Kwaaltjes

Wat is het verschil tussen een glutenallergie en glutensensitiviteit?

Steeds meer mensen kunnen niet tegen gluten

Je hoort best wel vaak dat mensen gluten niet goed kunnen verdragen. Termen als coeliakie (glutenallergie) en glutensensitiviteit worden dan genoemd. Deze termen lijken allemaal hetzelfde, maar dat is het absoluut niet! Weet jij wat de verschillen zijn? Tijd om duidelijkheid te geven wat het allemaal is.

 

Wat zijn gluten?

Om te beginnen is het handig om te weten wat gluten zijn. Wist je trouwens dat het woord gluten uit het Latijns komt en dat het in het Latijns ‘lijm’ betekent? Dat verklaart meteen waarom gluten graag in producten als brood, gebak, koekjes, paneermeel, soepen, sauzen, snacks en vele soorten kant-en-klare maaltijden worden toegevoegd.

De ‘lijmfunctie’ van gluten zorgen ervoor dat het product luchtig blijft, maar het geeft ook elasticiteit en stevigheid aan een product. Daarnaast is meel met gluten vrij goedkoop, dus bakkers, fabrikanten en producenten voegen graag gluten toe aan levensmiddelen.

 

Gluten zijn eiwitten in granen

Gluten zijn eiwitten die te vinden zijn in sommige granen en graanproducten, zoals tarwe, spelt, rogge, kamut en gerst. Gluten bevatten grotendeels de eiwitten Gliadine en Glutenine. Gluten komen voor in het endosperm van zaden, oftewel in het weefsel van de graankorrel. Daar dient het als reservevoedsel voor de graankorrel, zodat de graankorrel kan groeien.

Maar dan dit! In tarwe zitten naast gluten ook veel fructanen en het blijkt dat veel mensen vooral niet tegen deze fructanen kunnen. Dus, gluten in graanproducten zijn niet altijd de boosdoener, maar juist de fructanen die in graanproducten zitten.

En dan nog iets: het blijkt dat eigenlijk niemand fructanen goed kan verteren, maar dat de meeste mensen er gewoonweg geen klachten van ervaren. Helaas is er dus een aantal mensen die er wél last van heeft, zoals hierboven beschreven.

 

Verschil coeliakie en niet-allergische glutensensitiviteit

Coeliakie (ook wel glutenallergie genoemd)

Coeliakie spreek je uit als: seuliakie (seu-lia-kie). Bij coeliakie is het vooral je afweersysteem die moeilijk doet, waardoor je darmen beschadigd raken. Het vervelende van coeliakie is dat er op dit moment niets aan te doen is. Het enige wat helpt is een heel streng dieet waarin graanproducten volledig vermeden moeten worden.

Waarom komt bij coeliakie met name je afweersysteem in actie? Ik zal het je in Jip-en-Janneketaal uitleggen. Normaal gesproken worden gluten in je dunne darm zo klein mogelijk gemaakt, zodat het door je darmwand kan worden opgenomen. Als je coeliakie hebt dan ziet jouw afweersysteem ineens gluten – dat door vertering door de darmwand is gekomen – als een gevaar! Je afweersysteem gaat in gevecht met de gluten, maar valt daarmee ook je eigen gezonde cellen aan en beschadigt het darmslijmvlies van je dunne darm.

Dit is dus een raar iets dat je eigen lichaam je eigen gezonde cellen gaat aanvallen. Vreemd, toch? Maar dat is helaas wél het geval en daar is ook een medische term voor: auto-immuunziekte. Een auto-immuunziekte betekent dus dat je lichaam zichzelf aanvalt en daarmee ziek maakt en je daardoor allerlei vervelende klachten krijgt.

Iemand met coeliakie kan helaas last van hebben van nare klachten, zoals (chronische) diarree, buikpijn, overgeven, verstopping, opgezette buik/winderigheid, groeiachterstand (bij kinderen en pubers), bloedarmoede, suikerziekte, schildklierproblemen, stinkende ontlasting, weinig eetlust, gewrichtsproblemen, huiduitslag of huidaandoeningen, aften, ondergewicht, botontkalking, depressiviteit, vermoeidheid, onvruchtbaarheid en lactose intolerantie komt ook vaak voor.

