Thuisbatterij huren, waarom je dat dus niet moet doen!
Met zonnepanelen op het dak kun je zelf energie opwekken en verbruiken. Toch kan het zijn dat je zoveel energie opwekt, dat je het niet zelf kunt gebruiken. Een thuisbatterij kan de overige energie voor je opslaan, zodat je het op een later moment weer kunt gebruiken. Je kunt een thuisbatterij kopen, maar huren is ook een optie. Toch kun je die optie beter aan je voorbij laten gaan: we zetten hieronder op een rij waarom je maar beter niet een thuisbatterij kunt huren.
Wat is een thuisbatterij?
Zoals net al kort werd benoemd, kun je met een thuisbatterij de energie opslaan die je hebt opgewekt met de zonnepanelen. Dankzij de thuisbatterij kun je deze energie op een ander gewenst moment weer verbruiken. Zo hoef je een stuk minder stroom af te nemen van de energieleverancier en kun je besparen op je energiecontract. Toch kost een thuisbatterij heel wat. Thuisbatterijen worden ook te huur aangeboden, omdat je dan deze aanschafkosten niet hoeft te maken. Toch is het slim om hier eens twee keer over na te denken.
Een thuisbatterij huren kent veel nadelen
Een thuisbatterij huren is namelijk niet zo gunstig zoals het lijkt. Ook al is een thuisbatterij kopen duur, je betaalt ook maandelijks een flink bedrag voor een thuisbatterij. En dat terwijl de thuisbatterij dan niet eens van jou is. Daarnaast is het huurcontract van een thuisbatterij over het algemeen ook erg lang. Zo kun je wel jarenlang vastzitten aan het contract. Uiteindelijk is de kans aanwezig dat je dan ook meer gaat betalen dan de eenmalige kosten van een thuisbatterij.
Ook is het goed om te weten dat je vaak bijna geen keuze hebt als het aankomt op een merk of een model. En stel je voor: je gaat in de tussentijd een keer verhuizen. Hoe ga je het dan doen met jouw thuisbatterij? Ga je die meenemen, of overzetten op de naam van de nieuwe eigenaar? Uiteindelijk is het huren van een thuisbatterij veel gedoe en brengt het veel kosten met zich mee.
Wat kun je nog meer met overtollige energie?
Het is dus niet heel verstandig om een thuisbatterij te huren. Wat je wél kunt doen, is nadenken over mogelijkheden om de opgewekte energie alsnog nuttig te kunnen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een buffertvat plaatsen met een elektrisch element. Overtollige zonnestroom kan je dan gebruiken om water extra te verwarmen met stroom die je anders zou terugleveren.
Je kunt het zien als stroom opslaan in water, het nadeel is dat je het niet terug kan leiden naar elektriciteit. Echt opslaan is het dus niet. Helaas.
Dit kan dus een slimme zet zijn als je zonnepanelen hebt. Hiermee voorkom je ook nog eens dat je extra moet betalen voor het terugleveren van overtollige energie aan de energieleverancier.
Dit blogartikel is een samenwerking. Voor meer info lees mijn disclaimer.