Huis & tuin

7 tips voor een opgeruimd huis

Hoe kun je het beste je huis opruimen?

Een opgeruimd huis: voor de één een fluitje van een cent, terwijl het voor de ander een dagelijkse struggle is. Ik ben zelf een vrij opgeruimd type mens, al zeg ik het zelf. Toch betrap ik mij er ook op dat op sommige plekken in huis in de loop der tijd toch door het gezinsleven weer wat ‘kleine troepjes’ ontstaan. Zoals, kasten die steeds rommeliger worden, een stapel tijdschriften die te groot wordt, spullen die rondslingeren of een kapstok die het bijna begeeft van de hoeveelheid jassen en schoenen.

En nu ik mijn huis aan het renoveren ben, is dat voor mij dé perfecte tijd om alles weer even extra goed op te ruimen. Wil je weten hoe ik mijn huis opruim en opgeruimd houd? Lees de onderstaande 7 tips!

 

7 tips voor een blijvend opgeruimd huis

Heb je ook het voornemen om je huis goed op te ruimen? Begin dan met kleine stappen. Opruimen kan overweldigend lijken als je een heleboel spullen hebt. Begin daarom met een kleine ruimte, zoals één van je kasten in je huis of een hoek van de kamer. En ga dan door naar de volgende ruimte. Op deze manier kun je de klus behapbaar maken en blijft het leuk om te doen. En de onderstaande 7 tips helpen je ook:

 

#1. Zorg dat je genoeg opbergruimte hebt

Investeer in opbergoplossingen zoals manden, bakken, kasten en planken. Bakken en manden kun je bijvoorbeeld makkelijk in een vakkenkast plaatsen of in de gangkast of een andere ruimte. Dat staat netjes en voorkomt dat spullen gaan rondslingeren

 

#2. Foto maken en spullen wegdoen

Jaren geleden las ik in een tijdschrift een fijne tip die ik veel toepas: heb je aan een voorwerp of kledingstuk in huis dierbare herinneringen, maar kan het eigenlijk wel weg? Maak er dan een foto van en gooi of geef het daarna weg óf verkoop het. Door de foto als herinnering te bewaren, kun je er altijd weer even naar kijken, zonder het item in huis te hebben.

 

#3. Verkoop je spullen

Over verkopen gesproken, misschien word je extra gemotiveerd om op te ruimen als je weet dat je met je spullen nog wat kunt verdienen? Bijvoorbeeld, via Marktplaats of Vinted kun je jouw spullen makkelijk verkopen. Je maakt er een ander blij mee en zelf houd je er een leuk zakcentje aan over.

 

#4. Gooi papier weg

A4’tjes, bonnetjes, papieren rekeningen en tijdschriften kunnen zich snel opstapelen. Sorteer het papier in categorieën, zoals belangrijke documenten, rekeningen en tijdschriften. Digitaliseer wat je kunt en bewaar alleen wat echt nodig is. Tijdschriften kun je bijvoorbeeld weggeven aan je buurvrouw of misschien kun je er een buurthuis gelukkig mee maken. Overig papier dat weg kan, kun je in speciale papiercontainers wegggooien.

 

#5. Maak een schema

Zit opruimen echt niet standaard in jouw dagelijkse of wekelijkse routine? Geen probleem. Bij mij ook niet altijd en dan is het fijn om regelmatig je opruim-momenten in te plannen. Dit kan wekelijks of maandelijks zijn, of zoals bij mij, ook bij speciale gelegenheden zoals de renovatie van je huis of een verhuizing. Een vast schema helpt je om opgeruimd te blijven en voorkomt dat de rommel zich opstapelt. Zet het schema in je agenda of hang het op een zichtbare plek in huis, zodat je het niet kunt vergeten.

 

#6. Sorteer je spullen

Wat bij mij ook helpt is om spullen in te delen in:

  • spullen die ik wil bewaren en
  • spullen die ik ga weggeven (bijvoorbeeld doneren aan Kringloop) of ga verkopen en
  • spullen die echt versleten of niet-bruikbaar meer zijn en naar de stort of in de vuilnisbak kunnen.

Deze sorteer-methode is handig als je bijvoorbeeld een echte rommelkamer of een rommelkast gaat opruimen.

 

#7. Doe dagelijks een paar vaste taakjes

Voer dagelijks een aantal vaste taken uit. Bijvoorbeeld, leer jezelf en je gezin aan om kleding meteen op te bergen of in de was te doen, om de afwas te doen na de maaltijd en spullen direct terug te leggen na gebruik. Geef spullen ook een vaste plek, zodat het altijd makkelijk op te bergen en terug te vinden is.

 

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest

Er wordt vaak beweerd dat je een opgeruimde geest krijgt als je je hebt ontdaan van veel spullen in huis. En ik geloof daar zeker in. Sterker nog, ik ervaar dat zelf ook zo. Vaak voel ik mij opgelucht als ik een kledingstuk, meubelstuk of een ander voorwerp in huis heb weggedaan. Vooral als ik er tegenaan hikte om het weg te doen. Na het wegdoen valt die ballast van mijn schouders af. Dat is een fijn gevoel.

En ook: je hoeft opruimen echt niet altijd alleen te doen! Als je met anderen samenwoont, zoals je partner en kinderen, betrek hen dan bij het opruimproces. Maak het leuk door bijvoorbeeld muziek aan te zetten tijdens het opruim-moment. Of maak er een ‘spel’ van door je kinderen een leuke prijs te geven als zij aan het einde van de maand echt goed opgeruimd hebben.

Ook willen vrienden en familie best hun handen voor je uit de mouwen steken als je bijvoorbeeld een grote opruimbeurt doet, vanwege een verbouwing of verhuizing. En ik weet zeker dat je daarna een super voldaan gevoel hebt én een opgeruimde geest.

 

Dit is een samenwerking. Voor meer info lees mijn disclaimer.