 

Niet-allergische glutensensitiviteit:

Bij glutensensitiviteit (ook wel niet-allergische glutensensitiviteit genoemd) zijn het met name je darmen die in opstand komen als je een graanproduct eet. Je lichaam is dan helaas niet in staat om de gluten en de fructanen in de dunne darm af te breken en deze komen dan onverteerd in je dikke darm terecht. In de dikke darm wordt dit gefermenteerd (dat is een soort vergisting), waarbij gassen vrijkomen en vocht wordt aangetrokken.

Dat geeft jou vervelende klachten, zoals buikpijn, (chronische) diarree, verstopping, opgeblazen buik, winderigheid, vermoeidheid, hoofdpijn/migraine, pijn in spieren en gewrichten, foggy mind (heel wazig in je hoofd zijn), tintelingen en/of verdovend gevoel in handen en voeten, huiduitslag en concentratieproblemen.

Het beste is om graanproducten volledig te vermijden. Waar veel mensen baat bij hebben is bijvoorbeeld het FODMAP-beperkte dieet. Fructanen vallen namelijk onder de FODMAP’s. Het woord FODMAP is een afkorting voor:

 

  • F Fermenteerbare
  • O Oligosachariden
  • D Disachariden (lactose)
  • M Monosachariden (fructose)
  • A And
  • P Polyolen (suikeralcoholen)

 

FODMAP’s, zoals fructanen, worden dus heel slecht geabsorbeerd in de dunne darm en gaan dan fermenteren (vergisten) in de dikke darm, zoals ik hierboven al noemde. Met het FODMAP-beperkte dieet laat je deze voedingsmiddelen achterwege, waardoor je darmen rustiger blijven en je veel minder last van klachten hebt.

Maar als het niet altijd mogelijk is om glutenvrij of FODMAP-beperkt te eten (bijvoorbeeld omdat je uit eten gaat), dan kun je bepaalde producten innemen die je darmen ondersteunen in de vertering ervan.

 

Producten die je zou kunnen uitproberen bij een niet-allergische glutensensitiviteit

Het merk Intoleran (voorheen Disolut) heeft een aantal producten in het assortiment die ik zeker aanraad om uit te proberen.

Let op: de onderstaande 3 producten kun je uitproberen als je een niet-allergische glutensensitiviteit hebt. Als je coeliakie hebt, dan werken de onderstaande producten helaas niet.

 

#1. Fibractase 36 capsules

Intoleran-fibractase-36-capsules

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#2. Fibractase Forte 36 capsules

Intoleran-fibractase-forte-36-capsules

BEKIJK HET HIER >>

 

 

#3. Proefmonster Fibractase Forte (probeerverpakking met 5 capsules)

fibractase-forte-proefmonster

BEKIJK HET HIER >>

 

Is het je wat duidelijker geworden?

Hopelijk weet je nu beter wat het verschil is tussen coeliakie en niet-allergische glutensensitiviteit. En helaas is het je nu ook denk ik duidelijker geworden dat je met coeliakie écht enorm moet oppassen met wat je eet. Met niet-allergische glutensensitiviteit natuurlijk ook, maar daar kun je gelukkig eventueel nog grijpen naar één van de 3 bovenstaande producten als je (per ongeluk) een graanproduct eet.

Het is en blijft super vervelend als je één van beiden hebt, want tja, gebakjes, koekjes, brood en pizza’s blijven natuurlijk super lekker. Alhoewel, tegenwoordig zijn er in kookboeken en op internet super veel leuke glutenvrije recepten te vinden. Duizenden recepten zelfs! Dus je hebt genoeg andere mogelijkheden om te eten en te drinken. En dat is maar goed ook.

 

Bewaar deze pin voor later:

glutenallergie en glutensensitiviteit wat is het verschil

 

Kleine waarschuwing

Veertigplus mus en de eventuele genoemde supermarkten/winkels/producenten en specialisten zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie en eventuele gevolgen bij de consumptie of het gebruik van de hierboven vermelde producten of de genoemde diensten. Check altijd de verpakking en/of laat je goed informeren voor gebruik van het product of de dienst!

 

Dit is een gesponsorde blogpost en bevat ook affiliate links. Meer informatie lees je in mijn disclaimer.