Mind

Wat je wilt weten over hooggevoeligheid

Mensen die hooggevoelig zijn ervaren prikkels als licht en geluid intenser. Ze zijn empathischer en leven vaak meer op het gevoel. Er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar deze karaktereigenschap, waardoor er veel vragen over bestaan. Een HSP coach kan je leren omgaan met hooggevoeligheid zodat je kunt profiteren van de voordelen ervan. Het is niet altijd gemakkelijk, net zoals natuurlijk koppig of opvliegend zijn.

Hooggevoeligheid kan niet verdwijnen omdat het een eigenschap is, maar dat hoeft ook niet gelukkig. Zodra je de kracht van hooggevoeligheid begrijpt, zul je blij zijn dat je zo bent. Bewust zijn van je gevoelige kant stelt je in staat om beter af te stemmen op je eigen energie. Je herkent wat haalbaar is voor jou, wat je nodig hebt om bij te tanken en kunt ook steeds beter aanvoelen wat anderen nodig hebben.

 

Waarom is het zo belangrijk om te aarden als je hooggevoelig bent?

Hooggevoelige mensen vluchten snel in hun gedachten om te piekeren en indrukken te verwerken. Vaak leidt dit tot slaapproblemen en inactiviteit. Als je merkt dat je constant aan het denken bent en vergeet om je emoties toe te laten en naar je intuïtie te luisteren, dan is het tijd om coach Gouda in te schakelen en verder te aarden. Het leven speelt zich nu eenmaal af in de fysieke wereld en niet alleen in je hoofd. Door te aarden kom je terug in het heden en kun je weer actie ondernemen in plaats van er alleen maar aan te denken. Zwemmen, wandelen, yoga en tai chi zijn zachte manieren om weer in contact te komen met je lichaam, maar elke vorm van sport werkt ook.

 

Hebben hooggevoelige mensen een zesde zintuig?

Hooggevoeligheid betekent niet automatisch dat je een zesde zintuig hebt, maar je neemt wel meer waar en hebt een sterke intuïtie waardoor je dingen sneller kunt aanvoelen. Natuurlijk kunnen hooggevoelige mensen net als anderen ook een zesde zintuig hebben.

 

Hoe krijg je meer energie als HSP?

Om als HSP je energiereserves op te laden, begin altijd met aarden, elke dag. Aarding brengt je terug naar het heden en dichter bij jezelf, waardoor je vanuit rust kunt handelen. Mediteren is ook belangrijk: het vermindert stress en vergroot veerkracht wanneer er prikkels zijn. Hierdoor raak je minder snel uitgeput en behoudt je energie. Oefeningen in dankbaarheid helpen ook om beter in balans te komen en daardoor energie over te houden voor wat echt belangrijk is voor jou. Het is heel simpel: schrijf elke avond voordat je gaat slapen vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Van een lekker kopje thee tot een succesvolle presentatie.

 

Dit blogartikel is een samenwerking. Voor meer info lees mijn disclaimer.