Beauty & Body

Sportvoeding en supplementen: wanneer nodig bij het sporten?

Je lichaam is hard aan het werk tijdens het sporten

Als je aan het sporten bent, gebeuren er allerlei interessante processen in je lichaam. Zeker als je aan krachttraining of duursport doet, dan vraag je vaak om een enorme inspanning van je lichaam. Maar, ook als je een eenvoudige wandeling maakt, dan is je lichaam hard aan het werk. Sportvoeding en supplementen kunnen bijdragen aan het goed kunnen beoefenen van je sport en het herstel na het sporten. In dit blogartikel lees je daar meer over. Lees je mee?

 

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens het sporten

Zoals hierboven beschreven, gebeurt er veel in je lichaam als je aan het sporten bent. En dat is maar goed ook, want heel veel processen zijn gezond voor je lichaam en geest. Wat gebeurt er zoal?

Hart en bloedvaten: je hart begint sneller te kloppen om bijvoorbeeld bloed naar je spieren te sturen.

Ademhaling: je begint sneller te ademen, omdat je spieren meer zuurstof nodig hebben.

Spieren: terwijl je beweegt, werken je spieren hard. Ze trekken samen en ontspannen zich en dat is nodig om de vele bewegingen die je wilt maken mogelijk te maken.

Zweten: je begint te zweten om je lichaam af te koelen. Dat is als een natuurlijke airconditioning die aangaat tijdens het sporten.

Energiegebruik: je lichaam gebruikt opgeslagen energie om je te laten bewegen. Koolhydraten en vetten worden omgezet in energie en dat is wat je in beweging houdt.

Endorfine: sporten maakt je blij! Tijdens het sporten komen stofjes vrij, zoals endorfine, die je een goed gevoel geven.

 

Waarom kunnen sportvoeding en supplementen handig zijn?

Sportvoeding en supplementen kunnen een belangrijke rol spelen in het optimaliseren van je sportprestaties. Voorafgaand aan het sporten kunnen voedzame maaltijden, zoals havermout of bananen, je lichaam voorzien van de benodigde brandstof. Tijdens de training helpen bijvoorbeeld isotone drankjes je gehydrateerd te blijven en elektrolyten aan te vullen. Na het sporten kunnen goede eiwitshakes helpen bij spierherstel. Denk aan een smoothie met Griekse yoghurt, bessen en een schep eiwitpoeder.

Multivitaminen kunnen helpen bij het aanvullen van eventuele tekorten als gevolg van intensief sporten. En ook Vitamine D supplementen zijn handig bij het sporten, omdat ze zorgen voor sterke botten, soepele spieren en het ondersteunt jouw immuunsysteem.

Supplementen en sportvoeding kun je kopen bij bijvoorbeeld een supplementen store. Raadpleeg eventueel een professional voor advies over supplementen en sportvoeding.

 

Heb je al eens gehoord van creatine en aminozuren?

Aminozuren zijn als de bouwstenen voor je spieren. Tijdens het sporten kunnen je spieren kleine scheurtjes oplopen. Aminozuren helpen deze scheurtjes te herstellen en zorgen voor de groei en het behoud van spiermassa. Je kunt bijvoorbeeld aminozuren supplementen nemen als je regelmatig aan sport doet.

Creatine kun je zien als een energieopslagplaats voor je spieren. Het helpt bij het snel produceren van energie tijdens korte en intense activiteiten, zoals gewichtheffen of sprinten. Door creatine als supplement te nemen, vergroot je de beschikbare energie in je spieren, waardoor je intensieve inspanningen langer vol kunt houden.

 

Sportvoeding en supplementen ook op latere leeftijd nodig?

Ouder worden brengt natuurlijke veranderingen met zich mee, zoals een afnemende spiermassa, je kunt stijver worden, je botten kunnen brozer worden en je uithoudingsvermogen is vaak niet meer zoals toen je een twintiger was. Blijf dus ook op latere leeftijd je aan gezonde voeding en een gezonde levensstijl houden.

Supplementen kunnen een waardevolle rol spelen tijdens het ouder worden, waarbij bijvoorbeeld calcium en vitamine D jouw botten versterken en B-vitaminen de energieproductie stimuleren.

Goed en regelmatig bewegen in combinatie met gezonde voeding, en eventueel supplementen en sportvoeding, kunnen ervoor zorgen dat je op latere leeftijd minder lichamelijke problemen hebt. Want, je wilt het liefst zo lang mogelijk goed bewegen, toch? En een scootmobiel bestellen zo lang mogelijk uitstellen, lijkt mij? Hoe heerlijk zou het zijn als je op je 85e zonder scootmobiel en in een fit en gezond lichaam in het leven staat? Dat lijkt mij een heerlijk vooruitzicht.

 

Kortom…,

Het begrijpen van wat er in je lichaam gebeurt tijdens en na het sporten is de eerste stap in het weten wat jouw lichaam nodig heeft aan sportvoeding en supplementen. Laat je eventueel adviseren door een specialist. Door slim gebruik te maken van (sport)voeding en supplementen voor, tijdens en na het sporten, presteer je beter tijdens het sporten, maar ben je ook weer sneller hersteld! Zo blijft het sporten op elke leeftijd leuk en is de kans groot dat je een fitte tachtiger of negentiger wordt!

 

Dit is een samenwerking. Voor meer info lees mijn disclaimer.