Mind

Hoe zorg je voor anderen zonder jezelf te verliezen? 4 tips!

Vergeet jezelf niet onderweg: zorg voor anderen zónder jezelf te verliezen

In onze samenleving worden we aangemoedigd om er te zijn voor anderen, om hen te ondersteunen en hen te helpen bij het realiseren van hun doelen. Maar wat gebeurt er als we onszelf volledig verliezen in het proces? Stel je voor dat je straks 55+ bent en terugkijkt op je leven, je afvragend: “Waar ben ik in dit hele verhaal gebleven?” Dat moet je niet willen toch? Maar het is wel een scenario dat voor jou realiteit wordt, wanneer jij niet leer om weer een stap richting jezelf te zetten. Dus, hoe ga je dit in goede banen leiden? Dat lees je hieronder!

 

Waarom is zelfzorg zo belangrijk?

Ik hoor je nu bijna denken… “Ik weet het (zucht), maar HOE dan?” Je zit in een vicieuze cirkel van opoffering en verwaarlozen van je eigen dromen, doelen en zelfzorg. Niet dat je er niet uit ziet, maar tijd om regelmatig naar de kapper te gaan, je nagels te doen en een aantal keer per jaar gewoon eens lekker voor jezelf shoppen zit er niet echt in, wel? En dan heb ik het nog niet over ‘het zetten van je haren in de krul’ wanneer je de kids naar school brengt.

Niet dat dat laatste nou perse noodzakelijk is ;), begrijp mij niet verkeerd. Maar wanneer je de tijd pakt om goed voor jezelf te zorgen, zie je dat niet alleen van buiten, maar VOEL je dat ook van binnen. Je krijgt daarmee een stukje zelfwaardering en zelfacceptatie terug. En daardoor voel je al een beetje meer liefde voor jezelf.

 

4 tips om goed voor jezelf te blijven zorgen

Tip 1 – Stel grenzen en leer ‘nee’ te zeggen

Wanneer we voortdurend voor anderen zorgen, kan het gemakkelijk zijn om overweldigd te raken en onszelf te vergeten. Het is belangrijk om je eigen grenzen te stellen en te weten wanneer je ‘nee’ moet zeggen. Wees niet bang om je tijd en energie te beschermen en prioriteit te geven aan je eigen behoeften. Door dit te doen, geef je jezelf de ruimte om te groeien en te gedijen, wat uiteindelijk de kwaliteit van de zorg die je aan anderen kunt bieden, zal verbeteren.

Wanneer je moeite hebt met ‘nee’ zeggen, is deze tip voor jou: wanneer jij de planning van volgende week maakt, plan je éérst tijdsblokken in voor jezelf. Daarna voor “alle moetjes” en in de tijd die overblijft kan je een ander helpen.

 

Tip 2 – Maak tijd vrij voor zelfzorg

Zelfzorg is geen luxe, maar een essentiële behoefte. Het is van cruciaal belang om regelmatig tijd voor jezelf vrij te maken en activiteiten te doen waar -jij- energie van krijgt. Dit kan variëren van het lezen van een boek tot het beoefenen van mindfulness, het bijhouden van een dagboek of het deelnemen aan een cursus/traject. Door jezelf toe te staan om op te laden en te ontspannen, ben je beter in staat om anderen te ondersteunen zonder jezelf volledig uit te putten.

Wanneer je niet meer weet wat je leuk vindt, is deze tip voor jou: start met dagelijks een (korte) wandeling door het bos of park. Door in stilte met jezelf in de natuur te zijn en jezelf de vraag te stellen: “Wat wil ik / wat vind ik fijn” borrelt er uiteindelijk iets in je op wat je kunt gaan toepassen. Kap deze wens/dit verlangen niet gelijk af met de gedachten: “Ja, maar dat kan toch niet”, maar daag jezelf uit om creatief te zijn in ‘hoe dan wel’. Ps. laat bij voorkeur je gsm thuis en/of zet het geluid uit.

