Wat is het beste tijdstip om te gaan slapen?
Weet jij wat het beste tijdstip is om naar bed te gaan?
Natuurlijk maak je de kans op een goede nachtrust het liefst zo groot mogelijk. Daarom vraag jij je vast af op welke tijd je het best op één oor kunt gaan liggen. Want, hoe laat je naar bed gaat, heb je zelf in de hand. Wil je ’s ochtends uitgerust wakker worden? Lees dan hieronder op welk tijdstip je het best kunt gaan slapen.
Zo slaapt de gemiddelde Nederlander
De gemiddelde Nederlander slaapt 7 uur en 12 minuten per dag. Deze nachtrust start om 23.30 uur en eindigt rond 7.30 uur. De tijd die overblijft is nodig om in slaap te vallen. Volwassenen hebben gemiddeld zeven tot negen uur slaap per dag nodig. Er zijn ook mensen die met 6 uur toe kunnen of elke nacht 9 uur slapend doorbrengen.
Hoeveel behoefte je hebt aan slaap, hangt onder andere samen met je leeftijd, gezondheid en activiteit overdag. We slapen maar liefst 1/3e van ons leven! Dus geen gek idee om ervoor te zorgen dat je slaap zo goed mogelijk z’n werk kan doen: het verzorgen van je mentale en fysieke herstel. Zodat je weer fris aan je dag kunt beginnen.
Regelmaat is de sleutel voor goed slapen
Ons lijf en brein zweren bij regelmaat, saai maar waar. Dus ondersteun je eigen ritme zo goed mogelijk door gehoor te geven aan die behoefte aan regelmaat. Heus geen ramp als je het een keer laat maakt door een gezellig etentje of een mooie film. Heel logisch dat je van plan bent om wat langer te slapen de volgende ochtend, als dat mogelijk is. Maar na een kortere nacht is het voor je ritme toch echt het best om op ongeveer dezelfde tijd op te staan als altijd. Pak gewoon de draad van je ritme weer op de volgende dag.
Hou vaste bedtijden aan, ook in het weekend
Ook in het weekend heeft je interne systeem dezelfde regelmaat nodig. Hoe zalig het ook kan voelen, met lang uitslapen doe je je biologische klok geen plezier. Als je lang uitslaapt, heb je overdag niet voldoende tijd om genoeg slaapdruk op te bouwen. Met als gevolg dat je je rond bedtijd niet slaperig voelt. Dan is de kans groot dat je nog een extra stuk aan je dag vastplakt of naar je plafond ligt te turen als je in bed gaat liggen. De volgende ochtend is het lastig opstaan en heb je de neiging om te gaan snoozen. Wat een hartstikke slecht uitgangspunt is voor een energieke dag en een gezond slaapritme. Regelmaat zorgt ervoor dat signalen om makkelijk in slaap te vallen en fijn wakker te worden op het juiste moment worden afgegeven.
Je ideale bedtijden zijn persoonlijk
Het bepalen van het beste moment om te gaan slapen en weer op te staan is een persoonlijke kwestie. Het tijdstip dat voor je vriendin of zus perfect is, hoeft dat voor jou niet te zijn. Je biologische klok bepaalt of je een ochtendmens bent, een avondmens of daartussen in zit, wat voor de meeste mensen geldt. Dit word je ‘chronotype’ genoemd. Voor een vroege vogel is het onbegonnen werk om op te blijven tot 23.30 uur en de nachtuil wordt chagrijnig van opstaan om 7.30 uur.
Zorg ervoor dat je bedtijden passen bij jouw chronotype. Kies als bedtijd een tijd waarop jij makkelijk in slaap valt. En als opstatijd een tijd waarop je met zo min mogelijk moeite wakker wordt. Deze bedtijden worden ook wel je ‘slaapvenster’ genoemd. Oftewel het ‘raamwerk’ van je bedtijden.
Bepaal je eigen slaapvenster
Het voordeel van zo’n slaapvenster is dat het je ondersteunt bij het maken van allerlei keuzes. Bijvoorbeeld of je nog wat langer in bed blijft liggen ’s ochtends of dat je ’s avonds extra vroeg zult gaan slapen omdat je wat in te halen hebt. Al die afwegingen en twijfels bespaar je jezelf door het hanteren van vaste tijdstippen voor opstaan en slapengaan. Langer in bed blijven liggen of heel vroeg naar bed gaan, zijn überhaupt niet effectief als je beter wil gaan slapen.
Ontdek jouw eigen slaapritme in de vakantie
Heb je geen idee wat jouw ideale ritme is of hoeveel slaap je nodig hebt? Probeer het uit in een vakantie van minimaal twee weken. Je hebt dan de ruimte om je werkritme los te laten en bij te tanken van je eventuele slaaptekort. Op welk moment in de avond of begin van de nacht voel jij je slaperig en krijg je zin om onder de wol te kruipen? En als je de wekker niet zet, wanneer begin jij dan het liefst aan je dag? Als je mazzel hebt, passen deze tijden ook bij de weken dat je werkt én bij het ritme en de activiteiten van eventuele huisgenoten. Zo niet, bepaal dan welke wél tijden haalbaar zijn en hou hieraan vast.
Jezelf dwingen om op te staan of te gaan slapen op een tijd die niet bij je biologische klok past, is verspilde moeite. Onderzoek liever of het mogelijk is om wat later de deur uit te gaan voor je werk. Ook lid worden van The 5AM Club is niet aan te raden voor avondmensen.
Conclusie: dit is het beste tijdstip om te gaan slapen
Je kunt het best gaan slapen op een tijdstip dat je elke dag kunt herhalen. Hou daarbij rekening met de hoeveelheid slaap die je nodig hebt, hoe laat je opstaat, met je chronotype én huisgenoten. Met behulp van deze gegevens reken je uit wanneer je bedtijd start. Wijk liever niet meer dan 1,5 uur van je ritme af. Vind je het lastig om je aan je ideale bedtijd te houden? Zet een wekkertje om jezelf eraan te herinneren op tijd je dag af te ronden en op weg te gaan naar dromenland.
Dit blogartikel is geschreven door gastblogger Tessa Dekkers. Zij is slaapcoach en loopbaancoach in Oosterbeek bij Arnhem. Ze biedt vanuit Slaapwaarde ondersteuning aan slechte slapers. Haar missie is voorkomen dat je op het werk last hebt van een slechte nachtrust of slecht slaapt vanwege werkstress. Samen met Geeke Barmentloo schreef ze: De Slaapgids – Ontdek je eigen slaaproute.