Huis & tuin

7 tips om je tuin lekker winterklaar te maken!

Maak je tuin winterklaar, zodat het ook in de winter een pareltje is

Oktober, november en december zijn maanden om je tuin weer lekker winterklaar te maken. Maar waar moet je allemaal aan denken? En ook, wat moet je zeker niet vergeten? Dat lees je in de onderstaande 7 tips!


#1. Zorg voor je gras

Heb je gras in je tuin? Maai het gras dan niet te kort, want dan is het beter bestand tegen de kou. Haal de blaadjes eraf en verwijder het mos, bijvoorbeeld met een verticuteerhark of verticuteerapparaat. Dat is best wel even een klus. Wil je het hele jaar door mooi gras en nauwelijks onderhoud hebben? Laat dan kunstgras aanleggen. Er zijn veel mensen die in hun tuin kunstgras leggen. Prijzen variëren best wel en de kwaliteit van het kunstgras speelt daarbij een grote rol. Ga je voor kwaliteit, dan kun je jaren plezier hebben van je kunstgazon.

 


#2. Laat dieren genieten van fruit en bessen in je tuin

Heb je fruitbomen en hangt er nog wat (oud) fruit aan? Of ligt het fruit te rotten op de grond? Laat het lekker liggen. Insecten, vogels en andere dieren zijn je dankbaar. Dat geldt ook voor bessen en zaden aan planten en struiken. Gewoon laten hangen en laten liggen. Daar wordt in de wintermaanden met plezier van gegeten. Als extra voer kun je vetbollen, noten en ander vogelvoer verspreid in je tuin neerleggen. Reken maar dat dat gauw ontdekt wordt door de vogels.

 


#3. Verzorg je planten

Zorg ervoor dat planten, die slecht tegen de kou kunnen, een plek binnen krijgen. Je kunt ze bijvoorbeeld plaatsen in een tuinhuis of in je garage. Deze planten hebben gedurende de winter wel af en toe een beetje water nodig. Planten die je buiten laat staan, kun je beschermen met plastic folie of juten zakken. Zorg ervoor dat ze nog wel wat zuurstof krijgen en dat je ze af en toe water kunt geven, mocht dat nodig zijn.

 


#4. Wel of niet je planten snoeien?

Hierover verschillen de meningen, maar als je extra beschutting wilt geven aan dieren en insecten in de winter in je tuin, snoei dan pas je planten in het voorjaar. Het staat misschien iets minder mooi, maar voor dieren en insecten is het beter. Natuurlijk kun je her en der wel wat bladeren verwijderen om je tuin iets mooier te maken. Maak ergens in je tuin een composthoop en leg daar de bladeren neer. Ook hier kunnen dieren en insecten schuilen in de winter.

 


#5. Verzorg je vijver

Heb je een vijver? In de zomer hebben vijverplanten goed kunnen groeien. Dat kan in de winter een nadeel zijn, omdat de vijver dan te overwoekerd raakt. Verwijder daarom flink wat vijverplanten tijdens het winterklaar maken van je tuin. Verwijder ook blad dat van de bomen erin is gewaaid. Onder de 6 graden gaan de vissen in de vijver een winterslaap houden en zijn ze niet meer heel actief. Voeren hoeft dan niet meer, tenzij ze er om vragen. Filters en pompen zouden in principe kunnen blijven draaien. Vraag eventueel meer informatie bij een gespecialiseerde winkel hoe je dat het beste doet. Werp in de winter af en toe een blik in de vijver hoe het met de vissen gaat.

 


#6. Denk aan je tuinmeubilair

Heb je in de zomer gretig gebruik gemaakt van je tuinmeubilair, maak ze dan tijdens het winterklaar maken goed schoon. Bescherm ze eventueel met speciale hoezen en plaats het meubilair op een beschutte plek of in de garage.

 


#7. Vergeet niet om bloembollen te planten

Van oktober tot en met december is het dé tijd om bloembollen te planten die in het voorjaar je tuin weer opfleuren. Tuincentra verkopen ze in de herfst dan ook volop. Wacht niet te lang, want vaak zijn populaire bloembollen snel uitverkocht en als de grond te hard is door de vrieskou, dan gaat het niet meer.

 


Extra tip!

Sluit de buitenkraan af als het vriest! Zo voorkom je dat de waterleiding gaat springen. Zorg er ook voor dat er geen water meer in de tuinslang zit, zodat het niet kapot vriest.

 


Heb jij nog tips?

Hoe maak jij je tuin winterklaar en heb je nog tips die hierboven niet staan vermeld? Zet het gerust in een reactie hieronder!

 


Bewaar deze pin voor later:

 

7 tips om je tuin lekker winterklaar te maken voor de winter


Dit is een gesponsorde blogpost. Voor meer informatie, lees mijn Disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *