5 tips voor een perfecte indeling van je keuken
Sta goed stil bij de keukenindeling
Onlangs heb ik mijn keuken verbouwd en ik moet zeggen: wat ben ik blij dat ik vooraf goed heb nagedacht over de indeling. Een keuken is niet alleen een plek om te koken, maar ook een plek om gezellig te kletsen en misschien wel om te werken of te knutselen met je kinderen.
Met elke keuken – of het nu om moderne keukens of landelijke keukens gaat – is een goede indeling belangrijk om de ruimte praktisch én mooi te maken. Daarom deel ik 5 tips die mij hebben geholpen bij mijn keukenverbouwing en die jou ook kunnen helpen.
#1. Denk aan de werkdriehoek
De werkdriehoek? Hier had ik ook nog nooit van gehoord, maar met mijn keukenverbouwing inmiddels wel! Het is misschien wel de belangrijkste tip bij het indelen van een keuken. Deze fictieve driehoek verbindt je kookplaat, gootsteen en koelkast met elkaar. Het idee is dat je makkelijk en snel tussen deze drie punten moet kunnen bewegen. Dus, sta er even bij stil: hoe is dat bij jouw keuken geregeld?
Bij mij staat de koelkast naast de oven en de gootsteen zit dichtbij mijn kookplaat en mijn vaatwasser. Hierdoor hoef ik niet veel heen en weer te rennen terwijl ik kook. Super handig!
#2. Kies voor logische looproutes
Niets is zo irritant als elkaar in de weg lopen tijdens het koken. Of, dat je je kont niet kunt keren, omdat de keukentafel te dicht bij het aanrecht staat. Bij de indeling van mijn keuken heb ik goed gekeken naar hoe ik mij door de ruimte beweeg. Mijn tip: zorg dat er voldoende loopruimte is tussen je keukenkasten, aanrechtblad of het kookeiland, als je die hebt. Een afstand van minimaal 90 cm werkt perfect. Ik heb weliswaar geen kookeiland, maar wel een grote keukentafel. Daar zit aan alle kanten ruim 90 cm ruimte tussen de tafel en het aanrecht en zelfs met gasten in de keuken voelt het niet krap.
#3. Werk met zones
Een goede indeling draait om slim opbergen. Dit heb ik ook geleerd: denk in zones. Oftewel:
- Een kookzone waar je jouw pannen en kruiden bewaart.
- Een spoelzone voor alles rondom de gootsteen, zoals afwasmiddelen en vaatdoekjes.
- Een voorraadzone voor al je eten en drinken.
Ik heb mijn keuken zo ingericht dat alles een vaste en voor mij een logische plek heeft. De kruidenpotjes staan direct naast de kookplaat en alle bakspullen liggen samen in een lade bij de oven. Keukengerei dat ik gebruik tijdens het koken ligt ook binnen handbereik. Dit scheelt mij zoveel tijd tijdens het koken.
#4. Maak slim gebruik van de hoeken in je keuken
Hoeken in de keuken kunnen vaak verloren ruimtes zijn, maar dat hoeft niet. Bij mij zit in de hoek een uittrekbare kast, zodat ik makkelijk bij alle pannen kan. Je weet wel, zo’n kast waar je aan de plank kunt trekken en die er dan uit gaat steken, zodat je makkelijker bij je pannen kunt.
Een andere optie is een lade die helemaal naar buiten komt, zodat je ook achterin makkelijk spullen kunt pakken. Als je niet weet wat je met een hoek in je keuken moet doen, vraag dan om professioneel advies. Bijvoorbeeld, Nuva Keukens biedt slimme oplossingen voor dit soort uitdagingen.
#5. Oh ja, vergeet de details niet
Tot slot: de kleine details maken een wereld van verschil. Dat heb ik zelf echt gemerkt. Denk aan verlichting onder de kastjes, stopcontacten op de juiste plekken en een afvalbak die netjes weggewerkt is.
In mijn keuken heb ik bijvoorbeeld een stopcontact laten verplaatsen dat veel beter gebruikt kan worden bij het aanrechtblad. Ideaal voor mijn keukenmachine of wanneer ik snel iets wil opladen. Je kunt bijvoorbeeld ook nog kiezen voor handgreeploze kastjes, wat helemaal past bij een strakke, moderne look. En zo zijn er nog talloze details om aan te denken.
Een keuken indelen is echt een puzzel, maar wel een leuke puzzel. En als je het goed doet, krijg je er zoveel voor terug. Met deze 5 tips hoop ik je op weg te helpen naar het beter indelen van jouw nieuwe of te verbouwen keuken.