Beauty & Body

7 grote voordelen van pure chocolade voor jou als vrouw

Pure chocolade past perfect in mijn koolhydraatarme lifestyle

Van jongs af aan ben ik dol op chocola. En om heel eerlijk te zijn: er gaat bij mij geen dag voorbij zonder chocolade. Maar, waar ik voorheen mij tegoed deed aan vooral witte chocola en melkchocolade, is dat nu pure chocola. Dat past veel beter in mijn koolhydraatarme lifestyle. Ben je benieuwd naar een aantal geweldige voordelen van pure chocolade? Lees dan verder!

 

Hoe ik pure chocolade eet in mijn dagelijkse leven?

Zoals ik hierboven al aangaf, past pure chocolade perfect in mijn koolhydraatarme lifestyle. Ik koop graag pure chocolade met een cacaopercentage van 85%, 90% of zelfs 100%.

Bij chocola met een cacaopercentage van 100% zit er zelfs totaal geen toegevoegde suiker in. Dit is voor mij perfect voor als ik zelf een koolhydraatarme chocoladereep of lowcarb bonbons maak. Dan laat ik de chocola au-bain-marie smelten, voeg er bijvoorbeeld gehakte noten aan toe en een vleugje kaneel en vanille-extract. En tenslotte nog een beetje natuurlijke zoetstof, zoals erythritol. Dit giet ik een een chocolademal of in chocoladevormpjes en laat het uitharden in de koelkast. Dolblij ben ik dan als ik een stukje van mijn zelfgemaakte koolhydraatarme chocolade-lekkernij eet!

 

Wat zijn 7 grote voordelen van pure chocolade?

 

#1. Het biedt een aantal voordelen voor je gezondheid

Pure chocolade bevat veel antioxidanten en antioxidanten helpen om vrije radicalen in je lichaam te bestrijden. Hierdoor blijft je lichaam en je huid gezonder. Er wordt ook gezegd dat deze chocolade je bloeddruk kan verlagen en de kans op hart- en vaatziekten kan verkleinen. En het is ook nog eens goed voor je hersenen. Want, de flavonoïden in chocolade kunnen het functioneren van je hersenen verbeteren, zoals een beter geheugen en een betere concentratie.

Het bevat daarnaast ook veel belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium, koper en mangaan. Deze mineralen zijn belangrijk voor verschillende functies in je lichaam. Magnesium, bijvoorbeeld, is belangrijk voor de spier- en zenuwfunctie en kan helpen om menstruatiekrampen te verminderen.

 

#2. Goed voor je humeur!

Ik weet niet of jij dat ook hebt, maar elk hapje pure chocolade geeft mij een vrolijk gevoel. En dat klopt ook, omdat chocolade stoffen bevat die je hersenen stimuleren om endorfines en serotonine aan te maken. Dit zijn de zogenaamde ‘gelukshormonen’ die je humeur verbeteren en stress verminderen. Ideaal voor die momenten als je je bijvoorbeeld een beetje down voelt of als je gewoon even een geluksgevoel wilt ervaren.

 

#3. Het kan helpen bij afvallen

Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, kan pure chocolade je helpen bij het afvallen. Vooral als je chocolade eet met een cacaopercentage van minimaal 85% cacao. Dit komt, omdat het minder suiker bevat en rijk is aan vezels, waardoor het je kan helpen om langer een vol gevoel te houden. Hierdoor heb je minder snel de neiging om te snacken. Daarnaast kan het jouw stofwisseling een boost geven, waardoor je meer calorieën verbrandt.

 

#4. Het laat je bloedsuikerspiegel minder pieken

Het helpt ook bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. In tegenstelling tot melkchocolade en witte chocolade – die bol staat van de toegevoegde suiker – heeft chocolade met een cacaopercentage van bijvoorbeeld 90% een lagere glycemische index. Dit betekent dat het minder snel je bloedsuikerspiegel verhoogt. Dit is beter voor je lichaam, omdat teveel en te hoge bloedsuikerpieken slecht zijn voor je lichaam en zelfs het risico op diabetes type 2 kunnen vergroten.

