Beauty & Body

5 tips hoe jij als 40-plus vrouw een gezond gebit houdt

Hoe houd je jouw gebit na je 40e gezond?

Als je als vrouw de 40 bent gepasseerd, gebeurt er veel in je lichaam. Het bereidt zich voor op, of is zelfs al in de menopauze. Dat gaat gepaard met hormonale schommelingen die effecten hebben op je mondgezondheid. Zo kan je weerstand verminderen, waardoor je tandvlees gevoeliger wordt voor ontstekingen.

Daarom is het goed om, voorafgaand of in de overgang, extra aandacht te besteden aan je dagelijkse mondhygiëne. Met deze 5 tips houd je je gebit gezond:

 

1. Wees alert op de ingrediënten van je tandpasta

Tandpasta reinigt je tanden, maar wist je dat lang niet alle tandpasta’s jouw mondflora respecteren? En dat is nu juist belangrijk om je mond en je gebit gezond te houden. Kies daarom voor een mondvriendelijke tandpasta: RyttPro Magic mint tandpasta of Oxyfresh tandpasta. Van deze laatste is ook een fluoride-vrije variant verkrijgbaar.

 

2. Reinig je tong dagelijks

Twee keer per dag tandplak verwijderen door je tanden te poetsen doet bijna iedereen automatisch. Wat vaak vergeten wordt is dat je tong, en dan met name de achterkant, ook de nodige schadelijke bacteriën huisvest. Door ook je tong dagelijks te reinigen blijft je mond en je gebit veel schoner. Borstel je tong niet met je tandenborstel, die is daar niet geschikt voor. Gebruik een speciale tongborstel of een tongschraper.

Maak een frisse start met de RyttPro Tongue Clean Kit. Deze bestaat uit de effectieve RyttPro Tongreiniger en RyttPro Oral Foam. Met de RyttPro Tongreiniger sla je twee vliegen in één klap: het is een speciale tongborstel en tongschraper ineen.

Voordat je je tong borstelt breng je de foam aan op je tong en laat het even inwerken. Vervolgens borstel je even zachtjes en uiteindelijk schraap je met de andere kant van de tongreiniger alle aanslag van je tong.

 

3. Schoon, schoner, schoonst

Je tong kan niet schoon genoeg zijn. Met Bergenfeld Tongue Cleaning Serum reinig je het ruwe oppervlak van je tong nog intensiever. Deze geconcentreerde vloeistof is gebaseerd op een bijzonder krachtige, maar tegelijkertijd mondvriendelijke formule, die diep doordringt tussen de tongpapillen. Druppel het na het schrapen op je tong voor een extra schone tong en frisse adem.

 

4. Flossen, rageren of stokeren

Met je tanden goed poetsen en je tong reinigen ben je er nog niet. Er is nog een plek waar schadelijke bacteriën zich ophopen: tussen je tanden en kiezen. Ook hier zul je dagelijks aan het werk moeten. Of je dat doet met flosdraad, flosboogjes, tandenstokers of interdentale ragers is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Met welke methode dan ook, dagelijks de interdentale ruimten reinigen voorkomt dat er zich tandsteen vormt op deze voor de tandenborstel onbereikbare plekken. Daarmee voorkom je cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

 

5. Een mondspoeling als finishing touch

Na het tanden poetsen en flossen of rageren je mond naspoelen met mondwater is op zich een goed idee. De populariteit van mondwater is wat gezakt, maar dit komt eigenlijk alleen maar omdat veel mondwaters alcohol bevatten. Daarbij weegt het voordeel van een frisse schone mond niet op tegen het schadelijke effect van alcohol op je mondslijmvliezen. De oplossing is heel simpel: gebruik een mondwater zonder alcohol of andere schadelijke ingrediënten.

RyttPro Mondwater Magic mint en Oxyfresh Mondwater lemon-mint zijn beiden gebaseerd op een actieve zuurstofformule. Dat is een effectieve, bruisende en mondvriendelijke manier om je gebit te reinigen en je mond te verzorgen.

 

Tot slot

Hormonale veranderingen zijn vaak al lastig genoeg, maar met deze maatregelen krijgen ze in ieder geval geen vat op je mondgezondheid. Zo ondervindt je gebit geen of veel minder schade van de (aanstaande) menopauze. Alle bovengenoemde producten zijn verkrijgbaar bij de Mondzorgzaak.nl.

 

Dit blogartikel is een samenwerking met demondzorgzaak.nl. Voor meer info lees mijn disclaimer.