DIYLifestyle

Een portemonneetje haken, zo doe je dat!

Haken is helemaal hip! Dus haak ook dit portemonneetje

Het is niet moeilijk om een klein portemonneetje te haken. Omdat het een leuk klein projectje is, is de tijd die je ermee bezig bent te overzien en je kunt er allemaal restjes voor gebruiken, dat is ook altijd handig. Hieronder vind je het gratis haakpatroon, dat speciaal voor Veertigplus mus is ontwikkeld door All Kinds of Things. Veel plezier met haken!

 

Portemonneetje haken van restjes

Wat heb je nodig?

  • Restjes dik katoen, tenminste 20 gram van de hoofdkleur en 10 gram van de bijkleur
  • Haaknaald 3
  • Naald, draad en een knoopje van 15 mm doorsnede

 

Haakpatroon portemonneetje

Begin met het portemonneetje haken met een streng van 28 lossen.

Toer 1: steek in de 2e vaste van de streng en haak 26 vasten. In de volgende steek haak je in totaal 4 vasten. Vervolgens haak je door in de onderkant van de streng, je keert dus niet het werk om. Steek in de onderkant in de V (kijk naar het plaatje) en haak dan 26 vasten plus 1 losse voor de omkeer.

patroon om portemonneetje te haken

Portemonnee haken met patroon

Toer 2: Haak 26 vasten, dan 2 vasten in de steek, 2 vasten, dan weer 2 vasten in de steek en weer terug 26 vasten tot het eind, 1 losse voor de omkeer.

Toer 3: Haak 26 vasten, dan 2 vasten in 1 steek, 1 vaste, 2 vasten in 1 steek, 2 vasten in 1 steek, 1 vaste, 2 vasten in 1 steek en weer terug 26 vasten tot einde toer, 1 losse voor de omkeer.

Toer 4: Haak 26 vasten, dan 2 vasten, 2 vasten in 1 steek, 4 vasten, 2 vasten in 1 steek, 2 vasten, 26 vasten, 1 losse voor de omkeer.

Toer 5: Haak 26 vasten, 2 vasten, 2 vasten in 1 steek, 1 vaste, 2 vasten in 1 steek, 2 vasten, 2 vasten in 1 steek, 1 vaste, 2 vasten in 1 steek, 2 vasten, 26 vasten, 1 losse voor de omkeer.

Toer 6: Haak 26 vasten, 3 vasten, 2 vasten in 1 steek, 2 vasten, 2 vasten in 1 steek, 2 vasten, 2 vasten in 1 steek, 2 vasten, 2 vasten in 1 steek, 3 vasten, 26 vasten, 1 losse voor de omkeer.

Toer 7: Haak 26 vasten, 5 vasten, 2 vasten in 1 steek, 8 vasten, 2 vasten in 1 steek, 5 vasten, 26 vasten, 1 losse voor de omkeer (als je hier verder gaat met een andere kleur, dan doe je de laatste 2 steken in die andere kleur, dan krijg je een mooiere overgang).

 

Om het portemonneetje leuker te maken, kies je hier een andere kleur om verder mee te haken:

Toer 8: Haak 26 vasten, 6 vasten, 2 vasten in 1 steek, 8 vasten, 2 vasten in 1 steek, 6 vasten, 25 vasten, 3 vasten in 1 steek (nu ga je de hoek om), 11 vasten in de rand, 3 vasten in 1 steek (weer de hoek om), 38 vasten, 8 lossen (voor het lusje), met een halve vaste terug in dezelfde steek zetten, 38 vasten, 3 vasten in 1 steek (hoekje om), 15 vasten, afhechten, maar laat een lange draad van 30 cm eraan zitten.

 

Afwerking

Hecht alle draden (behalve die laatste lange) af. Kijk goed dat je dat aan de “binnenkant” van het portemonneetje doet. Draden die aan de buitenkant zitten, steek je gewoon naar de binnenkant en hecht je daar af. Trek het haakwerk wat uit, zodat het in de juiste vorm zit.

Naai vervolgens met de lange draad aan de ene kant van het portemonneetje 13 steken dicht met een overhandse steek. Hecht af. Doe hetzelfde met de andere kant. Geef de eerste en de laatste steek een extra steek voor de stevigheid.

Naai tenslotte een knoopje (met gewoon garen) vast op het portemonneetje. En klaar is je gehaakte portemonneetje!

 

Koordje aan je gehaakte portemonneetje

Als je het handig vindt, dan kun je er nog een koordje van lossen aan vasthaken, zodat je gehaakte portemonneetje om je nek kan hangen. Met reizen kan dat bijvoorbeeld handig zijn. Onder je kleding heb je dan je waardevolle spullen snel bij de hand, maar toch enigszins veilig opgeborgen.

Dit soort gehaakte portemonneetjes zijn niet handig voor klein geld, dat valt er helaas uit. Maar waar ze wel handig voor zijn, is voor bijvoorbeeld voor pin passen, creditcards en andere pasjes. Of voor tampons. Of voor kleine spullen die je anders los in je tas zou hebben zitten. Enfin, je snapt het. Veel plezier met je gehaakte portemonneetje!

maak zelf dit portemonneetje om te haken

 

Nog meer haakideeën?

Dit gratis haakpatroon is een samenwerking met het online magazine All Kinds of Things, een website waar nog veel meer haakpatronen op staan. Je vindt er niet alleen informatie over haken, maar echt “van alles en nog wat”. Ga naar allkindsofthings.nl voor meer van dit al.