Tips hoe je als vrouw diabetes voorkomt, ook in de overgang!
Diabetes: waarom hoor je die term steeds vaker?
Je hoort best wel vaak de term diabetes. Het is een veelvoorkomende aandoening die het lichaam niet in staat stelt om bloedsuiker (glucose) goed te verwerken. Het is een chronische ziekte die veel invloed kan hebben op je dagelijks leven. En deze ziekte neemt helaas steeds meer toe! In dit blogartikel lees je alles over diabetes bij vrouwen: hoeveel vrouwen hebben diabetes, wat veroorzaakt diabetes, wat is het verband tussen diabetes en de overgang en belangrijker nog, wat kun je doen om diabetes te voorkomen?
Wat is diabetes?
Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam niet goed in staat is om bloedsuiker te verwerken. Dit komt doordat het lichaam niet genoeg insuline produceert (type 1 diabetes) of het lichaam niet goed reageert op insuline (type 2 diabetes). Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier en dit hormoon helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Bij diabetes is de bloedsuikerspiegel te hoog, wat op de lange termijn kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen en oogproblemen.
Hoeveel vrouwen in Nederland lijden aan diabetes?
Diabetes komt steeds vaker voor in Nederland. Volgens het Diabetes Fonds hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen in Nederland diabetes, waarvan ongeveer de helft niet weet dat ze het hebben. Van deze 1,2 miljoen mensen hebben ongeveer 650.000 mensen diabetes type 2. Het aantal vrouwen dat lijdt aan diabetes is hoger dan het aantal mannen. Ongeveer 55% van de mensen met diabetes in Nederland is vrouw. De verwachting is dat in de toekomst 1 op de 3 mensen in Nederland van 45 jaar en ouder diabetes type 2 krijgt. Dat is super veel!
Bron: Diabetes Fonds
Welke soorten diabetes zijn er?
Er zijn verschillende soorten diabetes, maar de meest voorkomende zijn type 1 diabetes en type 2 diabetes. Type 1 diabetes ontstaat meestal op jonge leeftijd en wordt veroorzaakt doordat het lichaam geen insuline meer produceert. Type 2 diabetes ontstaat vaak op latere leeftijd en wordt veroorzaakt doordat het lichaam niet goed reageert op insuline. Een andere soort diabetes is bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes.
Wat veroorzaakt diabetes?
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van diabetes. Bij type 1 diabetes speelt erfelijkheid een belangrijke rol, terwijl bij type 2 diabetes vooral leefstijlfactoren zoals ongezonde voeding, te weinig beweging en overgewicht een belangrijke rol spelen. Andere risicofactoren voor diabetes zijn een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en roken.
Wat zijn de symptomen
De symptomen van diabetes bij vrouwen kunnen variëren afhankelijk van het type diabetes. Hieronder staan de symptomen van de twee meest voorkomende types van diabetes bij vrouwen:
Diabetes type 1:
- Veel dorst en veel plassen
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Vermoeidheid
- Wazig zicht
- Droge mond en huid
- Frequente infecties (zoals schimmelinfecties)
Diabetes type 2:
- Veel dorst en veel plassen
- Vermoeidheid
- Wazig zicht
- Langzame genezing van wonden
- Frequente infecties (zoals schimmelinfecties)
- Gevoelloosheid en/of tintelingen in handen en voeten
Het is belangrijk om op te merken dat niet alle mensen met diabetes symptomen hebben. Sommige mensen kunnen diabetes hebben en geen symptomen ervaren. Het is echter belangrijk om je bloedsuikerspiegel regelmatig te laten controleren als je het risico loopt op diabetes of als je symptomen ervaart. Dit kan helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van diabetes en de complicaties ervan.
Is diabetes te genezen en te behandelen?
Of diabetes te genezen is, hiervoor kun je het beste dit artikel lezen van het Diabetes Fonds. Er zijn manieren om diabetes te behandelen en de symptomen onder controle te houden, zodat mensen met diabetes een gezond en actief leven kunnen leiden.
Mensen met diabetes type 1 moeten insuline toedienen om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden, omdat hun lichaam niet in staat is om zelf insuline te produceren. Mensen met diabetes type 2 kunnen hun bloedsuikerspiegel onder controle houden door middel van veranderingen in levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en gewichtsbeheersing. Soms is ook medicatie nodig om de bloedsuikerspiegel te verlagen en complicaties te voorkomen.
Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar diabetes en dat is maar goed ook. Het is dus belangrijk om te weten dat een gezonde levensstijl kan helpen om de symptomen onder controle te houden en de progressie van de ziekte te vertragen. Mensen met diabetes kunnen daarom hun kwaliteit van leven verbeteren door hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden en regelmatig hun gezondheid te controleren met hun zorgprofessional.
Wat is het verband tussen diabetes en de overgang?
Tijdens de overgang, die meestal begint rond de leeftijd van 45-50 jaar, neemt de productie van het vrouwelijke hormonen af, waardoor vrouwen meer kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Dit komt doordat hormonen zoals oestrogeen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van insulineresistentie. Na de menopauze kan dit beschermende effect afnemen, waardoor vrouwen meer risico lopen op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Daarom is het belangrijk om tijdens de overgang extra aandacht te besteden aan gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging om het risico op diabetes te verlagen.
7 tips wat je kunt doen om diabetes te voorkomen en/of om de klachten te verminderen
Tip 1 – Eet een gezond en gevarieerd dieet
Een gezond en gevarieerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten kan helpen bij het voorkomen van diabetes.
Tip 2 – Vermijd zoveel mogelijk suiker
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en energiedrankjes zijn gelinkt aan een verhoogd risico op diabetes. Drink in plaats daarvan water, ongezoete thee of koffie. Ook producten die toegevoegde suikers bevatten kun je beter zoveel mogelijk laten staan.
Tip 3 – Blijf actief
Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het voorkomen van diabetes. Probeer minstens 30 minuten per dag actief te zijn.
Tip 4 – Behoud een gezond gewicht
Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor diabetes. Probeer een gezond gewicht te behouden door regelmatig te bewegen en gezonde voeding te eten.
Tip 5 – Stop met roken
Roken is een belangrijke risicofactor voor diabetes. Stoppen met roken kan helpen bij het verlagen van het risico op diabetes en andere gezondheidsproblemen.
Tip 6 – Houd je bloeddruk en cholesterolgehalte onder controle
Hoge bloeddruk en een hoog cholesterol zijn risicofactoren voor diabetes. Praat met je huisarts over het controleren van deze waarden.
Tip 7 – Laat regelmatig je bloedsuikerspiegel controleren
Als je risico loopt op diabetes, is het belangrijk om regelmatig je bloedsuikerspiegel te laten controleren door je huisarts. Vroegtijdige opsporing en behandeling kan helpen bij het voorkomen van verdere complicaties.
Oftewel…,
Diabetes is een chronische ziekte die veel invloed kan hebben op je dagelijks leven. Door gezonde leefstijlkeuzes te maken en regelmatig je bloedsuikerspiegel te laten controleren, kun je het risico op diabetes verlagen. Als je symptomen hebt zoals veel dorst, veel plassen, vermoeidheid of wazig zicht, of als je meer informatie wilt hebben over diabetes, neem dan contact op met je huisarts.
5 boeken die een aanrader zijn om te weten te komen hoe je diabetes kunt voorkomen of verminderen:
#1. Diabetes zonder problemen, Frank Suarez
#2. Diabetes type 2? Maak jezelf beter!
#4. Diabetes omkeren methode kookboek
Dit blogartikel bevat affiliate links. Voor meer info lees mijn disclaimer.