Een kleine keuken inrichten, zo doe je dat
Wil je de keuken een make-over geven, of gaat de oude keuken er helemaal uit en wil je een nieuwe, maar zit je een beetje te tobben met de beperkte ruimte? Niet iedereen heeft een grote ruimte voor de keuken. Sterker nog, veel huizen hebben een relatief kleine keuken, of een keuken met een hoek die de ruimte beperkt. Heb jij een kleine keuken, maar wil je die toch tot een kookpaleisje omtoveren? Dan hebben we een paar handige tips voor je!
Meten is weten
Een kleine keuken inrichten begint bij meten. Hoeveel ruimte heb je, en wat wil je graag in die ruimte kwijt? Teken een plattegrond op schaal en teken daar alles op in dat je graag in de keuken wilt hebben. Past het? Dan is het tijd voor de volgende stap. Past het niet of wordt het wel erg krap? Zoek dan naar slimme oplossingen, of kijk goed naar je wensenlijstje of er misschien beter iets af kan.
Slimme oplossingen
Ga voor hoogte in plaats van breedte. Kies dus kasten die tot aan het plafond reiken. Op de bovenste planken bewaar je dingen die je niet vaak nodig hebt. In één van de onderste keukenkastjes zet je een trapje dat je kunt gebruiken om bij planken te komen waar je zonder trapje niet bij kan. Ook zwevende kasten die aan de muur bevestigd zijn, blijken vaak handig. Je zet je voeten onder de kast of het aanrecht als je er bij staat, zodat je meer loopoppervlak hebt.
Greeploos
Greeploos betekent dat er geen handgrepen aan de kastjes en deurtjes zitten. Je opent en sluit ze met een lichte druk. Geen handgrepen wil zeggen dat je meer loopruimte hebt en niet achter iets blijft hangen als je dicht langs een kastje of laatje loopt. Bovendien oogt greeploos rustiger, wat de keuken groter laat lijken.
Lichte kleuren
Donkere kleuren, veel verschillende kleuren en drukke patronen laten een ruimte optisch kleiner lijken. Een keuken inrichten met lichte kleuren laat een ruimte juist groter lijken. Kies dus voor lichte tinten voor de grotere oppervlakken. Kleuraccenten breng je aan met behulp van accessoires en keukenapparatuur, zoals een kookwekker, pollepelhouder en een koffiezetapparaat.
Kies voor inbouw
Veel dingen op het aanrecht geven een volle indruk, waardoor een keuken kleiner lijkt. Door te kiezen voor inbouwapparatuur en gesloten kastjes, houd je de keuken netjes en opgeruimd. Wil je geen waterkoker, kies dan voor een kokend waterkraan. Dat scheelt weer op het aanrecht.
Lekker licht
Naast lichte kleuren zorgt natuurlijk licht ook voor een optisch grotere ruimte. Kies voor een goed lichtplan met flexibele spotjes en ga voor lekker veel daglicht. Houd het raam zo veel mogelijk onbedekt zodat er veel licht naar binnen kan komen. Geen plant op de vensterbank dus, of een keukenstoel voor het raam.
Waar licht naar binnen komt, kan ook ongewenst licht naar binnen komen. In de zomer kan dat de keuken opwarmen. Bovendien wil je niet dat iedereen kan zien dat je in de keuken staat als de keuken bijvoorbeeld aan de straatkant van het huis ligt.
Kies bij voorkeur voor raamdecoratie waarbij je zelf de mate van lichtinval en inkijk kunt bepalen. Jaloezieën bijvoorbeeld, shutters of duo rolgordijnen. Andere voordelen van duo rolgordijnen zijn de vele verschillende kleuren waarin ze verkrijgbaar zijn, waardoor ze bij bijna iedere interieurstijl passen. Ook hebben ze een isolerende werking en zijn ze goed op maat te maken, zodat ze goed op het raam passen.
Dit blogartikel is een samenwerking. Voor meer info lees mijn disclaimer.