Kwaaltjes

Hier moet je op letten voordat je gaat slapen

5 tips om beter te slapen

We hebben allemaal zo nu en dan ervaren hoe het voelt om een slechte nachtrust te hebben. Het gebrek aan slaap kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en een gebrek aan concentratie. Maar wist je dat de impact van slaaptekort veel verder gaat dan alleen deze ongemakken? Een goede nachtrust heeft impact op onze algehele gezondheid. Het heeft invloed op verschillende aspecten van ons lichaam en kan zelfs de kans op ernstige gezondheidsproblemen beïnvloeden. Daarom moet je zorgen voor een goede nachtrust.

 

Creëer een ontspannende slaapomgeving

Een goede nachtrust begint bij een rustige slaapomgeving. De slaapkamer moet donker, koel en goed geventileerd zijn. Gebruik indien nodig gordijnen om het licht buiten te houden. Kies voor een matras 90×200 dat past bij jouw lichaam en schaf een kussen aan voor jouw slaappositie. Ben je een buikslaper? Rugslaper?

En laat die telefoons, tablets en televisies even achterwege voor het slapengaan, omdat het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen je slaap kan verstoren.

 

Beperk cafeïne- en alcoholinname

Cafeïne en alcohol kunnen beide een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee en frisdrank, houden je wakker en dan wordt het moeilijk om in slaap te vallen.

Drink dus minstens vier uur voor het slapen gaan geen cafeïne meer. Hoewel alcohol je misschien slaperig maakt, kom je niet in diepe slaap. Je zult dus een onrustige nacht hebben. Je kunt je alcoholconsumptie beter beperken en het niet vlak voor het slapengaan drinken.

 

Ontwikkel een slaaproutine

Een consistente slaaproutine is goed voor je lichaam. Probeer elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan, zelfs in het weekend. We hebben namelijk een interne klok en op deze manier zul je voldoende slaap krijgen. Daarnaast kan het nuttig zijn om wat ontspanning te nemen voordat je gaat slapen. Je kunt een goed boek lezen, een warme douche nemen, of mediteren om je lichaam tot rust te brengen.

 

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Wanneer je regelmatig sport, zul je beter slapen. Je lichaam kan namelijk overtollige energie verbranden en je zult je minder gestrest en angstig voelen. Probeer echter niet te intensief te sporten vlak voor het slapengaan, aangezien dit je lichaam actief maakt en het moeilijker kan maken om in slaap te vallen. Het is het beste om minstens twee uur voor het slapengaan te stoppen met sporten.

 

Eet een lichte maaltijd voor het slapengaan

Het eten van een grote, zware maaltijd vlak voor het slapengaan kan leiden tot indigestie en ongemak, wat je slaap kan verstoren. Probeer in plaats daarvan een lichte snack te nemen, zoals een stuk fruit, yoghurt of een handvol noten. Deze voedingsmiddelen kunnen je een verzadigd gevoel geven zonder je spijsvertering te belasten. Met deze tips zul jij een stuk beter slapen.

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.