 

#5. Grote variatie aan smaken

Chocola met een hoog cacaopercentage is een echte traktatie vind ik. Niet alleen omdat het heerlijk smaakt, maar ook omdat het dus zoveel voordelen biedt. Ik geniet er intens van en het is ook nog eens goed voor je gezondheid, uiteraard als je het met mate eet. Pure chocolade heeft iets speciaals. Ik kan enorm genieten van de intense smaak. En echt waar, elke soort smaakt weer anders. De kwaliteit van de cacaobonen, de verschillende soorten cacaobonen, de overige ingrediënten en de manier waarop deze chocolade wordt bereid, dat maakt het verschil. Ik vind het zelfs intenser smaken dan bijvoorbeeld melkchocolade, omdat de zoetheid van suiker dan niet overheerst.

 

#6. Het verrijkt gerechten en drankjes

Pure chocolade kan goed gecombineerd worden met andere lekkernijen. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan een saus of in een ander gerecht. Of laat een stukje smelten in een heet glas melk en je hebt chocolademelk. Ik vind het ook heerlijk om een beetje cacaopoeder te strooien over mijn zelfgemaakte koolhydraatarme latte macchiato. En heel af en toe neem ik ook een stukje pure chocolade als ik een glaasje rode wijn drink. Beide smaken zorgen voor een smaakexplosie in mijn mond!

 

#7. Ambachtelijk bereid

Je kunt natuurlijk een reep chocola kopen in de supermarkt, maar trakteer jezelf ook eens op een reep pure chocola die door ambachtelijke chocolatiers is gemaakt. In binnen- en buitenland ga ik in chocoladewinkels en in webshops graag op zoek naar chocolade die met liefde en vakmanschap is bereid.

Bijvoorbeeld, in de webshop van de Chocoladeverkopers kun je chocolade bestellen en kiezen uit vele soorten bijzondere pure chocolades van kleinschalige chocolademakers. Bij elk product hebben zij ook een mooie beschrijving erbij gezet met het verhaal achter de chocolade en de maker ervan.

Neem nou de reep 100% pure chocolade Georgia Ramon Belize. Dit is vervaardigd door chocolatier Georg Bernardini in het Duitse Bonn en hij heeft diverse boeken geschreven met heel veel interessante chocoladeweetjes. Niet voor niets is zijn bijnaam ‘der Schokoladentester’.

 

Ook nog een kleine waarschuwing

Hoewel pure chocolade veel voordelen en gezondheidsvoordelen heeft, is het belangrijk om er met mate van te genieten. Maar ja, dat geldt eigenlijk voor alles: teveel van iets eten is eigenlijk nooit goed, dus dat geldt ook voor chocola met een hoog cacaopercentage. Het bevat namelijk nog steeds calorieën en vetten, wat bijvoorbeeld kan bijdragen aan gewichtstoename als je er te veel van eet. Eet dus met mate en kies voor chocolade met een hoog cacaogehalte (85% of meer) voor de meeste voordelen.

 

Kortom…,

Pure chocolade past bij mij perfect in mijn koolhydraatarme lifestyle. Ik geef zelf de voorkeur aan chocolade met een cacaogehalte van 85%, 90% en 100%. Ik verrijk er mijn gerechten mee en neem als tussendoortje graag een stukje van deze lekkernij. Hoewel ik bewust ben van de diverse voordelen, weet ik ook dat ik er dagelijks niet teveel van moet eten. Maar elk hapje is voor mij echt een genietmomentje. Dus, of je nu een chocoholic bent of gewoon af en toe van een stukje chocolade houdt, er zijn genoeg redenen om voor pure chocolade te kiezen.

 

Dit blogartikel is een samenwerking. Voor meer info lees mijn disclaimer.