Lifestyle

Parkeren bij vliegvelden, hoe werkt dat nou precies?

Je auto parkeren bij een vliegveld? Je vindt alle informatie hier!

Met de zomervakantie in aantocht zijn we allemaal druk aan het oriënteren voor onze volgende vakantie. Ondanks de warme temperaturen en het hoge aantal zonuren willen wij Nederlanders toch genieten van wat andere culturen ons te bieden hebben. Dit betekent weer drukte bij Nederlandse, Belgische en Duitse vliegvelden. In dit artikel lees je wat meer over een belangrijk onderdeel van je zomervakantie checklist, namelijk het parkeren van je auto bij de luchthaven van vertrek.

 

De verschillende parkeeraanbieders

In het verleden reden we simpelweg naar de luchthaven en parkeerden we onze auto op een van de parkeerterreinen naast of nabij deze luchthaven. Tegenwoordig zijn er enorm veel mogelijkheden, of je nou zoekt naar de parkeermogelijkheden bij Schiphol of het Rotterdam Airport parkeren. Er zijn tevens verschillende manieren van parkeren en er is een grote variatie in prijzen.

In principe worden er twee verschillende typen parkeeraanbieders onderscheden; de ‘officiële’ parkeerplaatsen van de luchthaven zelf en alternatieve parkeergelegenheden.

 

De officiële parkeerplaatsen

Iedere luchthaven wil de reizigers natuurlijk graag voorzien van een parkeerplaats. Daarom biedt iedere luchthaven zelf verschillende parkeeropties aan. Deze officiële parkeerplaatsen, ook wel P-parkings genoemd, worden beheerd door de luchthaven zelf. Deze parkeerplaatsen zijn te betreden inclusief én exclusief reservering.

 

De alternatieve parkeergelegenheden

Als concurrerend alternatief zijn er ook extern gelegen parkeeropties beschikbaar. Dit zijn parkeerbedrijven die een parkeerterrein in de buurt van de luchthaven ter beschikking hebben. Deze parkeerplaatsen zijn vaak goedkopere alternatieven ten opzichte van de officiële parkeerplaatsen. Hier parkeer je in de meeste gevallen met een pendeldienst of een valetservice.

 

De verschillende parkeermethoden

Je kan je auto op verschillende manieren parkeren. Iedere parkeermethode heeft kenmerkende voor- en nadelen. Het is dus verstandig om je goed te oriënteren in de mogelijkheden en (onder andere) op basis van de parkeermethode je keuze te maken.

 

Shuttle parkeren

Wanneer je de optie shuttle parkeren vermeld ziet staan, dan parkeer je inclusief een pendeldienst van de betreffende parkeeraanbieder. Dit betekent dat je na het parkeren van je auto naar de luchthaven wordt gebracht in een shuttlebus(je) en bij terugkomst weer wordt opgehaald.

  • Voordelen: Voordelige manier van parkeren, eventueel optie tot sleutelbehoud
  • Nadelen: Lange reistijd, afhankelijk van een chauffeur

 

Valet parkeren

Wanneer je de optie valet parkeren vermeld ziet staan, dan wordt je auto voor je geparkeerd door een chauffeur. In dit geval tref je bij de luchthaven een chauffeur van de betreffende parkeeraanbieder en deze chauffeur parkeert de auto op het parkeerterrein. Bij terugkomst wordt je auto teruggebracht naar de luchthaven en zodoende kom je zelf dus niet verder dan de luchthaven.

  • Voordelen: Bijna geen extra reistijd, auto wordt geparkeerd door een chauffeur
  • Nadelen: Prijzige manier van parkeren, afhankelijk van een chauffeur

 

Parkeren op loopafstand

In dit geval parkeer je simpelweg je auto op loopafstand bij de luchthaven. Deze parkeerplaatsen worden in de meeste gevallen beheerd door de luchthaven zelf. Er zijn echter uitzonderingen, zoals Eindhoven Airport, waar er ook alternatieve parkeerplaatsen op loopafstand bereikbaar zijn.

