Mind

Hoe combineer je het moederschap met ook jezelf zijn? Tips en zelftest!

Tegelijk moeder zijn en jezelf zijn is heel belangrijk

Het moederschap is een van de meest vervullende en veeleisende rollen die we kunnen vervullen. Het koesteren van een nieuw leven, het opvoeden van kinderen en het zorgen voor een gezin zijn allemaal belangrijke aspecten van ons leven. Maar te midden van al deze verantwoordelijkheden kunnen we soms vergeten wie -WIJ- werkelijk zijn.

Ik wil je vanaf vandaag gaan uitnodigen om én een goede moeder te zijn én ook gewoon ook jezelf te zijn met je eigen wensen, behoeften en verlangens. Zodat jij niet over een tiental jaar terugkijkt op een leven dat in het teken stond van het zorgen voor anderen. Want, dan ben jij jezelf ongetwijfeld onderweg ergens verloren… Maar hoe combineer je het moeder zijn en jezelf zijn? Lees de tips hieronder!

 

Ik verloor stukjes van mijn eigen identiteit…

Toen ik voor het eerst moeder werd, veranderde mijn wereld drastisch. De zorg voor mijn kinderen werd mijn topprioriteit en ik gaf mezelf volledig over aan mijn nieuwe rol. Maar na verloop van tijd begon ik te merken dat ik stukjes van mijn eigen identiteit begon te verliezen. Mijn passies, mijn interesses en zelfs mijn persoonlijke doelen kwamen steeds weer in de ijskast te staan.

 

Mijn ommezwaai: ik ging moeder zijn zonder mijn eigen behoeftes te negeren

Ik besefte dat ‘als ik zo door ging’ uiteindelijk de dupe zou worden van mijn liefdevolle rol als moeder. En met mij, zou ook mijn gezin hier enorm veel last van ondervinden. Dat besef was een keerpunt voor mij. Ik begreep dat ik een goede moeder kon zijn zonder mijn eigen behoeften te negeren. Sterker nog! Ik voelde dat ik júíst een nog betere moeder zou zijn wanneer ik ook tijd en ruimte voor mijzelf zou claimen voor mijn eigen behoeften, groei en ontwikkeling

 

Tijd vrij maken voor jezelf is super belangrijk

Ik heb tijd geclaimd en geïnvesteerd in mijzelf waarbij ik ging staan voor mijn eigen identiteit. Ik maakte tijd vrij om mijn hobby’s op te pakken en nieuwe passies te ontdekken. Ik zocht naar manieren om mezelf te blijven uitdagen en te blijven groeien, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. En het mooiste was dat ik ontdekte dat mijn kinderen profiteerden van deze veranderingen. Ze zagen een gelukkige en voldane moeder, die haar eigen dromen najoeg en hen inspireerde om hetzelfde te doen.

 

Hoe maak je tijd voor jezelf vrij?

Voordat je gelijk helemaal in de weerstand schiet (wat ik heel goed begrijp). Wil ik eerst zeggen dat ik je begrijp. Ik weet dat je nu denkt: Maar HOE dan?! Ik weet dat jij denkt, “maar waar haal ik de tijd vandaan?” Hoe zorg je ervoor dat je tijd voor jezelf kunt claimen”.  Maar als je naar dit soort vragen luistert, luister je naar de weerstand in je hoofd die kiest voor het “oude vertrouwde”. En daar ga jij niet gelukkig van worden dame!

Jij voelde bij het lezen van dit artikel toch ook een klein vlindertje in je buik, een sprankeling van hoop, blijdschap en geluk bij het denken aan onder andere tijd voor jezelf om daarmee te doen wat -JIJ- leuk vindt? Ja toch?! Naar dat gevoel mag je gaan (leren) luisteren.. dat gevoel wordt ook wel intuïtie genoemd. En wanneer je hoofd het overneemt, hoor je alleen nog maar bezwaren.

 

Maak je eigen keuzes, daar worden jij en je gezin beter van

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet egoïstisch is om tijd voor jezelf te nemen. Sterker nog, het is essentieel voor zowel jou als je kinderen, je partner en dus je gezin! Als moeders hebben we de verantwoordelijkheid om een gezond voorbeeld te geven aan onze kinderen en hen te laten zien hoe belangrijk het is om bewust keuzes te maken die hen in staat stellen hun eigen pad te volgen en hun dromen na te jagen. Dat is toch wat je wenst voor je eigen kinderen? Dan ben je ook verplicht om er zelf naar te handelen en dit voort te leven toch…?!

 

Zelftest om te ontdekken waar jij staat in het leven als moeder

Dus, lieve lezers, ik nodig jullie uit om even stil te staan en na te denken over waar jullie zijn gebleven in dit hele verhaal. Heb je jezelf opgeofferd ten koste van je eigen geluk en voldoening? Heb je je passies en interesses opzij gezet? Neem de tijd om een eerlijke kijk te nemen naar jezelf en je behoeften. Om je te helpen, heb ik een checklist opgesteld, zeg maar een zelftest. Vul deze in en ontdek waar jij bent gebleven in dit hele verhaal. Laten we samen werken aan het vinden van de juiste balans tussen moederschap en het behouden van onze eigen identiteit. Want geloof me, het is mogelijk!

DOE DE ZELFTEST:
https://www.stapinjehart.nl/gratis/checklist

EN ONTVANG:
– De uitslag
– Waarde volle tips
– Een leuk extraatje!

Ik stuur iedereen die de test heeft gedaan een persoonlijk bericht. Ik streef ernaar om binnen 48 uur te reageren.


Wil je meer weten over mij als persoon? En hoe mijn visie: “Als ik belangrijk genoeg ben voor mijzelf, ben ik goed genoeg voor de ander” tot stand is gekomen? Klik dan hier.

 

Dit gastblogartikel is speciaal voor Veertigplus mus geschreven door Sharon Verkaart van Stap In Je Hart. Dank je wel voor dit gastblogartikel met mooie tips, Sharon!