Huis & tuin

Wat is vloerisolatie en hoeveel kun je ermee besparen?

Vloerisolatie biedt diverse voordelen

Besparen, besparen, besparen, het is een heel actueel onderwerp. Door de stijgende kosten is iedereen om zich heen aan het kijken hoe je geld kunt besparen. Niet alleen hoe je kunt besparen op boodschappen, kleding of vakanties, maar ook op maandelijkse kosten in huis. Vloerisolatie is misschien niet het eerste waar je aan denkt om geld uit te sparen. Toch heeft het interessante voordelen, waardoor het zinvol is om te bekijken of het isoleren van de vloer van je woning een aangename kostenbesparing oplevert. Hieronder lees je er meer over!

 

Hoe moet ik het isoleren van mijn vloer voor mij zien?

Als je je afvraagt wat vloerisolatie is en welke soorten vloerisolatie er zijn, dan is dat eigenlijk heel simpel uit te leggen. Er wordt aan de bovenkant van je vloer en/of aan de onderkant van je vloer isolatiemateriaal aangebracht om je vloer te isoleren. Als dat aan de onderkant van de vloer wordt gedaan, dan wordt er tussen de vloer van je woonkamer en de kruipruimte van je woning isolatiemateriaal aangebracht. Dit wordt in de kruipruimte aangebracht door een specialist.

De kruipruimte is meestal een koude en donkere ruimte – en als het tegenzit – ook een natte ruimte. Vooral in de herfst en winter kan dit kou, nattigheid en klammigheid in je huis geven. Dit goed isoleren kan dus veel voordelen opleveren.

 

Soorten vloerisolatie

De meest gekozen soorten vloerisolatie zijn:

 

#1. Via de kruipruimte

Zoals hierboven beschreven kan de vloer vanuit de kruipruimte geïsoleerd worden. Hierbij is het wel belangrijk dat een specialist makkelijk in de kruipruimte kan komen. Een hoogte van de kruipruimte van het liefst minimaal 35 cm is wel gewenst.

 

#2. Onder je bestaande vloer

Heb je geen kruipruimte, dan kan onder bijvoorbeeld je bestaande laminaat, parket of vloerbedekking isolatie worden aangebracht. Bijvoorbeeld door een isolerende laag aan te brengen met vloerplaatisolatie.

 

Voordelen van vloerisolatie

Wat kost vloerisolatie, zul je misschien meteen denken. Maar laten we eerst nog even kijken naar de voordelen ervan. De belangrijkste reden om je vloer te isoleren is om kou en nattigheid (zoals schimmelvorming) tegen te gaan, zeker als je een kruipruimte onder je huis hebt. Met vloerisolatie gaat de warmte in huis minder snel verloren en wordt je huis veel minder vochtig.

De vloer zal aangenamer aanvoelen aan je voeten en je kunt een leuk bedrag besparen op je energiekosten. Dat kan oplopen van enkele tientjes tot ruim € 200 per jaar. Als je dit afzet tegen de kosten, dan heb je de kosten vanaf bijvoorbeeld 7 of 10 jaar weer terugverdiend. Afhankelijk van de grootte van je woning, de soort vloerisolatie, de materialen en het aantal manuren, zijn de kosten grofweg gemiddeld tussen de € 1.500 en € 2.500. Er zijn vaak ook mogelijkheden voor een subsidie. Een vloerisolatie-specialist kan jou daar alles over vertellen.

Nog een voordeel is, is dat je ook meteen duurzaam bezig bent, doordat je minder hoeft te stoken. Daarnaast kan het schimmels aanzienlijk verminderen of voorkomen, wat beter is voor je gezondheid, en het verlaagt de kans op het aantrekken van huisstofmijt en ander ongedierte. En ook een fijne bijkomstigheid is dat je woning in waarde kan stijgen doordat het beter geïsoleerd is.

 

Zijn er ook nadelen?

Er zijn ook nadelen. Je krijgt misschien tijdelijk even wat herrie of troep in huis. Daarnaast kan vloerisolatie via je kruipruimte best een klus zijn voor de specialist, omdat het er klein is en er allerlei buizen en leidingen lopen. Soms moeten hiervoor extra materialen worden aangeschaft of zijn extra manuren nodig. Gebeurt de vloerisolatie aan de bovenkant van je vloer, dan zul je vaak nieuwe laminaat, parket of tapijt moeten aanschaffen, omdat dit verwijderd wordt. Ook zul je misschien deuren aan de onderkant moeten aanpassen, omdat de vloer hoger is geworden.

 

Wel of geen vloerisolatie?

De keuze is aan jou! Vaak wegen de voordelen op tegen de nadelen en kiest men ervoor om vloeren te isoleren in huis. Afgezien van extra woongenot, vindt men de besparing die het oplevert aantrekkelijk genoeg. Ook – en zeker in wat oudere huizen – is men blij als vocht en tocht in huis verdwenen is en de woning daardoor aangenamer aanvoelt.