  • Voordelen: Bijna geen extra reistijd, parkeer direct naast de luchthaven
  • Nadelen: Prijzige manier van parkeren

 

Online vergelijken en reserveren

Nu je meer inzicht hebt gekregen in de parkeermogelijkheden en de manieren van parkeren, kan je je meer gaan verdiepen in het daadwerkelijk reserveren van een parkeerplaats. Er zijn verschillende manieren en websites waar dit mogelijk is.

Zo kan je direct bij een parkeeraanbieder zelf reserveren. Het is echter verstandiger om gebruik te maken van een vergelijkings- en boekingsplatform. Hier kan je normaal gesproken veel verschillende parkeeraanbieders eenvoudig vergelijken en tevens de gewenste parkeerplaats direct online reserveren.

Tip: Ben je nog op zoek naar een bestemming? Bekijk eens deze minder bekende zonvakantie bestemmingen en ga eens voor iets anders!

 

Meer inzicht in de parkeertarieven

Uiteindelijk wil je jouw auto op een veilige maar ook voordelige parkeerplaats parkeren. De parkeertarieven zijn voor veel reizigers een belangrijke factor voor het plaatsen van een reservering. De parkeertarieven kunnen echter enorm variëren tussen parkeeraanbieder maar ook per periode. Dit lichten we graag even toe.

 

Gehanteerde prijs per parkeeraanbieder

Allereerst hanteert iedere parkeeraanbieder simpelweg een andere prijsstrategie. De ene parkeeraanbieder richt zicht op grote aantallen en de ander weer op reizigers die wat luxer willen parkeren.

 

Vraag en aanbod

Daarnaast heeft het te maken met vraag en aanbod. Wanneer parkeerbedrijven weten dat ze de parkeerplaats makkelijk gaan vullen, omdat er veel vraag is, dan gooien ze de prijzen omhoog om de winstmarges te verhogen.

 

Seizoensgevoelig

Net als vliegtickets zijn ook de parkeerplaatsen bij vliegvelden seizoensgevoelig. Dit komt uiteindelijk weer neer op vraag en aanbod. Tijdens vakantieperiodes gaan we natuurlijk meer op reis. Dit betekent dat de vraag stijgt en het aanbod daalt. Hierdoor is dezelfde parkeerplaats duurder tijdens een vakantieperiode dan hierbuiten.

 

De gekozen parkeervorm

Tot slot is de ene parkeervorm ook voordeliger of duurder dan de ander. Parkeren met een shuttleservice is vaak de meest voordelige manier van parkeren, je bent immers meer tijd kwijt. Parkeren op loopafstand en valet parkeren zijn doorgaans weer prijziger, omdat je weinig tot geen extra reistijd kwijt bent en je dus betaalt voor het gemak in dit geval.

 

Regel je parkeerplaats tijdig online!

Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk meer inzicht gekregen in het parkeren bij vliegvelden. Hopelijk is het duidelijk dat het verstandig is dat je van tevoren de mogelijkheden vergelijkt en dat je (ruim) van tevoren een parkeerplaats reserveert. Zo weet je zeker dat je voor de juiste prijs parkeert en ben je tevens gegarandeerd voorzien van een parkeerplaats.

 

Dit gastblogartikel is geschreven door Steven. Hier stelt hij zich graag voor: “Ik ben Steven, 30 jaar oud, en ben geboren en getogen in Wageningen. Wegens studie ben ik verhuisd naar Eindhoven waar ik inmiddels al negen jaar woon. Een jaar of zes geleden ben ik begonnen bij ROOSH waar ik nog steeds met veel plezier werk. De core-business van ROOSH is airport parking, we hebben vergelijkings- en boekingsplatformen in verschillende landen en talen. Met Vliegenenparkeren.nl richten we ons op de Nederlandse markt”. Dank je wel voor dit gastblogartikel dat je speciaal voor Veertigplus mus hebt geschreven, Steven!