld je leasetermijn of de termijn van je lening. De 500 euro aan extra kosten voor een set kinky velgen kan dan worden uitgesmeerd over 48 maanden en dat kost je dan ‘maar’ € 10,40 extra per maand. Maar vergeet niet, jij moet uiteindelijk die 500 euro wel ophoesten!


Heb jij nog tips?

Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande tips gehad? Misschien heb jij nog tips die zéker aan dit lijstje moeten worden toegevoegd? Zet het gerust in een reactie hieronder.


Bewaar deze pin voor later:

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe auto 7 tips


Dit is een gesponsorde blogpost. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *