Huis & tuin

Tuinieren moeilijk? 7 tips voor meer groene vingers in je tuin

Hoe kun je simpel tuinieren?

Tuinieren: het is een leuke hobby om te hebben. Elke dag ben je lekker buiten bezig en je leert van alles over de mooiste planten, bloemen, en groenten. Het leukste aan tuinieren is dat je de lekkerste gerechten maakt met verse producten uit je eigen tuin. Wie weleens aan tuinieren heeft gedaan, weet dat het niet de makkelijkste taak is. Planten gaan vaak hun eigen gang en hebben veel aandacht nodig. Wij zijn er om jou te helpen; met de juiste voorbereiding en een goed plan van aanpak ben je binnen no time een echte moestuinier. Lees snel verder voor de beste tips om te beginnen aan je eigen moestuin!

 

Tip 1: maak een plan

Nog voordat je de zaadjes in de grond stopt, maak je een plan. Bedenk voor jezelf welke gewassen je wilt verbouwen. Maak het jezelf niet te moeilijk, maar daar later meer over. Ga na wanneer je wilt beginnen en pas daar de planten op aan; niet elke plant groeit op hetzelfde moment. Stel daarnaast een plantenschema op. Hierin zet je de zaai momenten, wanneer je ze verpot, en natuurlijk wanneer ze klaar zijn voor de oogst.

 

Tip 2: begin makkelijk

Natuurlijk ben je niet gelijk een professional op het gebied van tuinieren. Iedereen moet ergens beginnen, dus doe dat ook in de tuin. Ga voor planten, bloemen en gewassen die gemakkelijk te onderhouden zijn. Zo leer je rustig aan de fijne kneepjes van het vak en word je steeds beter in het tuinieren. Groenten als radijsjes, rucola en lente-ui zijn erg makkelijk te verbouwen. Ook bloemen als geranium of de schildpadbloem zijn dé planten voor een beginnende moestuinier.

 

Tip 3: onderhoud je tuin

Een moestuin moet goed verzorgd worden en daar hoort onderhoud van de tuin ook bij. Geef elke dag wat aandacht aan je moestuin. Haal dode bladeren, ongewenste beestjes, en andere rommel weg. Niet alleen gewassen, maar ook de rest van je tuin onderhoud je voor een nette uitstraling van je tuin. Gebruik een hogedrukspuit om groene aanslag weg te halen en een onkruidborstel om dat vervelende onkruid de baas te zijn.

 

Tip 4: watermanagement

Een van de moeilijkste dingen van het werken in de tuin is watermanagement. Sommige planten zijn erg gevoelig voor te veel óf te weinig water. Wist je dat je planten in de zomer wel twee keer meer water nodig hebben dan in de winter? Doe uitgebreid onderzoek naar hoeveel water je planten nodig hebben en neem dit ook mee in je plan. Zorg bij planten in potten voor een gat in de bodem; zo loopt het te veel aan water gemakkelijk weg.

 

Tip 5: kies de juiste planten

Zoals we al zeiden, begin je met de makkelijkste planten. Houdt hierbij wel het Nederlandse klimaat in je achterhoofd; het weer in het land kan wat onvoorspelbaar zijn. Planten die afhankelijk zijn van veel zon en warmte doen het hier vaak minder goed. Gewassen die het, ook tijdens de koude periodes goed doen, zijn wortels, broccoli en bloemkool. Daarnaast blijven planten als Laurier en Sneeuwbal het hele jaar groen!

 

Tip 6: koop het juiste gereedschap

Een echte tuinier kan niet zonder het juiste tuingereedschap. Ga natuurlijk wel na welke jij nodig hebt; je zult geheid niet al het gereedschap gebruiken. Wat je zonder twijfel nodig gaat hebben, is onder andere een schep, tuinhandschoenen, een snoeischaar, en een hark. Schaf ze aan bij een betrouwbare winkel, zoals Welkoop. Zo weet je zeker dat je je nieuwe hobby nog lang kan uitvoeren, zonder dat je steeds nieuw gereedschap moet kopen.

 

Tip 7: neem de tijd

Wat we je tot slot nog willen meegeven is dat het belangrijk is om de tijd te nemen. Vooral aan het begin van de moestuin ben je vaak lang bezig met het ontwerpen, inrichten, en beplanten van de tuin. Wees daarna niet te ongeduldig met het verpotten en oogsten van je gewassen, maar wacht tot het perfecte moment.

Het beginnen en onderhouden van een moestuin kan een van de leukste hobby’s zijn die er is. Makkelijk is het niet. Deze zeven tips helpen je erbij. Het belangrijkste is makkelijk te beginnen en rustig de tijd te nemen. Voor je het weet, heb je een tuin vol met de mooiste planten en de lekkerste groenten. Dus, maak een plan, koop de zaden, en plant er op los. Wat ga jij als eerste verbouwen in je eigen moestuin?

 

Dit is een gastblogartikel dat speciaal voor Veertigplus mus is geschreven.