Beauty & Body

De voordelen van het trainen van de spieren

Je spieren trainen voor een fit lichaam

Hoe mooi zou het zijn als je ’s ochtends opstaat en de dag vol energie begint. Je voelt je sterk en krachtig, klaar om elke uitdaging aan te gaan. Je merkt dat het tillen van boodschappentassen of het dragen van zware voorwerpen geen probleem meer is. Je lichaam voelt veerkrachtig en in balans, waardoor je met gemak je dagelijkse taken kunt uitvoeren. Het trainen van de spieren is niet alleen een manier om er fysiek sterker uit te zien, maar het is ook goed voor de gezondheid.

 

Toename van spierkracht en uithoudingsvermogen

Spiertraining biedt een aanzienlijk voordeel: het verhoogt je spierkracht en uithoudingsvermogen. Door regelmatig weerstandstrainingen uit te voeren, zoals gewichtheffen, versterk je je spieren en vergroot je hun capaciteit. Je kunt ook lifting straps kopen en hiermee aan de slag gaan. Zorg in ieder geval voor variatie. Dit heeft directe positieve effecten op je fysieke prestaties. Je kunt zo beter zware voorwerpen tillen, je sportprestaties verbeteren en de alledaagse taken uitvoeren.

 

Gewichtsbeheersing en metabolisme

Spiertraining heeft een duidelijk en significant effect op gewichtsbeheersing en metabolisme. Spieren hebben namelijk meer energie nodig om te onderhouden dan vetweefsel, wat betekent dat naarmate je meer spieren opbouwt, je basale metabolische snelheid zal stijgen. Dit heeft als gevolg dat je zelfs in rust meer calorieën zult verbranden. Door regelmatig te trainen, kun je niet alleen spiermassa opbouwen, maar ook je stofwisseling stimuleren. Je kunt zo makkelijk een gezond gewicht bereiken en behouden.

 

Verbeterde lichaamshouding en stabiliteit

Ook zul je een betere en stabielere lichaamshouding krijgen. Sterke spieren, met name de core-spieren, zorgen voor een goede houding en ondersteunen de wervelkolom. Door je spieren te versterken, kun je rugpijn verminderen en blessures voorkomen. Bovendien verbetert een goede lichaamshouding je algemene uitstraling en zelfvertrouwen.

 

Botgezondheid en vermindering van het risico op osteoporose

En wist je dat spieren training invloed heeft op een goede botgezondheid? Door de belasting die wordt uitgeoefend tijdens het trainen van de spieren, stimuleer je de botvorming en -dichtheid. Dit is vooral belangrijk naarmate we ouder worden, omdat het risico op osteoporose toeneemt. Regelmatige weerstandstraining kan helpen om de botmassa te behouden en het risico op fracturen en osteoporose te verminderen.

 

Verbeterde cardiovasculaire gezondheid

Hoewel spiertraining met name gericht is op het versterken van je spieren, heeft het ook positieve effecten op de cardiovasculaire gezondheid. Tijdens een weerstandstraining stijgt je hartslag, waardoor je hart harder moet werken om zuurstofrijk bloed naar je spieren te pompen. Dit versterkt het hart en verbetert de algemene conditie van het cardiovasculaire systeem.

Regelmatige spiertraining kan daarom de bloeddruk verlagen, de bloedcirculatie verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Met al deze voordelen zou je toch echt moeten beginnen met trainen!

 

Dit is een gesponsord blogartikel. Voor meer info lees mijn disclaimer.