 

Tip 3 – Vraag om hulp en delegeer taken

Het is niet jouw verantwoordelijkheid om alles zelf te doen. Als je merkt dat je overweldigd raakt door de zorg voor anderen, wees dan niet bang om hulp te vragen en taken te delegeren. Familieleden, vrienden of zelfs professionele zorgverleners kunnen ondersteuning bieden, waardoor je de last kunt delen. Het vragen om hulp is geen teken van zwakte. Sterker nog, vragen om hulp is een teken van kracht en zelfbewustzijn.

Wanneer je een ander niet tot last wilt zijn, is deze tip voor jou: draai de situatie eens om. Als ‘deze vraag om hulp’ van een ander aan jou gesteld zou worden, wat zou jij dan doen? En wat zou jij dan van hem/haar vinden? Waarschijnlijk vind je het begrijpelijk en normaal, toch? 

 

Tip 4 – Investeer in persoonlijke groei en ontwikkeling

Wanneer we een tijd lang voor een ander zorgen (kids, familie of…), is het gemakkelijk om daarin vast te blijven zitten. Het is namelijk een rol die je hebt aangenomen en hebt verweven in jouw leven. Of…… heeft het inmiddels de hoofdrol gekregen in -jou- leven? Blijf dus investeren in je eigen persoonlijke groei en ontwikkeling, om ook dicht bij jezelf te kúnnen blijven. Stel doelen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak en neem de tijd om hieraan te werken zodat je ze gaat realiseren. Dus niet lukraak op 1 januari maar wat roepen en nu we een half jaar verder zijn je af te vragen, welke wens of doel had ik ook alweer voor mijzelf?

Wanneer jij geen doelen hebt voor jezelf, of lukraak wat roept, maar daar nooit een échte stap in maakt, is deze tip voor jou: je bent het waard. En wanneer je dát niet voelt en jij jezelf herkent in dit gehele bericht, doe dan voor één keer iets spannends en druk op deze knop en leer mij kennen: https://www.stapinjehart.nl/over-mij. Ik zal je met open armen en in liefde ontvangen en aan jouw zijde meelopen om je daar te brengen waar jouw hartje weer sneller van gaat kloppen.

 

Conclusie:

Wanneer je terugkijkt op je leven, wil je niet de persoon zijn die zich afvraagt: waar ze is gebleven? Toch? Door grenzen te stellen, tijd vrij te maken voor zelfzorg, hulp te vragen en te investeren in je eigen groei en ontwikkeling, kun je voorkomen dat je jezelf opoffert ten behoeve van anderen. Onthoud dat jouw welzijn net zo belangrijk is als dat van de mensen om je heen. Vergeet jezelf niet onderweg en creëer een evenwicht tussen het zorgen voor anderen en het zorgen voor jezelf. Voorkom dat je in de schaduw van anderen verdwijnt.

 

Dit blogartikel is geschreven voor Sharon van Stap in je Hart. Hier stelt zij zich voor: bij Stap in je Hart breng ik je weer terug naar jezelf. Je bent nu een paar jaar moeder en natuurlijk ben je dolblij met je kinderen en had je ze voor geen goud willen missen. Maar door de jaren heen is er iets anders gebeurd waar je eigenlijk, als je heel eerlijk bent, moeite mee hebt. Er lijkt geen ruimte meer te zijn voor jou. Eén voor één plaats jij jouw wensen en verlangens in de koelkast. En langzaamaan verlies jij steeds weer een stukje meer -jezelf-. Je leven staat zo in het teken van zorgen, regelen en organiseren en dat is niet alleen in het gezin zo. Het voelt allemaal zo logisch, maar ook zo oneerlijk. HOE is dit zover gekomen?! Je wilt rust in je hoofd en lijf, tijd om je eigen wensen en verlangens eens op de voorgrond te plaatsen. Het is tijd voor -JOU- !!